onsdag 3 juni 2009

Grötmyndig förnuftssvenskhet

Ännu några förytligade svenskar vill "rädda" barnen från religionen. Men blir man inte trött av den lika distanslösa som inbilska svenskens egen pseudoreligion, "friheten"? Som om prägling var möjlig att undvika här i världen!

Nej, freda hellre barnen från den materialistiska livsfilosofi det sekulära samhällets lobbyister söker påtvinga dess medlemmar, helt i strid med slutsatser man nu vagt kan börja dra av det tidiga 1900-talets förbluffande fynd inom kvantfysiken - slutsatser vilka mer liknar en del av religionernas centrala teser än den gamla mekaniska världsbild Sverige framgångsrikt kapitaliserat på under 1900-talet!





Svensk allmänhet och dess politiker befinner sig på en filosofisk kunskapsnivå som är katastrofal. Det finns inte ett enda spår i landet av t.ex. den vitala diskurs som i USA emanerar från tänkare knuta till det nya integrala paradigmet (medvetandet kan inte exkluderas från de hårda vetenskaperna).

Redan Wolfgang Pauli (Nobelpriset i fysik) underkände totalt den västerländska vetenskapsdefinition som låtsades som om "paranormala" aspekter (icke-kausala fenomen) inte existerade. Den svenska positivisten av år 2009 luktar nu bestämt unket rationalistiskt sent 1800-tal. Men det har hänt mycket sedan Darwin, Freud och Feuerbach (Marx) såg religionen som en arkaisk prerationell kvarleva.

I total omedvetenhet om kvantrevolutionen inom fysiken har den svenska materialisten valt ut "frihet" som sin Ersatz-religion och tillflykt närhelst hon känner av livsfientligheten hos den äldre fysiska determinism hon valde att bygga sin världsbild på.

Men så stå för ditt val, materialist, och sluta projicera din världsbilds bortträngda Skugga på dem som ännu inte förtvinat likt dig! En mix av religioner i folkdjupet är en tillgång och inte ett problem - förutsatt att folket är upplyst och förstår ord som "visdom" och inte bara "förnuft".

Den som säkert förutspås problem med humaniora i dess skilda former är den svenska teknikfascistoida mentaliteten, oförmögen att "wing it" och hantera livet utanför dess mätbarhetsaspekter.

Detta är ett folkbildningsproblem. Invitera det stora tänkandet åter - in i teknikutbildningarna inte minst - så folket slipper förtvina mentalt med sina små telekom-leksaker och ärthjärne-kommunikation om max 120 tecken. Religionen skapar en mångfalt djupare mentalitet än den havererade svenska som inte har något som helst andligt eller filosofiskt (för de två är ett) perspektiv när inte tillvarons materiella substrat flyter på - som i tider av lågkonjunktur.

Det är inte konstigt att omvärlden finner den svenska ingenjören eller representanten ute på säljresa för en torftig, trivial och socialt hämmad sälle. Svensken är inte vis, bara förnuftig. Och förnuft skapar platta, nästintill dumma psyken!

Det var länge sedan vi var till mans hade ett rikt bildspråk av den typ som religionen (och andra kulturyttringar) tillhandahåller. Yngre generationer har girigt slukat Fantasy-spel och Harry Potter för att få feedback till det religiösa stratat i sitt psyke. Men fattar inte sammanhanget!

Insikten sviktar att psyket behöver sådana kvaliteter som vi kan kalla "religiösa", "mytiska" eller vad vi vill. Materialismen är bara en patetiskt liten kub vi krupit in i och sedan börjat inbilla oss skulle vara allt som finns. Är ingenjören den fegaste människotyp som sett dagens ljus på jorden? Finns här ingen i Sverige som inser hur vi håller på att gå under i vår torftighet? Som svenskarna låter, resonerade inte de stora Nobelpristagarna i fysik under 1900-talet! (Sök i den här bloggen för mer om den saken.)

Faktum är att det kanske överhuvudtaget aldrig har funnits något bildspråk sedan vikingatiden, sedan vi blev en fattigkultur någonstans på vägen. Och sjuttio åren av socialdemokratiskt styre eller inflytande gav oss heller inget annat än socialrealism och ett oerhört lågt satt funkistak som övre gräns för vår andes tankeflykt.

Det är inte religionen som är problemet, svensk - det är DIN historia och tradition! Läs på och upptäck hur rika kunskapstraditionerna varit i de länder du rynkar misstänksamt på näsan åt (om inte värre). Se hur vetenskaperna blomstrade, sida vid sida med religionen, under hela medeltiden i de arabiska länderna då vi här i högan nord var ett pack färglösa åkersorkar utan ens spännande kryddor till vår mat.

För det kan väl aldrig vara så, svensk, att du i hemlighet är avundsjuk på dem som har kulör och karaktär i sina kulturer? Är det därför du dras mot Sydostasien och dina nykoloniala svenskkolonier? Du smygparasiterar på den sällsamma buddhistiska atmosfären i dessa trakter och har egentligen ingen aning om var du står i de stora frågor som filosofi och religion avhandlat genom historien. I religionen och filosofin finns svar vilka nu får stöd av kvantfysikens upptäckter. Materia inte är materia. Men vad är det? Ljus? Medvetande?

"Gud sade: Varde ljus, och det vart ljus."

Ett är säkert: material ingenjörskonst och biologi kan inte ge dig några som helst svar. Dels för att västerlandet A PRIORI bestämt att det inte finns någon mening (detta är inbyggt i det materialistiska grundantagandet!) och dels för att vår kultur kommer att ge upp andan innan den rett ut den hopplösa sörja som DNA visade sig vara. Se hur du redan nu rusar efter nya hjälpteorier - "epigenetik" - sedan du insåg att du inte fick ihop ekvationen den här gången heller.

_____

(Ett inlägg för mycket på samma tema, kanhända - se etiketten "svenskhet" för likartade jeremiader. Men det är sant deprimerande att se hur svenskarna låter som karbonkopior på varandra i vissa frågor. Inget djup, ingen nyansering, ingen förmåga att förstå värdet av skilda röster som utbyter erfarenheter och kanske hittar beröringspunkter.)

2 kommentarer:

  1. Som fysiker vill jag nästan gråta när du blandar ihop kvantfysik med andlighet.
    Det är förvisso ett vanligt misstag i USA, men som du själv skriver så förs inte den diskussionen här, som tur är.
    Jag undrar om du själv förstår vad du skriver, eller om du bara gillar att läsa dina egna ord. Whatever. Skräp är vad det är.

    SvaraRadera
  2. Som jag nämner är jag inte fysiker, men har låtit mig övertygas av åsikterna hos de stora inom den tidiga kvantfysiken, vilka Ken Wilber samlade i sin antologi "Quantum Questions".

    Ingen av dessa stora andar delar din förvisso naturliga (som vetenskapsman) ovilja att se dina arbetsbegrepp "kontamineras" av dem från andra modeller. Sverige var när allt kom omkring ett rashygienens föregångsland, och det du kallar en turlig frånvaro av ämnessammanblandning (jämfört med USA) handlar, tror jag, ytterst om vår historiskt kulturella isolation i högan nord, vilken framfött en purism som dock gränsar till rädsla att prova radikalt nya synsätt. Skandinaven sitter och pular i godan ro med sitt, och i ett avkristnat land behöver han dessutom inte störas av sammansatta problemställningar. Han är lite enklare i sinnet och kanske lite effektivare så länge frågan håller sig inom hans nischade expertis. Men de stora tankesprången är honom förvägrade. Han vill inte, kan inte.

    Jag läste nyligen Erwin Schrödingers "Mind and Matter" - en ogenerad hyllning från Nobelpristagaren i fysik till den filosofiska idealismen. Jag lyssnar förgäves i svensk litteratur efter sådan kraft som jag hör hos dessa tunga vetenskapsmän som sett ämnen på flera samtidiga nivåer, och inte drar sig för att berätta för lekmän. Jag har också nyligen blivit varse fysikern Henry Stapp, vars publika papper jag ska försöka sätta mig in i:

    http://www-physics.lbl.gov/~stapp/stappfiles.html

    Han tycks vara ännu en framsynt fysiker som inte alls delar din brist på vilja att bädda in fysikens framkant i den större bild där den uppenbarligen hör hemma. Men Sverige är ju känt för att byråkratiskt söka isolera allt från allting annat, och eliminera eller straffbelägga brev som inte håller sig till standardformat. Jag räknar inte med att finna några brevvänner bland landets arttypiska ingenjörsmentaliteter, men hoppas att ett eller annat boktips på bloggen kan ge idéer hos någon yngre vetenskapsstudent och kanske rädda honom från svensksjukan.

    För vårt nationalhoroskop och dess intellektuella kraft men också patetiska fantasilöshet och inpiskade materialism, se min andra blogg, www.siderisk.blogspot.com

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.