fredag 7 augusti 2009

Jägarfolk med byggkultur 12.000 fvt
Ny artikel om turkiska Göbekli Tepe som påminner om vilket fantastiskt arkeologiskt fynd detta är! Utan motstycke. Gör det mycket lättare att köpa Platons berättelse om avancerad kultur på det sjunkna Atlantis vid samma tid. Vår tid har en myras medvetande om vad som pågått på jorden. Men nu förolämpar jag kanske myrorna.

För tänk så här: om nu djuren - som vissa påstår - har en kollektiv själ, en gruppintelligens, då är det vi människor i vår hybris kallar djurvärldens "instinktiva beteenden" i själva verket deras kontinuerliga och levande medvetandetillstånd, deras förvärvade "know-how" i den situation vari deras liv utspelar sig. Myrornas kollektivsjäl vet precis hur man "bygger och driver en myrstack" och lämpliga delar av detta samlade vetande (inte olikt mänsklighetens kollektiva kunskapsbank) sipprar sedan på en "need to know"-bas ut i var enskild fysisk myra.

Vi människor fokuserar med andra ord helt fel saker när vi tittar på alla myrorna och tycker det är remarkabelt hur koordinerade de är. Det är deras "själ" vi skulle fokusera istället - då blir det mycket enklare att rita linjerna som förbinder de många partikulariserade myrkropparna. Nog talat om vår generations mänskliga begränsningar. Artikellänken ger fler påminner om hur fasligt fel våra teorier om våra förfäder varit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar