onsdag 29 juli 2009

Betelgeuse - efter ett arabiskt namn
DN och SvD skriver om nytagna bilder på stjärnan Betelgeuse, de skarpaste någonsin. Egendomligt nog för två stora tidningar saknas känslan för scoop. Pliktskyldigast anmäls forskarrönet och så var det med det.

På utmärkta stjärnsajten constellationofwords.com (från vilken bilden lånats) kan man läsa att det är lönlöst att leta någon mening i stjärnans namn, Betelgeuse är helt enkelt en av flera försök att transkribera det arabiska Ib ţ al Jauzah - "Den Centrales Armhåla".

Sajten listar fler otympliga transkriptioner. De stackars européerna hade det minsann inte lätt när hela antikens arv plötsligt blev tillgängligt via den högtstående arabiska kulturen, där man i islams hägn fortsatt förfina många av hellenismens och även senantikens rön.

Men det var inte denna påminnelse - så välbehövlig för den islamofobe svensken om att islam är en religion som alltid hyllat vetenskap och klart medvetande - som fångade mitt öga. En remarkabel sak ligger i en av stjärnans andra beteckningar.

DN skriver: "På dem (bilderna) ser man en plym av gas som sträcker sig ut från stjärnan. Plymen är minst sex gånger så stor som stjärnans diameter".

Frågan är nu om den plymen var synlig även för 1800-talets astronomer, för stjärnsajten citerar en 1800-talsförfattare om bibliska ting som betecknade Betelgeuse som "The Coming of the Branch", dvs "Telningens anländande".

Närmare ett långt, plymformat utsprång (protrusion) än en (träd)gren "i anländande" kommer man väl knappast! Visst är detta ett litet scoop i den händelse utsprånget blev synligt först med ny teknik?

Uppfinnaren Arthur M. Young påminde om att författaren Jonathan Swift faktiskt beskrev den ytterligt snabba omloppstiden hos Mars båda månar i "Gullivers resor" 200 år innan månarna ens var upptäckta! Kanske hittade den kristne författaren intuitivt rätt på samma sätt.

Varifrån kommer dessa vetenskapliga intuitioner, vilka aldrig så mycket "rationellt tänkande" skulle kunna framskapa? De kommer uppenbarligen från ett högre medvetandetillstånd som bara "hämtar hem" informationen fix och färdig. Men efter Heureka-upplevelsen återstår hästarbetet med att formalisera det man sett i sin "vision"...

*****

Stjärnsajten berättar också att Betelgeuse i västerländsk astrologisk tradition har ansetts förebåda "lycka, utmärkelser i strid, rikedom och andra kungliga attribut".

Men jätten Orion, i vars skuldra stjärnan sitter (och är himmelens nionde ljusstarkaste), bär på en mörk mytisk berättelse som innefattar Orions våldtäkt på en ung kvinna och slutliga död för Skorpionens sting.

Det är en kuslig koincidens att Anna Lindh, vars födelsedag inträffade då Solen stod på exakt rät linje med Betelgeuse (som fokuspunkt för Orion) mördades av Mijailo Mijailovic, född i Skorpionen! Eller är det mer än en koincidens? Jag har aldrig inkluderat fixstjärnorna i mina astrologiska studier, men efter några andra remarkabla iakttagelser är det inte utan att jag börjat undra...

Not. Mijailovics födelse inträffar i Skorpionens tecken enligt den astronomiskt mer korrekta zodiak som Indien övertog från Babylonien. Den västerländska zodiaken är följden av ett tankefel begånget av grekerna och Skorpionens dödssymbolik tillskrivs nu felaktigt människor födda i fredliga Vågens tecken!

För en tänkbar (men inte helt utvecklad) teoretisk förklaring till att astrologin "fungerar", se "Filosofiska grundantaganden" på syskonbloggen Sideriska siktet.

Betelgeuses förutspådda krigiska framgångar till trots, är det nu Anna Lindhs lika martiala nederlag för en vass kniv (dödstecknet Skorpionens gifttagg, för att inte tala om dess "herre" - blodets och huggverktygens Mars) som släcker ut alla vaga löften om "rikedomar". Var detta ett enstaka inträffande?

*****

Ur min datasamling av drygt 3.300 individer, där alla utom några hundra är lokala eller globala celebriteter, sökte jag en Sol konjunkt Betelgeuse (±1°), dvs Jorden, Solen och Betelgeuse bildar en rak linje rakt ut i universum. Anna Lindh inräknad fann jag 23 individer enligt detta kriterium.

Alan Shacklock (gitarrist i rocktalsbandet Babe Ruth - 1970-tal)
Anna Lindh (politiker)
Anneli 'Pandora' Magnusson (sångare)
Dennis Lyxzen ("sexigaste vegetarianen 07" - fråga mig inte varför jag samlar på sådana här pseudokändisar! Jo, kanske för att en ärlig forskarmentalitet inte håller sig för god för något.)
Eva Rydberg (teaterdirektör, skådespelare)
Francoise Gauquelin (fransk matematiker)
Harold Puthoff (laserforskare, fysiker)
Isabella Rossellini (skådespelare)
Jan Scherman (mediechef)
Jürgen Habermas (filosof)
Kajsa Grytt (musiker)
Kathleen Turner (skådespelare)
Lars Vilks (konstnär)
Magnus Härenstam (skådespelare, underhållare)
Martin Landau (skådespelare)
Nick Drake (musiker)
Nicole Kidman (skådespelare)
Paula Abdul (sångare)
Radovan Karadzic (politisk förbrytare)
Suzanne Osten (författare)
Thomas Järvheden (underhållare?)
Tone Bekkestad (väderpresentatör)
Walter Rauff (politisk förbrytare, nazist, Heydrichs medhjälpare)Detta är min känsla inför de här personerna: påfallande många är "freaks", underliga eller rent ut sagt onda! (Orions våldtäkt som till sist kostade honom livet).

Vi har inte mindre än två självmord här och begångna på väldigt lika grunder: statistikern Gauquelin kämpade för att bli respekterad i årtionden för sina astrologiska fynd. (Han hade börjat som skeptiker som avsåg att falsifiera hela doktrinen, men hittade statistiskt tydliga samband mellan yrken och vissa planeter). Han avslutade sitt liv med insikten att forskarkollektivet inte sysslar med vetenskap utan bara bestämt sig för att inte lyssna.

Samma resignation tycks ha drivit Nick Drake att ta livet av sig. Han visste att hans musik var guld men "världen fattade inte". (Inte så länge han levde i vilket fall - nu är han en legend.)

Vi har ytterligare två "Orionfall" med den slutliga Skorpion-döden klistrade vid dem, båda politiska förbrytare och skyldiga till folkmord, serbiske Karadzic och nazisten Rauff.

Svenske konstnären Vilks förvirrade angrepp på islam kan ingen vara obekant med. Han fick en dödsdom (Skorpionen) över sitt huvud som tack för sin "våldtäkt" på en viktig muslimsk symbol. I samma liga av svensk omdömeslöshet sorterar också Järvheden, som med maximal otajming sökte lansera penibel mobbningshumor just som svensken började få nog av sin egen låghet. Attityden till deltagarna i programmet Grillad som "våldtäkten" och skorpionstinget som "karriärsjälvmord"?

Paula Abduls öden och äventyr som domare i American Idol har ju varit en historia för sig. Orions död för skorpionens giftiga sting påminner om de starka mediciner Abdul tog och vilka skulle ha varit förklaringen till att hon betedde sig underligt i sändning och blev snackisen en del av en tv-säsong.

Nicole Kidman, fastän en fantastisk skådespelare, tillhör i mina ögon den rent neurotiska typen av människa. Men här ska man inte glömma hennes Måne i Skorpionen - "moderskap i dödens tecken" - en perfekt följeslagare till hennes extrema reaktion på missfallet och problemen med Tom Cruise, för att inte tala problemen med en senare man med svåra missbruksproblem (droger: skorpionens gift igen).

Notera hur väl hon lyckades mörklägga (Skorpionen) det mesta om problemen i det förhållandet. Eller vad om hennes försök att sälja bröllopsfotografier till ett sådant löjligt överpris att ingen tidning var intresserad? Skorpionen har en "svampig" energisugande sida. (Kanske man kan likna döden vid ett svart hål?)

I fall som Kidmans vet man inte riktigt vad det är för olycksbådande astrologiskt omen man ser konsekvenserna av, det kan vara en kombination av Solen + Betelgeuse och Månen i Skorpionen.

Även Tone Bekkestad, trevlig norsk framtoning till trots, lyckades ju ställa till med en liten "lättklädd" skandal för några år sedan som väl för en tid kostade henne jobbet på dåvarande tv-kanalen.

Men här börjar det sina med skandaler, så långt jag är underrättad... Att ta fram pennalismen i Magnus Härenstams gamla roll i Fem myror och åberopa "skorpionisk gifttagg", vore kanske "overkill"... Ibland är en cigarr bara en cigarr. Låt oss för säkerhets skull skippa båda Abdul och Kidman också...


Kanhända är det normalt att bland 23 kändisar att finna 6 fall eller en fjärdedel ha öden med tydliga inslag av död eller ondska (jag klassar Järvhedens humor som ondska, eller åtminstone en kriminell okänslighet för smart humor, typ Monty Python).

Jag menar, utöver Betelgeuse som fokuspunkt för Orions bittra slut känner astrologin enbart via de 7 klassiska planeterna och de 12 zodiaktecknen hundra och en kombination där saker kan gå riktigt snett och i värsta fall framlocka vederstyggliga livsöden.

Den här ministudien av Betelgeuses bidrag till horoskopet måste nog betraktas som att den saknar konklusion. Att den kristne författaren som ville skriva över den äldre symboliken med sin idé om utskottet eller telningen var visserligen suggestivt givet fysiska fakta, men saknar genklang med SAMTLIGA 23 personer. Ingen av dem är var på minsta sätt känd för någon högre andlighet!

Men då ska man minnas att rådata i huvudsak kommer från läsning av svenska dagstidningar under några år, och i dessa har kändisskap av typen musiker och skådespelare dominerat stort över t.ex. artiklar om andliga ledare eller filosofer.

Vi är alltså i Sverige nu och datasamlingen har blivit korrumperad och snedvriden pga. landets begränsade intresseområden. Att jag noterar mycket data från andra källor (uppslagsverk etc) har kanske inte helt uppvägt den skadliga effekt svensk dagspress haft på mig (!) och därmed representativiteten hos en sådan här datasamling.

9 kommentarer:

 1. Tid att programmera en riktig astrologisk hemsida? Mata in födelsedata och få en grov kalkyl över din riktiga ödeslott.

  SvaraRadera
 2. Jag översatte 60 sidor tabeller och instruktioner till en kalkylator som beräknar en slags kinesiska horoskop redan 2001. Det får räcka, mina programmerardagar är över, förutom ett småhack då och då...

  SvaraRadera
 3. Bergspredikan29 juli 2009 21:43

  foliehatt? check!

  SvaraRadera
 4. Min bäste vän!
  Vad är det för vetenskap och klart medvetande i astrologin? Påminner en del om väderspående eller ekonomispående, och det råkar vi veta, inte tro, hur det det brukar bli.
  Islam hade innan våra dagar en betydligt högstående civilisation inom vetenskap och kultur. Idag läser vi mest om religiösa vansinnesdåd som befläckar Islam på ett felaktigt sätt, tills motsatsen bevisas.Vi väntar på dessa tecken...
  Från en ej islamofobisk svensk.

  SvaraRadera
 5. "Vad är det för vetenskap och klart medvetande i astrologin?"

  Kanske en oklarhet i min text eftersom jag inte avsåg mer än astroNomin i det tidiga stycket…

  Jag inser att det inte är realistiskt att tro den tillfällige besökaren ska följa länken till ett längre "filosofiska grundantaganden" som texten explicit nämner som platsen för svaret på just ovanstående fråga, just som den var ställd. Men frågan var alltså redan besvarad.

  Sant är att man måste definiera vad man avser med Islam innan man ens börjar diskutera. Du innefattar uppenbarligen politisk extremism, och det är uppenbart att vi inte talar om samma sak. Den Islam jag beundrar är den även du nämner, som förvaltade Platon och vetenskaperna i en tid då skandinaverna sprang runt i djurskinn och offrade till sina teutoniska naturgudar.

  SvaraRadera
 6. Foliehatt? Isses vilket frispinn!

  EN kommentar rörande islams vetenskapsarv.
  Det hade föga med islam att göra, lika lite som att kristendomen kan ges cred för renässansens nytändning av vetenskaperna. Den arabisk/persisk/moriska kulturerna satte sådana kunskaper högt, islam fanns där som ett kitt men var inte instrumentellt för vetenskapen. Idag har vetenskap i den muslimska världen i jämförelse med väst mycket lite forskning och utveckling. Att det är så är till stor del religionens fel, precis som i europa under medeltiden, där kristendomen hämmade fritänkandet.

  SvaraRadera
 7. En sak med nätets anonymitet är att man inte längre säkert vet vem av alla "nollor" man talar till. Dialog blir därför mest en gissningslek när kontexten fallit bort.

  Men om det senaste inlägget är fortsättningen från närmast föregående "Anonym", tackar jag å tillkommande läsares vägnar för den preciseringen (begränsningen) av vad islam har rätt att berömma sig för, samt noterar att den religiösa tillbedjan av Jesus via vulgärformen av namnets grekiska form (Iesous) förmodligen var helt oavsiktlig.

  Fast…det minsta man kan kräva av religionsföraktare är väl ändå att de först städar rent på sin egen bakgård?

  SvaraRadera
 8. Det måste vara ont om möjligheter att hylla islam när man drar fram så mycket flum på en gång.

  SvaraRadera
 9. Den riggade fällan med det laddade ordet "islam" skördar några offer... Individer som därefter inte förmår överblicka textens följande partier och avväga vikten av delarna mot varandra.

  Här senast en stackare som efter de parentetiska orden om svensk islamofobi inte längre kunde fokusera den intressanta särfrågan om kreativ intuition och dess vetenskapliga konfirmation, och än mindre hämta några idéer från berättelsen om den mytologiske Orion i skenet av den faktiska stjärnbildens fokus som astrologisk indikation.

  En läsare som så slaviskt tror på en rubrik att hans psyke rullade som en ångvält över de logiskt skilda segmenten i texten.

  Mer träning i innehållsanalys i grundskolan!

  SvaraRadera