torsdag 4 juni 2009

Obamas kinesiska våromen & talet




Veckorna före midsommar uppfyller Obama med god marginal sitt beting enligt det kinesiska ödessystem som kallas Ho Lo Li Shu (floderna Ho och Lo:s principiella talvärden).

I Sverige skulle det förvåna mig om mer än några dussin ens hört talas om det. Så strunt i dess historia, metodik och bakomliggande världsbild - smaka bara på ramsituationen ("overall judgment") och hur den brutna yinlinjen på botten ("talvärde sex") indikerar Obamas position i förhållande till "vindlika" situation som rått under hans nu nästan passerade vårkvartal.

Det har varit en tid för "fördjupning" för Obama, vilket är en av vindsymbolikens primära innebörder, en tid då "allting flyter in i sina prefigurerade former".

Jag tycker nog att Obama tycks ha "läst" sin uppgift rätt väl i den flexibla, t.o.m. "hukande" period han befinnit sig i. Vi känner igen "crouching" i en av de möjliga rubriceringarna av vindens trigram dubblerat från filmen "Hidden dragon, crouching tiger". Tigern förefaller som bekant huka sig ner just innan den tar sitt språng.

Obama har varnats för att vara alltför "soft", och "militärmannens stadga" syntes precis lagom mycket i uttalandena om Israels ockuperade mark. Frågan gäller, som det här urgamla systemet noterar på tidlösa, nästan spöklika sätt: "hålla en position eller dra sig tillbaka från den?" Det är inte svårt att korrelera ominat med den stora arabfrågan, Israel/Palestina.

Men notera, detta är inte ett krigets tema - vinden är kärlekens element och vårens, och ominat var därför väl matchat dess faktiska, bokstavliga årstid. Obamas bottenlinje i symbolen är bara en ton i det stora hela, och helheten talar om endräkt väst och de i huvudsak toleranta och högt civiliserade arabkulturerna.

DN om talet. DN inskärper talets skärpa.


Källa: www.hall-of-man.com/i-ching/
(hexagram 57)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.