tisdag 14 juli 2009

Abdikerande pirat svamlar!


"Gratissvensken"


Jag utgår inte från att den ansenliga mängd svenskar som fått blodad tand för "gratis" och numera övertygat sig själva att de är politiska talrör för frågor om "personlig integritet" har tillräckligt analytiska intellekt.

Jag utgår inte från att de är tillräckligt lässtarka för att identifiera det patetiska svammel som rinner ut Peter Sunde i dagens Expressen när han söker förklara ordet "fri", och svär sig fri från år av kriminell anti-etablissemangsattityd genom att lämpa över ansvaret för Pirate Bays framtid på "oss". Och det med ett martyriskt "vi gav er tekniken".

Men så är det.

Jag har sällan läst ett så ideologiskt sankt och illa genomtänkt "slutanförande". Själv f.d. programmerare undrar jag just hur Peter Sundes källkod egentligen såg ut. Fick han alls förtroendet av de andra skaparna av "kriminell programvara" att hacka ihop några moduler? (Att det är möjligt att uppfinna en pryl, betyder inte att man måste rusa iväg och göra det, vilket atombombens skapare alltför sent och i depression lärde sig.)

Pirate Bay representerade under några år det nya obildade Sverige, snuttifieringens, 140-teckenintellektualitetens förlorade generation.

*****

Jag tror sagan såg ut så här - ur kosmiskt perspektiv: En hoper förgrämda själar kom till jorden mycket för att smaka på beskan av att vara en osolidarisk svikare, för det var detta de hade i sig att utveckla i en människokropp den här gången. Men uppgiften var komplex - i rond två skulle de få tillfälle att syna sig lite närmare, se facit av sin närvaro i livet. Och här är rond två!

Själarna reinkarnerade i väst helt enkelt för att ingen annan kultur kunde ta emot dem. Det har att göra med själens "vibrationer" att göra och olika grupper "vibrerar" på olika nivå ("lika barn leka bäst").

Det här grundvirket fungerade helt enkelt inte i kulturer där det ännu fanns tankar om "ära" och "självförnedring" (högsinnade ideal som ännu levde i Europa under riddartiden). De sentida svenskarna förnedrar konstant sig själva men kallar det "personlig frihet". Fatta.

Fyra av dessa självförnedrare har nu dömts till ett år för deras lilla hybrisdrabbade utspel mot film- och musikindustrin. De lekte virtuell "piratbukt" med pekare mot det ansamlade stöldgodset. Det gick inte för sig - de riskerade människors arbeten, ja en hel bransch utsattes för knaprande. Råttor och skadedjur på samhällsbåten.

Tiotusentals ytterligare borde solidariskt följa med de fyra självförnedrarna in på kåken. Ute i gråzonen - där inte storebror direkt ser dem - blir det uppenbart vilka jordkroppar som huserar ringa själar, sådana som ännu inte utvecklat någon inre, moralisk kompass. De som knappast kommer att få födas i privilegierade blodslinjer förrän de börjat visa bättre gry.


*****

Än går det att vakna upp ur det självtjänande sinnelaget. Jag själv gjorde det för fem år sedan när en musiker tittade förebrående på min illegala mp3-samling på datorn. I en stark aha-upplevelse fattade jag vad jag glömt: att skapare av konst och konsumenten är en förtroenderelation, och att jag i 2-3 år konstant svikit upphovsmännen till den musik jag alltid älskat så.

"I'm tired of using technology."

-Milow 2009

Se där! Äntligen en rätt tanke från en ung människa som tyder på att folk har potentialen att vakna upp och börja interagera som verkliga individer.


*****

Dagens Nyheter har en artikel som ger en helt annan insikt om det samtida piratfenomenet. Här inser man som lite äldre med sorg i hjärtat att den nya 140-teckengenerationen har en så begränsad mentalitet att de inte längre kan överblicka konceptet "album" - de vill inte ha det. Och så länge tidens melodi, "styckvisa låtar", sitter fast i "streaminglösningar" kommer piratandet att fortsätta, inhämtar jag.

Många artister förr tänkte så pass stort att de målade sina idéer över ett helt album, likt den klassiska musiken. Koncepttänket hade sin glansperiod med den progressiva rocken under tidigt 1970-tal, där vinylformatet ofta bjöd på en 20-minuterssvit per sida. Perfekt lagom att nollställa och starta om medan man vände skivan (manuellt)!

Idag skulle - gissar jag - en ung människa få ett nervöst sammanbrott av en tjugo minuter lång låt! Det personliga RAM-minnet skulle vara slut redan innan musikerna hunnit bygga upp en inledning. Nej, det är låg kaliber i folk av idag. Jag tror det är informationens enkla åtkomst över nätet som gör själva människorna allt mer korkade.

:-)


_____

I Expressen nyligen tog Liza Marklund via analogi och med ett illmarigt grin "integritetsivrarnas" argument till dess yttersta spets - så att bristen på rim och reson tydligt lyste fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar