onsdag 1 juli 2009

Humanisterna, en frukt av instrumentalism?


Humanisternas egentliga bevekelsegrund: penningen


Ett fjäll föll från mitt öga då jag via ekonomisajten e24 insåg att Humanisternas ordförande Christer Sturmark "nog" bara är i ateistbranschen för pengarna - han har väl satt sig på domännamnet "gudfinnsnog" för att det kanske fanns en spänn eller två att tjäna på den adressen också. Man måste dock beundra företagsamheten hos de allra halaste ålarna!


Det här kallas annars för instrumentalisering - själv står du inte för någonting, men har krämarens öga för saker att exploatera. Att man har med en krämare att göra märks om man skrapar på ytan och finner att bara ett lager färg applicerats på produkten.En variant på Merkurius/Hermes
kommunikationens och it-industrins gud,
men också, mindre smickrande, känd som
tjuvarnas och de oärliga månglarnas patron.


Vad nättidningen snokat upp, är att den här förespråkaren för moralens möjlighet även utan Gud har halkat ner i dåliga umgängeskretsar sedan åren då han flängde runt bland politiker (höger eller vänster var egalt) och lobbade för landets it-fiering.

För vem skymtar nu bakom kulisserna i det möjliga köpet av Pirate Bay, om inte Sturmark! Att Pirate Bay "goes legal" innebär nu inte automatiskt att det är någon nobel ande som via impuls bidragit till den nyorienteringen. Snarare tvärtom, om man minns DN:s granskning för några år sedan av hans haltande affärsmässighet.

Texten i e24:s artikel är tydlig nog:

Global Gaming Factory tog i sin tur köksvägen till Aktietorget via det kraschade luftpastejbolaget Addyourlogo. Bakom Addyourlogo stod länge den forna IT-gurun Christer Sturmark.
I samband med kraschen försökte han, utan någon större framgång, att distansera sig från bolaget. Storägare i Addyourlogo var den svindleriåtalade Alexander Richards, huvudpersonen i den stora bolagshärvan på Aktietorget.

Sent ska syndarn vakna och förstå vem han bjudit hem. Moral utan objektiva värden? Ett taskspel är vad Humanisterna bjudit upp till. Jag rekommenderar åter Rob Riemen, en holländsk filosof, och hans lilla appell The Nobility of Spirit - A Forgotten Ideal (2008) för en påminnelse om vad klassisk humanism och värdekonservatism handlar om. Sturmarks Humanisterna är inte ens med på den kartan.

Ljuset i slutet av tunneln är att Humanisternas 5.000 medlemmar snart bildat sig tillräckligt för att genomskåda sin första Führer och tonårsidentitet, och kan gå vidare med vidgade vyer. Allt tjänar ett syfte i det intelligenta kosmos!

Sturmark själv kan nog glömma tanken att någonsin mer uppnå guru-status i det här landet. Instrumentalister har historiskt inte anförtrotts viktiga uppdrag, särskilt inte dem vars ideal varit av främst narcissistisk art. Att leva för Saken och inte sig själv, det är hemligheten till genuin framgång. Möjligen kände Sturmark av en idealismens eld då han missionerade för bredbandets införande i landet...

Men med ett så smalt teknikperspektiv var Sturmark också mer än behjälplig i framskapandet av den nya kriminella svenska mentaliteten: gränslöst giriga ungdomar och inte fullt så unga individer som inte lärt sig interagera med heder på torgplatsen - som ute i verkliga världen, där man utbyter varor och tjänster vari mänsklig arbetstid ligger nedplöjd. Merkurius som den lilla tjuvaktiga gossen som länsar vuxenvärldens fickor så fort de vänder bort blicken!


Humanisternas ledarskap i närmare detalj

För den med insikt i världens äldsta system för att förutsäga en människas kaliber, den babylonisk-indiska astrologin, var tendenserna skrivna på himmelen från första dag. (Å, hur astrologin debatterades inom den verkliga humanismen, under renässansens dagar i Florens!)

Underskatta aldrig det inflytande en ledares egen karaktär utövar på en grupp.
Mer om siderisk astrologi på min andra blogg (nya fönster). I det nyliga inlägget om massmördaren John Gacy noterar jag hur planeten Jupiter ("4"), som gillar "lätta pengar", tappar filosofisk höjd och trovärdighet de år under sin 12-åriga cykel då den passerar materialismens Jordelement. I inlägget just därefter om spelmissbrukaren, slumpade det sig så att ännu ett fall av materialistisk Jupiter dök upp.

Detta var också fallet då Sturmark föddes. Oxen är det mest pekuniärt intresserade av alla tecken, och i kombinationen av framgång med ett sinnelag (Månen) i det rent ut sagt självtjänande tecknet Jungfrun, ser vi en måhända alltför girig horisont för att lyckas i big business (Jungfrun representerar till att börja med inte big business).


Merkurius

Kanske var handböcker i datorkunskap en mer realistisk ambitionsnivå än den brokad av senare, halvbakade verksamheter där franschise-grejen Humanisterna bara är det senaste? Sinnet i Jungfrun (härskare: Merkurius!) indikerar ju dock samhällets servicepersonal, de små byggarna, de rännande skyttlarna - serviceteknikerna på silvervingad fot.

Det vill säga, allt tal om Jungfruns ödmjuka tjänande utgör den naturliga kompetensnivån på ovanstående himmel - innan man vägt in Sol-Lejonets vilja att monopolisera scenen...


Jag tror alla visa män och kvinnor härav förstår att Sturmarks starka solära natur frestar honom att ta sig vatten över huvudet. (Å andra sidan växer man som människa enbart genom att göra sig utmaningar...)

Emellertid ror inte Månen (sinnet) i Jungfrun - eller den profitlystna aspekten av Merkurius - i land de våta drömmar om total allmakt som en (solipsistisk) Sol skadad av diktaturens Saturnus tecknar som eftersträvansvärda.

Merkurius, satt att förvalta det lunära sinnelaget, är också illa klämd av spänningen mellan lejonkungens härsklystnad och den iskalla och själsligt utarmade rationalisten Saturnus!

Den anspända kombinationen av de "logiska" planeterna Merkurius och Saturnus skapar en kanske överdriven rationalism och tillika en mental censurmyndighet, som åtminstone i undertecknads ögon bidrar till bilden av Sturmark som en version från Lustiga huset av vetenskaplig precision och stringens.

Störningarna från Mars mot Merkurius indikerar att lögnen eller felciterade data aldrig ligger långt borta och en bloggare som gjort sin research ordentligt i frågan om Sturmarks alltför vanligt sätt i det nya digitala Snattarsverige att förhålla sig till andras grovgöra ("stjäl det"), kan läsas här.

Den återkommander merkuriala valören (via Månen/sinnet, Solen/handlingsmänniskan) i den störda form vi ser här - månglaren på kant med hederskodexen - bekräftar med råge textens inledande misstankar: Sturmark ljuger och slirar för att han inte är någon äkta ideolog. Hela det europeiska franschisekonceptet "Humanisterna" var bara ett försök att här i landet slå en slant på en liten trend i tiden...

Du har just studerat ett oturligt konfigurerat horoskop, vars upprinnelse i något eller flera tidigare liv man bara kan spekulera över...


____


Statyn "Golden Boy" tillhörde det amerikanska telekomföretaget AT & T - Merkurius igen, kommunikatörernas eller tjuvarnas domän! Här en redogörelse för statyns placeringar genom åren.

Nättidningen realtid.se har en artikel som säger sig veta hur det gick till när Pirate Bays tilltänkta köpare gick samman med ett tidigare Sturmark-bolag.

Jag försöker hålla viss koll på nätet men missar ideligen skeenden! Just som jag tryckt på "Skicka"-knappen för det här inlägget såg jag ett nytt inlägg på Newsmill av avhoppade Humanisten Rolf Hersson, där han - precis som jag just gjort - dragit en skiljelinje mellan klassisk humanism och det som Humanisterna och deras ateistiska syskon runtom i Europa står för.

Jag har här gått längre än Hersson och antyder här att hela projektet bara är en ännu en löskokt affärsidé från Sturmarks sida. Inte minst går tankarna går till all hans veklagan över att inte få finansiell "starta eget"-hjälp från staten...

2 kommentarer:

  1. Då är väl sturmark penningintresserad precis som så många andliga ledare visat sig vara. Kan det inte finnas bra folk bland såväl ateister som andligt intresserade? Varför är du så svartvit?

    SvaraRadera
  2. Sökandet efter sanning (på vetenskaplig och på metafysisk nivå) bör inte betingas av subjektivistiska motiv utan drivas av den universalitet som är själva motorn i allas vårt sökande.

    När en individ börjar förfalska sina vetenskapliga resultat utan att ha uppnått dem, eller måla upp himlar utan att själv ha upplevt dem, då bör vi vara på vår vakt om vi är intelligenta nog att se sprickor i (den tunna) fernissan. Då vet vi att en ulv i fårakläder söker kränga en kopia på den verkliga varan, en kommersiell imitation som ingenstans leder.

    Kritiken i detta inlägg gick f.ö. längre än den invändning du reste, synbarligen efter att ha läst enbart första underrubriken.

    SvaraRadera