torsdag 9 juli 2009

Churchill på väg tillbaka?
Är det Winston Churchills reinkarnation som rutinundersökningen med ultraljud har avslöjat? Passande nog är det engelsk kvinna som bär på det här udda barnet som hälsar världen därutanför med sitt segertecken.

(Expressen)

Hypnosregressionisten Michael Newton skrev tre böcker om mer än 30 års märkliga fynd med klienter i extremt djup trance. Bland annat lärde han sig att där nybörjarsjälar ofta vistas med det växande fostret under månader, där tillbringar äldre och mer avancerade själar sällan särskilt mycket tid med sin värdkropp medan den utvecklas.

Nonchalant tittar de in först när det börjar bli dags för förlossning. De som varit med om några varv har inga problem att snabbt "läsa på" och identifiera sin nya kropps egenheter. Spontana utrop i Newtons terapisoffa kunda låta som, "Å skit! Den här gången är hjärnan rejält trög!"

I tredje och sista boken lär Newton ut för yrkeskollegor hur han gick tillväga för att plocka ner klienten i så djup trance att han nuddar en "främling" inom oss - vårt sanna själsjag!

(Ja, du har känt rätt de där ovanligt klara dagarna: du är en enda stor ego-bluff, ett bländverk du upprättat mot och inför världen. Denna mask har du byggt på så många år att du kanske inte ens hör ditt sanna jag längre. Det kan behövas år av meditation för att bottna och höra med sina "äkta öron" igen och säga bara de ord som ditt sanna jag vill säga.)

Bilden som förmedlas från dessa terapisessions tycks rent dualistisk: kropp och andevarelse. Men fysikprofessorn Amit Goswami har en modell som räddar oss från den dualism som folk verkar panikrädda för enär "termodynamiskens andra lag" är en särskilt helig ko för vår tids vetenskap.

För det blir ju problem med alla våra föreställningar om det skulle finnas en våning till i den här verkligheten, vilken griper in i och rubbar våra beräkningar av energin inne i vår universella bubbla...

Goswami har döpt sin modell "science within consciousness" och det är hederlig gammal idealism, tanken att allt som händer, händer i medvetandet. Inklusive vår dröm om materien, vackra landskap, livet och döden... Se just föregående inlägg för en viktig Goswami-bok i ämnet. Hans tagning på "v-tecken" i livmodern är att själen överhuvudtaget inte kan minnas sin prenatala existens tills dess att hjärnan vuxit sig tillräckligt klar.

Men även Goswamis kvantfysiskt inspirerade syn på fenomenet själen ger grönt ljus för att medvetandet kan röra sig helt oberoende av den fysiska värdkroppen. Detta är precis början på ett teoretiskt fundament för att förklara de ut ur kroppen-upplevelser som odiskutabelt äger rum!

(Jag har själv haft två stycken i mitt liv, en under en "lucid dream" - en särskilt klar dröm - och en under meditation. Upplevelsen är verkligen verklig. Det är snarast som om våra fem sinnen drar en slöja över världen....)

2 kommentarer:

  1. Se där, en motvikt. Jag lägger till din blogg i min lista och "testar" den ett tag. Hoppas du inte har något emot det.

    SvaraRadera
  2. Bokmärk på! Kan tyvärr inte garantera uniform tankehöjd.

    :-)

    Den mesta energin tycks dessutom gå till mitt andra skötebarn, en astrologisk blogg (nämnd i "programförklaringen").

    SvaraRadera