måndag 27 juli 2009

Myrorna överglänser människan!

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090724144524.htm

Älskar nyheter som påminner om att människans utvecklande av ett separatistiskt ego kanske kostat mer än det smakat.

Nå, evolutionen går vidare och i nästa steg förutspås vi finna oss själva medvetna på ett ut-och-in-vänt sätt: vi kommer att vara våra egna överjag - våra egna själar - och blicka "in" på egot som en liten men oumbärlig kontaktpunkt till den materiella världen. Dvs, om vi alls bryr oss om att förtäta oss på jordmänniskans våglängd...

Uppfinnaren Arthur M. Young (se etiketterna) var inte den första att säga något i den här stilen, men han är den nyligaste jag läst. I sin "The Reflexive Universe" väger han olika evolutionära scenarior bortom egocentrismen mot varandra, och finner det mindre troligt att människan rör sig mot ett medvetande av typen "kollektivsjäl" - just det stadium av medvetande som kan beskådas i myrstackar för övrigt.

Det forskaren Stephen Pratt säger om myrornas organisation i länken härovan är EXAKT vad den framsynte Young skrev om redan på 1970-talet. Young var en av de få människor som förmådde greppa ett otal vetenskapliga grenar och förstå hur de relaterade till varandra, på ett nästan visionärt sätt. Men han var inte visionär, han funderade bara lite extra kring de rön som redan fanns och såg samband som de flesta fortfarande inte ser.

PS. Vid närmare eftertanke kan man dock diskutera vad slags parodi på "intelligens" forskarna utgår från när de finner myran mer rationell än människan. För de talar ju bara kostnadseffektiviteten i att hålla sig till "lönsammaste vägen att gå från A till punkt B" vareviga dag - som om "maskinmässighet" vore idealet.

Så här låter faktiskt västerlandets maskulina typ av intelligens: den är en parodi på verkligt förstånd. Den "irrationella" människan, som ena dagen valde att gå en mindre "kostnadseffektiv väg", kanske gjorde det för att instället berika sig i något avseende de stackars ärthjärnorna till forskare inte ens vägt in i sin kalkyl!

7 kommentarer:

 1. Hittade din blogg idag. TACK! Här känner jag mig hemma. Den andliga torkan i Sverige börjar kännas överväldigande. Det verkar som om man för ett krig mot den högra hjärnhalvan. Du behövs!

  SvaraRadera
 2. Nu har jag läst ännu mer ur dina alster.
  Det du kommer med är det bästa jag läst på länge. Äntligen någon som har intelligens och vital själ nog för att se utanför de politiskt korrekta fjärrstyrda ramarna.
  Leve själens, den rena källans näring!

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarerna! Ofta söker jag ett ämne utifrån en vinkel där jag avsiktiligt kan irritera någon (retsticka har jag alltid varit).

  Det är därför kul med lite uppskattning vid sidan av de glåpord som brukar droppa in, mest på min andra blogg som handlar om astrologi. Det ämnet upprör begripligen alla som inbillar sig vara up-to-date i sitt tänkande.

  SvaraRadera
 4. Jag är själv intesserad av astrologi, reinkartion, psykologi, I ching, tarot, det undermedvetnas otutgrundliga bildspråk.
  En lustig synkronisitet denna morgon var att innan jag av en slump hamnade på din blogg satt jag och tänkte på den sk Maria-utställningen och om hur dessa feminister som så okunnigt och andefattigt ger sig på Madonnan, (vår sista utpost till den stora modern) i en tid när vi behöver henne mer än någonsin.
  Samma morgon satt jag dessutom och tänkte på queer rörelsen och på dess vulgära sexuella uttryck, hysteriska leenden, sex utan kärlek, bara kliniskt vulgo och vi ska alla tralla och gilla grejen...annars...
  Du nämde båda dessa ämnen i din blogg - kul!

  SvaraRadera
 5. Dina morgontankar hittar ett exakt uttryck i de positioner Sol och Måne just nu har i den sideriska zodiaken. Solen passerar f.n. Kräftan - Månens/Marias naturliga tecken. Själsdjupets tecken.

  Men vad hände några minuter före 02.00 på morgonen? Jo, Månen själv gjorde entré i Venus (Afrodites) tecken Vågen, vilket utlöser ett snårigt genderproblem inte mindre än en "sökt sexualitet". Det är min erfarenhet att Vatten och Luft ofta fungerar otillfredsställande tillsammans (utom för det fåtal som lärt sig behärska "mismatchen" och skapar härlig surrealism).

  Utan att jag tänkte på det "synkade" tingen sig så att den Vatten/Luft-problematiska feministen Maria Sveland - som tydligen inte kommer åt den djupare betydelsen i den arketypiska Maria-gestalten - idag kastade sin sedvanliga giftbägare mot Lars Trier och hans kvinnosyn (DN)

  Detta exakt samtidigt som jag var redo att släppa ut en redan färdig astro-analys om henne (se bloggen Sideriska siktet).

  Mer synkroniciteter alltså! Det är nästan skönt att man inte är medveten om hur allt tycks regisserat. Världssjälen har många "facettögon"...

  SvaraRadera
 6. Väldigt intressant!
  Tack.

  Dags att för mig att börja sätta mig in i den sideriska zodiaken.
  Jag ska kolla in din andra blogg .

  SvaraRadera
 7. Polisen frågar den överförfriskade mannen vad han letar efter under gatlampan. "Min nyckel" "-Jaså vart tappade ni den?" "-I porten därborta, men där är för mörkt för att leta" Så kan väl expertväldet beskrivas idag. Forskaren ska hitta och reducera A till B, dvs så snabba kausalsamband som möjligt för att främja systemets värderingar. Andra värderingar skulle skapa andra infallsvinklar och mer flytande tolkningar. Men det vågar inte många eftersom då slås man sönder av insränkta professorer, som själva snävat in sig rejält.

  SvaraRadera