fredag 5 juni 2009

Gordon Brown: Att avsäga sig...

Aj aj, Gordon Brown. Enligt det säregna "Floderna Ho och Lo:s principiella talvärden" - ett medeltida kinesiskt system för att förutspå karaktär - och karaktären ÄR ödet enligt de gamla grekerna - föddes du måhända på en alltför låg evolutionsnivå i förhållande till det allstädes närvarande begärets krafter!

Är det därför du nu står mitt i Englands egen Wanja- eller socialistskandal av självtjänande materialister?

Den analys som följer hör hemma i samma tankemiljö som Platons "Statsmannen". Det är ett resonemang över huvudet på "låglandets folk" - gemene man som bara lever för lönen och fredagsnöjet. Den är ett eko från en tid då ännu inte ogrundade fantasier som "en annan är väl lika go' som nå'n" slagit rot i folkdjupet och den graderade skalan från simpel egoism upp till ädel altruism relativiserats i de vulgära människornas sinnen.

"Det kanske gäller för dig, men jag har MIN sanning!"

Så lågt föll civilisationerna, att framemot vår tid att många inte längre kunde urskilja objektiva värden inbyggda i skapelsen. Naturrätten har fått på båten. Det gamla Ho Lo-systemet påminner om en tid då människan faktiskt var intelligentare än nu, och därav den intima kopplingen mellan detta system och Platons tankar om den goda staten och det goda regeringsskicket.


Gordon Browns "födelseambiens":





För den kontemplativt stämde kan det ge utdelning att efter läsningen återvända till följande tabell och mer i detalj studera Gordon Browns "relativa tidstvillingar" - andra celebriteter som tecknats med samma övergripande födelsesymbol som han, men på hierarkiskt skilda "evolutionslinjer" inom temat "Att avsäga sig" eller "Att reducera".


HexLinePrimaryFirstNameLastNameUserDate
416YesWilhelmReich1897-03-24 03:40:00
415NoRonald DavidLaing1927-10-07 17:15:00
415YesCharlesCarter1887-01-31 22:55:00
414NoRoseanneBarr1952-11-03 13:21:00
414YesPeteTownshend1945-05-19 15:00:00
413NoJimMorrison1943-12-08 11:55:00
412YesGordonBrown1951-02-20 08:40:00
412YesMichellePfeiffer1958-04-29 08:11:00
412YesAshley & Mary-KateOlsen1986-06-13 09:43:00
411YesNatascha Kampusch1988-02-17 06:45:00


Ho Lo-systemet pytsar inte ut de 64 symbolerna från den konfucianska klassikern I CHING jämt över den kinesiska 60-årskalendern, och eftersom originalmanuskriptet var kriminellt summariskt ligger delar av den bakomliggande logiken höljd i dunkel.

Antalet tidsfönster som "taggats" med hexagram 41 är t.ex. mycket lågt och av de 1000+ celebriteter som undertecknad beräknat, kan dessa 10 (eller 11 beroende på hur man ser på fallet med tvillingsystrarna Olsen) jämföras med systemets mest högfrekventa ödestyp, hexagram 2, "Den jordiska" av vilken jag hittills funnit 71 fall.

Logiken kring hexagram SUN, Reduktionen, är mycket enkel: de övre tre linjerna bildar KÊN, "en arrestering" av de lägre tre linjerna TUI, "Förnöjelsen". Den totala symbolens symbolik ses i termer av en hierarkiskt överordnad kraft av restriktiv natur medan den lägre halvan relaterar till sinnesnjutning och sensualitet - livets goda. KÊN har som attribut "ett orubbligt berg" medan TUI liknas vid det fuktiga kärret eller våtmarken.

Den falliska och vaginala symboliken hos dessa attribut från naturen går helt i dagen om man kastar om trigrammens positioner. Då resulterar hexagrammet HSIEN som utifrån ung, hormonstinn attraktion för en kodad diskussion om Casanova-beteenden kontra ansvarstagande.

Uppenbarligen är Gordon Browns tema "baksidan" av "naturlig kåthet" eftersom här passionen eller hungern ses som ett problem och inte en tillgång (förutsatt att det unga paret förmår kanalisera sina naturliga drift). "Den med öron, han höre!"

Ho Lo-systemets översättare till engelskan, Chu & Sherrill (båda nu avlidna), noterar angående den kombinationens antagonistiska sammansättning i Reduktionens eller Avsägelsens hexagram:

Dessa är personer som presenterar en hård och stark yta (KÊN) och som behöver mjuka upp sina naturer och egenskaper invärtes ... En del kommer att vara envisa, fixerade och habituerade i sina beteenden. Andra kommer att uppvisa skilda bristfälligheter vilka behöver reduceras (SUN).

The Astrology of I Ching (Routledge & Kegan Paul, 1976, s. 295)

Trots vårt magra underlag är det tämligen uppenbart att födslarna till det lägre trigrammet TUI är värre däran än de som fötts identifierade med den tillbakahållande "måttlighetsprincipen" KÊN. På de två högsta positionerna (kungens position krönt av den vise mannens position allra högst upp) - varifrån utgår insikten om att regler om avhållsamhet måste påläggas "låglandets principlösa sensualister" - hittar vi två kända psykologer (Reich, Lang) och Englands mest kända astrolog under 1900-talet (Carter)!

Mest fascinerande av allt är kanske att det är sexualitetens befriarare Reich som fötts som den "vise mannen" här! I ett hexagram som annars handlar om behovet att dämma upp och reducera libido!

Sannerligen, flera årtionden med detta system har slutligen börjat bära åtminstone någon frukt. Länge såg jag inget alls i dessa svepande och generella mönster. Men jag var för närsynt, för västerländsk! Nu börjar jag fatta vilken intelligens den kinesiska kulturen sitter på. De har en höjd i sina betraktelser som inte västerlandets materialistiska empiri ens förmår detektera, ingångarna skiljer sig för mycket! Vi får här en inblick i en kultur som förvärvat blick för det arketypiskt tidlösa i tillvaron. Kanske kan "Ho Lo" sägas vara Kinas motsvarighet till Platons värld av Former?

Det är också en fascinerande men skrämmande att upptäcka vilken den enda celebriteten på absolut gräsrotsnivå, ja faktiskt rotnivå (under mark) är: flickan Natascha Kampusch som levde under jord i åratal med sin sexuella kidnappare. Att reduceras på det mest literala vis!

Baslinjens själva "domslut" klingar rent kusligt om man minns hur hon häftigt kidnappades på gatan och fördes ner i den specialbyggda cellen under jord:"[Hon] släpper sina åtaganden och hastar skyndsamt iväg [på sin herres anmodan]."

Reduktionen eller offret var i det här fallet hela hennes normala liv som liten skolflicka. Hon trädde istället in i rollen av TUI, fröjderska, åt den KÊN, det fängslande berg som hennes kidnappare och "make" kom att spela. (I en sociologisk läsart kopplas TUI, våtmarken, bl.a. till konkubiner och prostituerade.)

I Kampuschs liv har hexagrammets arketypiska karaktär manifesterat sig på en helt och hållet "patologiskt" sätt! Den "värsta tänkbara läsarten." Ho Lo-metoden har inga svar, men via reinkarnationstanken (inte okänd för kineserna före buddhismens ankomst) skulle det röra sig om obetald karma från ett tidigare liv. "Öga för öga..."

Tala om att Natascha på gräsrotsnivå nu lärt sig mycket om tvång och frihet! Hennes nästa liv på jorden kan bli stort och viktigt. En del av mänsklighetens stora välgörare skulle kanske bli mörkrädda om de visste vad som alstrat deras nuvarande rättspatos! Men så underfundigt är livet, att yin och yang skiftar plats med tiden.




Gordon Browns rekommendation:

Till denna märkliga symbol som i huvudsak handlar om att eliminera glupskhet och föda ett högre, mer stoiskt och bortomvärldsligt medvetande (den grekiska filosofins arete, excellens) föddes alltså premiärminister Gordon Brown. Tyvärr "bara" till andra linjen nerifrån, vilken av de okända giganter som en gång skapade dessa gåtfulla texter, rekommenderas följande:

Det är genom stadga du vinner fördelar.
Militära uttåg medför olycka.
[Din väg är att] inte reducera [utan istället] föröka.

Vad betyder nu detta? Att domslutet alls talar om "militära uttåg" tyder på en osund drift som måste kuvas. (Kinesiskan har flera ord för krig, och detta är inte det ordet som indikerar ett rättmätigt straffkrig för att återställa urartade förhållanden.) Det är förmågan att stadigt hålla sin position som kommer att premieras i detta liv. Kusten är alltså inte klar, här i det lägre trigrammet där njutningsbegärets TUI definierar individerna.

Men linje två är central inom sitt trigram och det illustrerar antingen förmågan eller åtminstone en position som gör det möjligt att hålla sig till och praktisera den gyllene medelvägen. Den som känner måttlighet behöver inte "avgå" eller "reduceras" som Natascha Kampusch och de allra lägsta gräsrötterna, deras centrala position gör det möjligt för dem att istället delta i den "berikande processen".

Frågan i denna tid är: Har Gordon Brown skevt uppfattat sin inre maning om att "föröka" (expansion, maximering, etc) som ett klartecken för Englands lorder att sko sig på folkets bekostnad?

Konfuciansk tradition ser speciellt i hexagram SUN en principskiss för hur överheten beskattar undersåtarna och överordnade KÊN blir härvidlag "förrådsladan" som mottar det ris eller spannmål som frambringas av låglandets folkmassor TUI - de som jobbar i de vattensatta risfälten / kärren, våtmarkerna!

Det är därför som texten varnar för att övertaxera massorna och förfela sin roll som överhet. Den som fyller sina egna lador orättmätigt berövar folket deras enkla glädje (TUI) och destabiliserar nationen! Detta är vad den korrupta överheten i England har lyckats med nu, vill det synas.

Hela frågeställningen var prefigurerad redan i Gordon Browns födelseomen. Blev även han korrumperad så att vi som i fallet Kampusch måste se hans omen som en nidbild, en skev version från Lustiga huset?

Ord från en annan tid, då människorna läste livet lite djupare och kanske satte sig lite ädlare mål med sina liv.

SvD, AB: Brown ombildar regeringen.
DN: Femte politikern kastar in handsken.
AB: "Avgå, Gordon!"

_____

2001 översatte jag HO LO LI SHU till en datoralgoritm för att korta tiden för att beräkna ett primärt (och ofta ett sekundärt) födelsetema. Det kunde ta upp till 40 minuter tidigare men görs nu på bråkdelen av en sekund. Kalkylatorn, internets enda, finns här (nytt fönster). Utöver grovjobbet krävs förstås fortfarande många års förtrogenhet av texterna och symbolerna från den konfucianska klassikern I CHING.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.