söndag 12 juli 2009

Dröminnehåll styrs av geomagnetism?

Sambandet mellan allt i universum kallade de gamla grekiska fatalisterna "sympatheia" - drar någon i en tråd någonstans påverkas allt annat i sympatisvängningar.

Nu har en ung man i Australien antecknat drömmar i många år och sedan bestämt sig för att se om de korrelerat med lokala variationer i det geomagnetiska fältet. Och se, det gjorde de! Ju lägre geomagnetisk aktivitet, desto mer "orealistiska" drömmar.


Vad artikeln i NewScientist (nytt fönster) överhuvudtaget inte gör, är att dra psykologiska växlar på fenomenet. Många av oss som sedan Platon eller åtminstone Berkeley eller Kant vet att hela tillvaron enbart är en själens föreställning, bör se symboliken i resultatet.

Med hög geomagnetism tycks drömmaren ha varit bunden till sitt lägre medvetande och drömt "vardagsrealistiska" drömscener. Men de dagar moder jord - den förskräckliga Mater Materia som bojar vårt medvetande och binder en del av oss så lågt som till djurens medvetandenivå - de dagar jorden hållit sig lugn, har den "elektromagnetiska" själen kunnat lämna simplismen och måla sina drömverk på högre nivåer, introducera absurdism, symbolik och paradox. Som gudsavataren Krishna säger i den indiska filosofin: "Det kryptiska ordet är Mig kärt."

Själen har verkat ur en mindre jordbunden och därmed mer gudalik, skapande nivå dagarna då "kvinnan Gaia har tigit still". Men allt detta hände bara i den unge forskarens inre föreställningsvärld - hans resultat är helt frukten av det Platon kallade den styrande arketypvärlden.

Luktar det inte lite misstänkt att han just kom på tanken att koppla drömmarna till geomagnetism? Var hela experimentet och fyndet helt enkelt resultatet av en grandios föreställning som redan från början föresvävade honom i hans själ? Är all vetenskaplig "sanning" av samma art? Ja, enligt den filosofiska idealismen är den det.


Nej, vetenskapen och den filosofiska idealismen är inte till något stöd för diskbänksrealistiska feminister och manliga eko-vänner. Man kan påminna sig Jesus hyllning till sin favoritlärjunge - en kvinna! - för att hon, ex-horan Maria Magdalena gjort "det dubbla jobbet" och inte bara offrat sin identifikation med kvinnokroppen utan också givit sig ut på jakt efter det högre medvetandetillstånd ("Himmelriket") som Jesus lärde ut om till den som ville lyssna. (Se Thomasevangeliet, Marias Magdalas evangelium - båda bannlysta av kyrkan i senantiken.)

Det finns tydligen tecken som tyder på att manliga och kvinnliga kroppar reagerar olika på elektromagnetism, och som skulle kunna innebära att kvinnor mer än män är fångar i Mater Materias triviala realism. Kanske man kan knyta detta till påståendet (som jag inte vet om det gäller längre), att kvinnans genetiska uppsättning är "stabilare" än mannens.



Reggaesångare med insikt i
könens ontologiska skillnader?


Jag gillade aldrig reggaesångaren Gregory Isaacs textrad mot kvinnovåld från klassiska albumet Night Nurse (1982), där han förmanade sina bröder till mildhet eftersom "döttrarna tar lite längre tid på sig att fatta Fadern (Gud)". Jag tyckte argumentet sög när jag var ung. Men kanske hade han mer rätt än man först kunde tro till följd av hans macho rastafari-kontext...

Djupgående skillnader i den manliga och kvinnliga kroppens "elektriska ledningsdragning" skulle vara den sista spiken i kistan för den svenska socialdemokratiska eller socialrealistiska "jämlikhetsmodellen" - denna "one size fits all"-tanke som tycks mer och mer naiv ju längre vetenskapen fortskrider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.