onsdag 24 juni 2009

Svensken går inte in i brännugnen merDen bisarra nyheten (AB) att svensken av idag blivit så fet (inför slakten?) att han inte längre går in i krematoriets brännugn, passar som hand i handske med en subtil men oroväckande detalj i det svenska nationalhoroskopet (nytt fönster) jag gärna återkommer till, både här och i astrologiboggen Sideriska siktet.

Om vår nationella Sol lyser från Vattumannens tecken, ett planeringsdugligt Lufttecken med "ingenjörskvaliteter" (IKEA-landet där alla föds kompletta med en liten monteringsanvisning och handhållen PC), så visar sig vårt kynne eller sinnelag via Månen i Väduren.

Redan en Sol i ett mentaliserande Lufttecken kan antyda att fysisk rörelse inte är högsta prioritet, men det är i det utagerande, hetsiga (rent av "kontinentala") måntecknet Väduren - av Eldelementet - som den svenska nationalsjälen verkar ha kommit av sig.

Månen i Väduren disponeras av tecknets härskare Mars, en fysiskt intensiv planet. I nationalhoroskopet står emellertid Mars beklämmande illa i Oxen, och leder till den bekymmersamma situationen att Eld och Jord förs i direkt kontakt.

Men dessa element representerar oförenliga livshållningar! Jord är statisk. Dödkött eller fett! Eld är levande ande, rörlighet, elan vital. Väduren är KARDINAL (lidelsefull) och aktiv, Oxen är FIXERAD (trög, habituerad) och söker bara bunkra upp mer av det den lärde sig när den sjäv var lite yngre och mer nyfiken. Kombinationen av dessa två i ett horoskop är ofta en smula kritisk!

Det svenska kollektivpsyket (Månen) har fastnat i leran (Oxen, ett Jordtecken), och den enda aggression (Mars) den här folksjälen är mäktig är irratation då det det slöa kreaturet finner sin egen hemmamark betrampad av utlänningar eller invandrare. Då vaknar den vederstyggligt obildade primitivism som bor i den svenska folksjälen enligt nationalhoroskopet. Vad gäller den fysiska snarare än andligt-mentala folkhälsan, kan ungefär samma budskap utläsas av Månen och dess disponent Mars.

Någonting har stannat av här, och bortom sixpack-magar och silikonförstorade bröst vilka skräpmedierna älskar att uppehålla sig vid, existerar en annan realitet: den loja svensken som idisslar sin skräpmat och rör sig för lite, särskilt som landet nu gått in i en tydligt "luftbetonad" tid då Solen i Vattumannen (ett Lufttecken alltså, inte Vatten) talar för icke-fysiska och mentala aktiviteter som skrivbordsjobb på någon av landets oräkneliga statliga verk, ritborden i industrin eller hemma vid datorn, slösurfandet nätet och dumgloende på alla mode- eller sexsajter. Mode ligger f.ö. under Oxen medan vulgär sex för voyeristen - så som arrangemanget på nätet ser ut - sorterar under Väduren, tecknet som hungrar efter synintryck.

Svensken har en tydlig hemmaplan i zodiakens minst kultiverade stjärnbilder! Till deras fördel ska sägas att livet känns mer magiskt när man är ett litet barn, men av kortslutningen mellan Väduren och Oxen att döma, tycks den svenska nationalsjälen ha fastnat någonstans vid spädbarnets orala stadium. Vi kom som folk inte längre än till att stoppa saker i munnen! Konsumism!


_____

PS. Ett nationalhoroskop representerar förstås en "statistisk" snittperson och innebär alls inte att hela populationen sitter på sina allt fetare arslen. Men jag skulle inte rekommendera någon från utlandet att flytta hit och absolut ingen med en mer utvecklad syn på andlighet. Här skulle främlingen finna ett intellektuellt avslaget folk utan ambition att förstå andra platser och tankegångar, vilket jag antydde i den tidigare analysen i utpekandet av en störning i Tvillingarnas (nyfikenhetens) tecken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar