onsdag 22 april 2009

Identitet genom många livVarje gång jag läser en socialkonstruktionistisk studie av de mikroskopiska inflytanden på det växande barnets jag-identitet utifrån det svenska "jämställdhetsperspektivet", går mina tankar till den framtida människovarelse vi på sikt skapar. Vi har sett den redan, androgynen, i våra fantasier och science fiction-filmer. En del menar sig ha blivit kontaktade.

Och de kontaktade har rätt! Ur den idealistiska filosofins perspektiv (Platon m.fl.) är människans natur av själslig och inte biologisk art. Själen är i sig tidlös och därför kapabel att likt en gud stiga in i vilket tidevarv och människoöde som helst och därigenom uppleva och lära sig - eller meddela sig till lyhörda! Tidslinjen är inte det sista ordet i den här sagan.

Som katten kring het gröt går vi runt de oförklarade anomalier som åtföljer mysteriet människan och resonerar som om Skinners behaviorism faktiskt förklarat våra naturer - för ingen kan väl missta sig på vad KBT egentligen är. Vi betraktar fortfarande människan som en pavlovsk hund, en själlös mekanism att bända i mer funktionell riktning när något knasat.*****

En annan, och mer realistisk modell - fastän svårt försummad i väst under många århundraden, först på grund av kristna doktriner och sedan till följd av Upplysningen och den materialistiska vetenskapen - togs upp till förnyad granskning av den amerikanske läkaren Ian Stevenson. Han lär dock få vänta ännu några år på omvärderingen av sitt 40-åriga livsverk.

Via en substantiell donation till University of Virginia från svenskättade Chester Carlson, stormrik uppfinnare av Xerox-metoden för kopiering, kunde Stevenson resa världen runt i årtionden och utifrån ett strikt protokoll intervjua små barn med distinkta minnen av sitt närmast föregående liv på jorden.


Ian Stevenson 1918-2007

Ibland mötte han så förunderligt klara barnmedvetanden att han fick höra om mer än ett tidigare liv, men regeln är att särskilt människor som dör under våldsamma och traumatiska former tycks missa den fas mellan liven då svarta tavlan torkas ren inför nästa lektion.

Själarna stormar genom mellantillståndet hungriga på att få fortsätta vad de upplevde som ett orättvist kort föregående liv. Och de som stressar på det här viset tycks benägna att återvända in i tiden med tydliga bilder, särskilt av de sista veckorna eller månaderna i sitt föregående liv!

Hur bleka ter sig inte socialpsykologernas funderingar över betydelsen av hur man håller ett barn för dess framtida könsidentitet, jämfört med dessa berättelser om människans yttersta dimensioner!? För vad Stevenson visat i många böcker - och hypnosregressioner till tidigare liv bekräftat under senare år - är att vår personlighet inte är ett fuskbygge som slängs ihop under några barndomsår.

Förvisso tar barnet intryck av upplevelser i den här världen, men för närvarande räknar inte ens humanvetenskaperna med hela det isberg som ligger dolt under vattenytan!

Varför de maskulina pojkflickorna är vad de är, och de veka pojkarna är vad de är, bottnar tydligen ofta i något så enkelt som att de just bytt kön och att själens "korttidsminne" - nu förpassat till den nya individens omedvetna - ännu är fullproppat av det föregående livets dispositioner.

Det är särskilt när en varelse efter ett flertal liv i samma "polaritet" (man/kvinna) byter för ett enstaka liv av motsatt kön, som homosexualitet eller transsexuella drömmar resulterar.


Men Ian Stevensons forskning gick betydligt längre än så. Under sin långa verksamhet lyckades han faktiskt hitta några dussin fall av missbildade barn som pekade på sina lyten och i dem påminde sig de traumata som förorsakat deras våldsamma död i tidigare liv.

Med hjälp av barnens minnen, ofta innefattande deras tidigare namn, lyckades han via polisprotokoll och obduktionsrapporter hitta de personer som brutalt dött exakt som de små barnen berättade - i helt andra städer och utan några kopplingar till de människor barnen i sina unga liv ännu mött. Hans fynd stöder exakt Platons 2300 år gamla uppgifter om själavandringen, vilka han i sin tur fått från Pytagoras (och Pytagoras från Indien?).

I frågan om psyket och kroppen är det psyket som tar initiativet till en ny födelse, och ett tillräckligt traumatiserat psyke leder till att detta blir synligt i kroppsliga defekter! Det finns således all anledning att "sova på saken" innan man kastar sig in i en ny uppgift, ett nytt liv! Det gjorde inte dessa missbildade barn. (Vi talar nu i vissa fall om så enkla saker som att ett iögonenfallande födelsemärke visar sig matcha skotthålet på en person som skjöts till döds i sitt föregående liv.)

Frågan om hur identiteten skapas, och däribland den delen som relaterar till gender, är ur det här perspektivet en fråga västerlandet famlar runt i blindo om. Evolutionen leder oss dock framåt, och nästa gång du som förälder tänker ut en avkönad metod för att inte "styra" ditt barn, minns då att det är vår efterkommande på bilden högst upp du just nu skapar!

Många människor med förmåga att se över gränsen har redan mött sig själva i en framtida kropp (precis som betydligt fler via drömmar eller hypnos kunnat fånga upp bilder av liv som ligger i bakåt i tiden). Dessa "aliens" är alltså den framtida mänskligheten, då vi lärt oss designa små och energieffektiva bärfarkoster (den fysiska kroppen) för våra, vid den tiden, makalöst omfångsrika psyken eller själar.

Är det då inte med en plötslig släng av nostalgi du minns, och blickar tillbaka på mänsklighetens barndom, då en enkel värld i blått och rosa ännu bjöd på ganska trevliga lekar?____

För den s.k. skepticismens röst, se t.ex. en recension av ovanstående bok. Den typ av ingrodd materialism som skepticismen representerar har det inte i sin värld att släppa in fakta som falsifierar dess egen syn på medvetande som en biokemisk produkt. Se Stevensons multivolymverk för de riktigt tunga studierna, inklusive de med fysiologiska särdrag som binder ihop två dokumenterade livsöden.

Se även blänkaren Materialism = Medvetslöshet om den ytterst angelägna boken "Irreducible Mind".

15 kommentarer:

 1. Hej Siwert gå in på www.kryon.com mycket läsvärt där med kanaliserade meddelanden
  Mvh Mats

  SvaraRadera
 2. Tack för länk - ska inspekteras. Ska villigt erkänna att de allehanda fenomen som brukar rubriceras "new age" inte utgör mitt livsblod, men jag är samtidigt en så hård kritiker att jag sen länge sett igenom skepticismens (rationalismens) försök att förhåna världen utanför den empiriska vetenskapens mikroskopiska landvinningar!
  :-)

  SvaraRadera
 3. "PS. Jag menar att själavandringen är nästan helt bevisad och att den ger en extra dimension åt ett horoskop."

  Grattis!
  Men du kanske först skulle bevisa att vi har en själ innan du bevisar att den vandrar.
  Det blir lite som att bevisa att den rosa osynliga enhörningen kan spela flipper... Först kanske man ska bevisa enhörningens existens.

  Bara en tanke. Ett litet råd på din flimflamväg...

  SvaraRadera
 4. Oj! Du uppfattade verkligen inte ett ord av det här inlägget - att en medicine doktor lagt årtionden av sitt liv på metodiska studier av fenomenet.

  Men kär i dina egna fraser är du. Så grattis själv till början på eller fortsättningen av ett liv utan intellektuella prestationer.

  Ps. Många andra seriösa forskare kunde anföras, t.ex. Arthur Guirdham, M.D, som på 1950-talet kartlade ett häpnadsväckande fall av gruppinkarnation i England. Men talesättet om att "kasta pärlor för svinen" applicerar här i fullt mått.

  SvaraRadera
 5. Mycket intressant skrivet.. Även om nu blogginlägget du skrivit formades för ett tag sedan... Hade just en diskussion med min arbetsgivare om vad som händer efter döden.

  Jag är övertygad om att själavandring är det som sker, reinkarnation, och om att vårat liv här på jorden är erfarenheter vi samlar på oss för att tillslut nå en högre form utav existens.

  Han hade lite svårt att vänja sin tanke kring det jag föreslog.. Man kan inte tvinga en skeptiker att se, men man kan hoppas på att dem en dag får uppleva känslan utav att öppna sina sinnen.

  SvaraRadera
 6. Tack för kommentaren Sandra.

  Ämnet är kontroversiellt just för att det, om Stevensons (och andras) fynd är korrekta, visar att västerlandets vetenskap vilar på fullständigt felaktiga grundantaganden. (Därmed inte sagt att naturvetenskapen inte lett någonstans alls, för det har den ju.)

  Men pga striden om "grundsynen" kommer väst att hålla emot i det längsta. "Inte kan väl de gamla indiska filosoferna ha fattat mer än vi!"

  Kanske spricker vår människosyn först när hela västcivilisationen "tonar över" i de människor som kommer att följa oss, eller då t.ex. indier i stor skala börjar återfödas som européer!
  Det skulle märkas som en direkt omsvängning (till det bättre) i vårt tankeklimat.

  De före detta européerna skickas på nästa varv till någon nomadstam i öknen in i just den religion de hatade som sekulära människor! (Islam) Så reparerar den Djupa Evolutionen alla störningar på lite sikt. Alla måste se saken ur båda perspektiven.
  :-)

  SvaraRadera
 7. Hur bestäms vem man blir i nästa liv? Eller är det slumpen? Men den borde ju inte finnas enligt er teori om en ordnad tanke för att uppnå en högre osv..

  SvaraRadera
 8. Människan vet så litet! Metafysik (inbäddad bl.a. i gamla religiösa föreställningar) har varit människans bästa försök att binda samman det hon anat om världens natur. Det här är saker som går bortom tid och rum, så det förvånar kanske inte att frågorna är många och de definitiva svaren få.

  Hur något bestäms? KARMA (gärningar/orsaker) säger indisk filosofi, precis som väst. Men till skillnad från materialismen ser indierna att att det finns en själ, alltså någon som är bärare av sina handlingar. Ingen kan smita från det man gör - det kommer tillbaka.

  Det vilar ett löjets skimmer över dagens västerländska materialister eftersom deras vetenskapliga portalfigur, matematikern Pytagoras, själv mindes tidigare liv och propagerade för reinkarnationstanken. (Det är från honom Platon fått den).

  Någonstans inträffade emellertid en intellektuell blackout i västerlandet, och kristendomen var förstås en orsak till att just den här teorin försvann.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Rena personpåhopp raderas. På bloggen gäller en miniminivå av hyfs _och_ fokus på sakfrågan.

  SvaraRadera
 11. Siwert: Då kanske du skulle föregå med gott exempel och börja med att radera det inlägg du själv skrev 16 juli 2010 11:02. Sopa trappen ovanifrån så att säga, eftersom det är där du tycker dig vara i förhållande till dina besökare. Inlägget du bemötte kom med en saklig invändning som du valde att besvara med förakt.

  SvaraRadera
 12. Tyvärr måste jag instämma. Siewert, jag önskar att du ville axla ett större ansvar för din framtoning, eftersom du gör dig till representant för så viktiga idéer.

  Pappan

  SvaraRadera
 13. Jag har också läst någonstans att kyrkan har ändrat bibeln med den här delen.

  Androgyn framtida människovarelse vi på sikt skapar. Ja ha jag trodde det var naturförstörelse med allt mindre snoppar som vaginor där allt fler föds med fosterskador som bl a saknad livmoder i KD´s för tillfället favoritämne, underlivsfrågorna. Räknas dessa snarare som androgynernas första exemplar måntro?

  SvaraRadera
 14. Är det verkligen vår önskan att ändra vårt utseende så? De ögonen gör mig skeptisk till att det är vår egen önskan. Nåväl jag har drömt om att se en kvinna i en rymdfarkost som kanske i så fall ska föreställa mitt framtida jag och de aliens jag såg där såg ut som oss i alla fall tänkte jag på i drömmen.

  SvaraRadera
 15. Om kyrkan ändrat bibeln går inte att veta tills dess att ett verkligt ur-dokument hittas. Men textforskningen visar tydligt hur berättelserna är hårt redigerade och kommer ur äldre, förlorade källor.

  SvaraRadera