onsdag 10 juni 2009

Den unga piraten i sitt förra liv

Inlägget, först publicerat den 8 juni om ompublicerat efter ABs demografiska artikel, är en spekulativ och fristående förlängning på en tanke som passerade förbi i ett tidigare inlägg (nytt fönster) om vad Piratpartiet är för slags svenskt fenomen.

Vart tar en population vägen när den ska till att återfödas till jorden? Att den enskildes reinkarnation är en alltför snävt ställd fråga, sökte den amerikanske läkaren Walther Semkiw påvisa i sin märkliga bok "Return of the Revolutionaries". Själar är gruppvarelser, de färdas i "flock".

Vart söker sig t.ex. andra världskrigets nazisympatiserande tyskar när det blir dags att reinkarnera efter ett par årtionden i det rent psykiska (själs-)tillståndet? Om ett felfördelat folk (efter Versailles-freden) tänder på alla cylindrar när deras ledare kallar dem "herrefolket", är det då inte troligt att de i sitt nästa liv kommer att uppvisa en arrogant ton? Lite som de av piratanhängarna som gormar värst...

Tigerns ränder tvättas inte ur på en enda gång! Och det svensk-tyska bandet är månghundraårigt. Det säger sig nästan själv att vi har ett stort urval av reinkarnerade tyskar från tiden för 2a världskriget här nu, myndiga individer som just börjat sätta sin prägel på det svenska samhället.

Det finns egendomligheter i det svenska nationalhoroskopet av 1974 som indikerar en typisk svensk ehuru lätt perverterad ambition att "få vara sin egen" (frihet, integritet). Hur väl fungerar inte ett sådant grundmönster som "attraktor" på såväl f.d. nazityskar, nu reinkarnerade, som "förstagångssvenskar" som kommer hit i flykt från vidriga omständigheter annorstädes i världen!

Själar som återföds minns i allmänhet inte ens sitt närmast föregående liv, men dispositioner stannar kvar och förklarar många annars obegripliga fobier och preferenser. Ibland tvärvänder själen, t.ex. byter från manlig till kvinnlig kropp om den känner att den måste neutralisera en icke önskvärd utveckling.

Att ha varit tysk nazist för ett halvsekel sedan, dött och återfötts som svensk och nu kanske är i de tidiga tjugo, betyder alls att själen utvecklar nazisympatier ännu en gång. Kanske snarare tvärtom!

Själen är "mänsklig" och tillägnar sig upplevelser på sitt eget sätt. Kanske någon återföds med en ABSOLUT MISSTRO TILL ABSOLUTISM (givet Tredje Rikets totala fiasko). Det skulle kunna ge exakt den sturska autonomi den typiska unga och datorfixerade människan av idag uppvisar: "Vill inte ha med det omgivande samhället att göra - senast jag var på jorden svek mig samhället totalt." Även en livsupplevelse som halvt passiv medborgare i Nazi-Tyskland är en upplevelse som gjort själen milt traumatiserad!

Kanske följer också en annan, mer tveksam, disposition med vissa enskilda individer: tendensen att svartmåla andra grupper. Vilken grupp är inte poängen, det är dispositionen en reinkarnationist vill påminna om. "Herrefolket" är en så förförisk tanke att jag många gånger tyckte mig höra en annan tids sentiment i vissa av t.ex. PB:s uttalanden innan Riket dömde dem, strängt men rättvist.




Någon kanske nu invänder att motstånd mot vuxenvärld och överhet, även sådan som övergår i högmodig arrogans, ingår i varje tonårsrevolt. Visst, och jag ska inte ta den här spekulationen vidare just nu. Det finns en viktigare tråd att följa upp:


Har du inte ens tänkt på reinkarnation tidigare, beror det på att du är född in i väst - den enda kultur på jorden som aktivt undertrycker forskningsresultat som visar att fenomenet är verkligt. I mängder av kulturer i övriga världen är själavandringen en självklarhet!

Tankeförtrycket i väst är inte ens explicit, det är en naturlig följd av det rådande biologistiska synsättet (biologism = biologin upphöjd till gudomlig sanning). I detta synsätt reduceras medvetandet till en bisak som hjärnan alstrar biokemiskt. Därför kan inte materialisten föreställa sig "något" som överlever döden och på nytt "koagulerar" som ett barn efter att föräldrar på jorden kopulerat och startat en graviditet.

Hypnosregressionernas popularitet på senare år1 är ändock bara ett marginalfenomen. Många har inte ens hört talas om att sällsamma uppgifter från individer under hypnos ofta har kunnat verifieras - förutsatt att det förmodat tidigare livet lämnat några historiska spår efter sig. Detta är förstås sällan fallet eftersom den överväldigande majoriteten av levda liv är av typen "enkla och mödosamma". Som bäst en anteckning om en födelse i någon kyrkbok, en notering i någon mantalslängd...

Se vidare etiketten reinkarnation, eller den till inlägget om Ian Stevenson, en amerikansk läkare som utförde en obegriplig livstidsgärning i en mångtusensidig dokumentation av barn som faktiskt föds med minnen av sitt föregående liv (och ibland minnen av mer än ett tidigare liv). Hans encyklopediska material får vänta på en senare generations mer omdömesgilla västerlänningar - just nu skrämmer hans fynd skiten ur oss där vi sitter och försöker låtsas som om vi redan vet vad allt detta handlar om!

____

1. Kanal 5:s tv-serie "Tidigare liv" från 2004, där vanliga personer hypnotiserades och ett tidigare liv någonstans i Europa utforskades, var ett format inköpt från Danmarks tv. Originalet vann det prestigefyllda priset Prix Italia för bästa verklighetsbaserade dokumentär.

Min tanke kring serien var, "vilka fler tidigare liv grävde hypnotisören fram, men som tv-teamet gav tummen ned för, därför att deras budget inte tillät längre resor än som bäst till England eller ner till Italien?"

I skenet av denna tanke, cynisk kan tänkas, ter sig tanken närmast löjlig hos en svensk skeptiker som till varje pris söker förringa de fynd som faktiskt gjordes: "Resultatet kan t.ex. bero på att redaktionen letade tillräckligt länge, för att till slut hitta omgivningar som råkade stämma in." (Källa)

Jag har själv haft ett antal drömmar under tre årtionden (drömtillståndet ger förstås samma åtkomst till det undermedvetna som hypnos) av vilka jag sedan Google gjorde nätet lätt sökbart har lyckats hitta fascinerande belägg för 3-4 tänkbara tidigare liv. I inget fall var det något jag överhuvudtaget kunnat läsa mig till - ytterst obskyra historiska detaljer om trakter jag överhuvudtaget aldrig ägnat något intresse (i detta liv).

Citatet här ovan representerar helt enkelt lätt panikslagna människor - lugna och resonerande på ytan, men i djupet omtumlade över möjligheten av flera liv. För möjligheten utlöser också dödskräcken i detta liv! Och då vet vi att psyket börjar trassla med lögn och bortträngningar av allsköns slag.

I rättvisans namn erkänner artikelförfattaren, en psykologilärare, ett verkligt särget och detaljerat fall i tv-serien, mannen som återkallade ett tidigare liv vid skotska kusten. Om författarens hårda kritik mot produktionsbolagets bristande seriositet, notera dock att formatet var inköpt från Danmark och att, för fullständighetens skull, i så fall även originalserien med danska personer borde ha granskats.

Jag menar att skeptiker som vägrar ta i "det övernaturliga" ofta uppvisar tydliga tecken på obearbetade problem med "de stora frågorna". En krass "när du dör är det slut", kan i en totalt materialistisk kultur som den svenska fungera som en ångestdämpande tablett mot den kanske berättigade oro som annars skulle följa. "Vad om det
inte tar slut? Har då religionerna rätt i att det gör en skillnad vilken sorts liv jag levde?"

Ja, helveteslärorna kan verkligen fucka upp ett psyke så att de tvärtemot att sporra till ett dygdigt leverne leder till kontraproduktiva resultat! En av kristendomens sämre metoder!
:-)


7 kommentarer:

  1. Alltså, det där var den mest långsökta konspirationsteorin om Piratpartiet någonsin.
    Piratpartiet består av reinkarnerade nazister =)

    Vad jag syftar på är inte din tro på reinkarnation, det finns det många som gör och jag kan ju naturligtvis inte veta om det är sant eller inte.

    Vad jag menar är att du sen använder din tro för att vinna politiska poänger. Det går att läsa i ett tidigare inlägg att du inte är speciellt förtjust i Piratpartiet. Är det inte lite väl smidigt att du sen kommer på den där teorin?

    Skulle du inte lika gärna kunna se det som att Piratpartiet är reinkarnerade offer för nazisterna, nu livrädda för att få ett övervakningssamhälle och dessutom ilskna över varje försök av samhället att kontrollera vilken kultur de ska ha tillgång till och med ett visst kassandrakomplex när de tycker att folk inte hörsammar deras varningar?

    SvaraRadera
  2. Jag tänkte mig kanske mer allmänt det tyska folket, den löst partianknutne mannen på gatan, som först steg mot himmelens höjd över att tillhöra "de utvalda" och sen kraschade bittert. Jag tror inte Hitler eller Goebbels är tillbaka som någon ledande piratpartist! :-)

    Men mot din alternativa spekulation skrev jag - lustigt nog - i en av de allra fösta blogginläggen om hur Förintelsens offer börjat titta fram som djupt traumatiserade människor - företrädesvis i judiska familjer, men även en del som bytt över till "vita" kroppar. En amerikansk rabbi har blivit något av specialist på dessa fall:

    http://ockult.blogspot.com/2008/12/di-leva-skruvad-ett-varv-till.html

    Det ser således ut att de som var offer har betydligt större psykologiska problem än att skydda sin nätverksamhet från Storebror. Piraterna lider på det sättet bara av egocentriska välfärdssjukdomar! Även nämnde Ian Stevenson noterade att det är ett tidigare liv som slutar i extremt lidande som tycks ha bieffekten att minnena inte "suddas ut" ordentligt innan själen återvänder.

    Det är i mitt tycke en av de mest fascinerande scenarierna att föreställa sig en "naiv" historia, där släkten kommer och går på jordytan och där biologerna kliar sina huvuden och söker förstå hur DNA bidrar till personliga anlag, alltmedan det parallellt försiggår en "fördold historia" som innefattar dimensioner av tillvaron vi vet just ingenting om. Särskilt inte sedan vi i väst fick explosionsartade framgångar med de materiella vetenskaperna.

    SvaraRadera
  3. PS. Den politiska udden eller kraften i det jag säger, är som du själv inser, lika med NOLL.

    I frågan vilka djuppsykologiska (transpersonella) strömmar skulle kunna få en grupp att bilda en stat i staten och uppvisa mer av det arroganta fingret än någon annan tonårsgeneration i mannaminne kom spontant tanken att det måste vara individer från en tidigare kultur som ansett sig stå över andra. "Arier"! Ren spekulation, givetvis.

    Det tillhör också saken att Ian Stevenson via sina tusentals undersökta fall kommit fram till att själar verkar komma i retur snabbt. Redan efter några årtionden. Hans överslag är förstås extremt osäkert. Vad om "gamla själar" som bara tittar in i tid-rummet när de "känner för det"?

    SvaraRadera
  4. Jag vet dock inte om jag skulle hålla med om att piratrörelsen (och samtida fenomen antar jag) skulle vara den mest arroganta i mannaminne, det handlar nog snarare om de tekniska möjligheterna som tillåter den att dels vara ovanligt organiserad och dels på att annat sätt anses direkt hota storkapitalets intressen. Vad man måste minnas här är att piratkopiering är något som först under den absolut senaste tiden har börjat lagföras i större skala i Sverige, lagarna har ju inte ens varit speciellt klara innan i den mån de kan sägas vara det idag. Piratkopieringen är eller åtminstone var så spridd att det talas helt öppet om den på arbetsplatser, folk bränner skivor till sina chefer och chefer kan mycket väl tipsa om någon film de har laddat ner osv. Piratkopieringen sågs av folk i allmänhet ungefär som att gå mot röd gubbe. Sen plötsligt så ryktes något som folk sett som självklart undan. Det är lite som om man plötsligt skulle försöka förbjuda tobak för alla under 25, visst skulle det att bli uppror och visst skulle folk under 25 fortsätta röka. Man kan lite se det som vad som hade skett ifall det alkoholförbud som skedde i USA hade skett i en kultur där alla hade vinsatser och hembränningsutrustning hemma. När detta sen kommer samtidigt som FRA-debatten och liknande, då tändes så klart en gnista och teknologin hade redan kopplat ihop folk och gjort dem möjliga att organisera. Huruvida reinkarnation och liknande också är inblandat är naturligtvis inget jag kan ha några åsikter om men det är ganska uppenbart att omständigheterna i sig själva utgjorde en bra grogrund för den här revolten som dessutom är bra mycket bredare än en vanlig ungdomsrevolt.

    SvaraRadera
  5. Tekniken har vänt mycket upp-och-ned. Var själv i it-branschen då Napster var grejen (typ 1999). Nerladdade mp3:or på 128 som lät skit var det inte mycket att tala om - fenomenet var ännu jämförbart med urtidens kassettbandskopiering i modest skala.

    Vad som gällt de senaste åren tycks vara en åderlåtning av underhållningsbranschen i industriell skala, nu musik och film. Mest Gigs upphovsrättsskyddat material ger kredd.

    Jag förstår fenomenet så tillvida att en generation som växte in i föreställningen om "gratis" överumplats av att det fanns ett samhälle till utanför nät-verkligheten driven av marknadseknomiska principer och som nu knackat på dörren till grabbrummet. :-)

    SvaraRadera
  6. Vilka är det som reinkarnerats som övervakningsbesatta FRA-tjänstemän och terrorhotspredikande moderatpolitiker undrar vi nu.

    SvaraRadera
  7. Jo "ni", på den frågan sviker mig t.o.m. mina spekulativa fakulteter. Men märk att DISPOSITIONER vandrar genom tid, och som när en rökare slutar röka och plötsligt börjar terrorisera sin omgivning i hälsofrågor är det troligen före detta övervakare som reinkarnerar som övervakare.

    "Kontinuitetsprincipen" gäller för dem som ännu inte via trauma eller insikt nått en "brytpunkt" och gjort helt om. Bufflar fortsätter vara buffel tills "dom fattar" - sen blir de bufflar i en motsatt fråga under ett liv eller fem. (Deras undermedvetna skuld över sitt gamla jag leder nu till "rättfärdigt krig", dvs demonisering av en annan part.)

    Nu pensionerade hypnosterapeuten Michael Newton nämner i sina tre böcker några spännande exempel. T.ex. individen som "smitit" från relationer de senaste fem inkarnationerna till följd av ett ytterst svårt liv långt tillbaka.

    Detta avlägsna liv verkade nu som en djupt sittande misstro som fick själen att arrangera sina kommande tid-rum-upplevelser att exkludera partnerskap. Själen liknar en organism - alla bygger unika former.

    Här finns tydligen en hemlighet: fri vilja är förbehållen själarna, det är DE som designar eller flätar samman de liv de via sina avatarer människorna lever på jorden. Det är därför jag sagt (nånstans på bloggen) att vårt integritetskrav - förutom att vara en efterhandskonstruktion när man ser sitt habituerade nätbeteende hotat - är ren okunskap. Vi - människorna - är totalt transparenta inför våra själar och själarna har i sin tur insyn i varandras förehavanden (det är på själens nivå telepatisk och intuitiv information utbyts). Integritet är med andra ord en icke-fråga ur metafysiskt perspektiv.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.