måndag 8 juni 2009

Ett tänk om Piratpartiet

SvD summerar förtjänstfullt ledarkrönikörer om EU-valet, men annars noterar jag hellre en kommentar jag till dels kan köpa, till ett inlägg på Newsmill där någon piratpartist just kvidit att de inte är ett enfrågeparti:

Som jag ser på saken så handlar piratpartiets politik (och de andra partierna som driver integritetsfrågan) om att upprätthålla samma integritetsskydd på internet som vi förväntar oss i det övriga samhället. Det är det som många av de etablerade politikerna (och äldre väljare i allmänhet) inte begriper, eftersom de inte till stor del lever sina liv på internet.

[Instämmer helt i ovanstående]

En långtgående övervakning av internet är SAMMA SAK som att övervaka allmänna och privata platser med kameraövervakning, telefonavlyssning och brevöppning, utan misstanke om brott. Visserligen skulle flera av dessa saker kunna avslöja brott om de genomfördes (och dessutom mycket allvarligare brott än fildelning), men de flesta av oss anser att priset för detta och riskerna det är förenat med vida överstiger de eventuella vinsterna.

[Instämmer inte helt i ovanstående]

Varför är det så svårt att begripa att detsamma ska gälla internet? Det är helt sjukt att ett bagatellbrott som (illegal) fildelning och högst hypotetiska diskussioner kring eventuella terroristavslöjanden kan få Europas och Sveriges politiker att genomföra en långtgående övervakning av alla sina medborgare. Diskussionen om snatteri är bara barnslig.

[Bagatellbrott? En hel generation med ungdomens oerfarna "vi-mot-dom"-perspektiv, har i åratal DAMMSUGIT internet på allt nerladdningsbart material som har en prislapp vidhäftad vid sig. (Ingen tror väl att public domain-prylar utövar någon lockelse!) Detta har inte varit snatteri av en 50-öreskola, det har varit storskalig länsning och termer i mängden otillåtna snattningar/illegala nerladdningar.

Samma ynglingar, som just assimilerat vuxenvärldens myndighetsspråk, försvarar sitt tilltag genom att peka finger mot artisterna och huta åt dem: "Nu får ni faktiskt packa er ut på ständiga turnéer för att tjäna ihop till ert levebröd. Nu kan ni inte längre sitta där i månader i studion och skapa stor konst."

Det här är mobbväldets röst, men det vet inte de grötmyndiga jantesvenskarma ännu - för de har inte sett sig själva i medvetandespegeln. Deras mentala processer är flata av att ha suttit alltför klistrade vid sina bildskärmars ytor - mentalt kidnappade av all indata via de fem sinnena.

Vad gäller filmindustrin blir det mer tveksamt. I analogi med resonemanget om vad musikerna "ska" göra nu när tjuvarna hotar att dra mattan under fötterna för dem, borde filmbranschen övergå till LAJV. Men det är ju bara det att ... teatern redan existerar!

Så istället förvandlas tjuvarnas tänk nu till någon slags kommunism (solidariska bara med andra i samma båt, dvs de som också fått blodad tand för att få vara ifred på nätet med sin socialt omogna livsstil): de skriker och härjar mot fienden "Hollywood".

Men de gapar utan att förstå att fiendens död - till följd av att tjuveriet blir en universell rättighet - också leder till att underhållningstjuvarna står inför en MAJOR COLD TURKEY när nyproduktionen sinar! Tjuvarna kommer att avveckla all kulturell sensibilitet inom sig själva just för att de ingen hade till att börja med!

En del säger sig vara trötta på tjuvresonemanget, att diskussionen nått "längre". Tacka för det, sanningen om Piratpartiets rötter är föga glamorös och inget man vill uppehålla sig vid. När jag läser Newsmill-artikeln om en början i ett "open source"-sammanhang tänker jag "back engineering" och knäckande av kodskyddade, upphovsrättsskyddade program. Det var i den amoraliska skumraskvärlden - bortom insyn och således ännu "integritetsskyddad" - hela den här pellejönscirkusen började.

PP lär nog tvingas byta partinamn inom några år, när de börjat få självinsikt om sina ringa uppväxtförhållanden.]

Att säkert många av PPs väljare däremot bara har röstat på partiet i ett rent själviskt fildelarsyfte, utan särskilt stark ideologisk övertygelse är en annan sak (för så är det säkert). Och det skiljer sig inte heller från andra partier, där förmögna röstar på M för att slippa skatter och arbetslösa på V för en högre Akassa.

Av: T J, 2009-06-08, 00:53

[Amen till det sista! Jag har ägnat flera inlägg åt kritik av socialdemokratin för att den ytterst kan sammanfattas som simpel gruppegoism. Materialism är en dålig grund för att bygga världsbild på, även om den är enkel, då våra fem sinnen hela tiden matar oss med intryck som lurar till naivitet. Det är vad även datorgenerationen torskat på, fast i ett subset av verkligheten: den virtuella.]


Det är i vilket fall intressant att se att det som började som unga omedvetna tjuvfasoner har börjat utvecklas och nu nått insikten att hennes uppkopping mot nätet inte är större än livet utan bara en aspekt av ett liv, ett samhälle, en civilisation.

Men troligen är den här första generation där MATER MATRIX avlevererade sina nyfödda barn med handhållen dator i nävarna, individer som därför kongenitalt kan sägas lida av tydligt autistiska symptom. Födda att bli offer för ett Koncept. Fångna från födelsen i en luftbubbla!

Min misstanke är att tills nyligen (och kanske alltjämt) själar återfötts in i västvärlden från tidigare, degraderade samhällen1. Dessa själar kommer om några årtionden att möta, inte skräckscenariot där deras älskade leksaker datorerna har tagit över världen som i Terminator-filmerna, utan en värld av kollapsande klimatsystem.

Den här generationen hade sitt roliga när de var små och internet var deras "skyddade verkstad" - motvilligt har de nog en föraning om detta. Framtiden är inte deras på det sätt. Framtiden kommer att testa deras människovärdighet - och testa den rejält.

Det blir hårt för en egocentrisk generation helt utan filosofiska eller religiösa grundkunskaper! Bloggen Ockulta ögat tar dock, till skillnad från övriga Sverige, sitt ansvar och påminner om vilka grundkunskaper i princip alla tidigare civilisationer haft, men som helt saknas i västerlandets konsumtionsorienterade klimat.


Vill man se helt naturalistiskt på gratisgenerationens svåra sits, kan man säga att vi genom detta segment ser VÄRLSSJÄLENS VÅNDOR. Vad händer först när ett samhällssystem klappar ihop? Jo, kulturen får ta stryk. Alla dessa omoraliska småtjuvar vid sina datorer, vet inte att de bara är radiostyrda zombies som går VÄRLDSSJÄLENS ÄRENDEN. Deras egenmäktiga mobbing mot artistkåren är bara en zombifierad version på hur även samhället snålar ner på kulturen då det går in i onda tider.

Gratisbarnens beteende är bara några av dödsryckningarna vi ser, nu när det gamla marknadsekonomiska systemet står inför sin påtvingade modifikation (samläs med den förestående miljökollaps jag befarar).

På sätt och vis kan inte de som bär piratens fula födelsemärke på sina pannor lastas för en lågt utvecklad moral. Barn blir inte bättre än deras föräldrar, och vi kan nog rätt säkert säga att vi just nu ser en eller två förlorade generationer vara inkarnerade på jorden.

Individer som tjänar som smörjmedel för ett tidsåldersskifte som kommer att ge förändringar av paradigm och grundtänk. Egots lilla svettbrytningar över sin integritet på nätet kommer att vara ett rent ut sagt fånigt problem om 20-30 år. Du läste det först här.

Det ska till en mycket fattig världsbild och ett väldigt oreflekterande sinne för att inte uppfatta att DU ÄR ALDRIG ENSAM. Aldrig någonsin. Ta det som ett löfte eller ett hot, beroende på hur rent mjöl i påsen du har.




Se också Lyft din blick och se helheten (armageddonbloggen)

_____

1. Ett fristående och helt spekulativt inlägg om reinkarnationsfenomenet och Piratpartiets väljarunderlag här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.