tisdag 18 augusti 2009

Bygg själ, svensk!

– Jag tycker att svenska regissörer är fega. Man vet vad som funkar och då kör man på det. Som skådespelare är det självmord. Det är därför det gått så dåligt för svensk film, det är mellanmjölk, ljummet, finns inget eget språk.

Som filosofen Foucault tydligen sade, med Franska Revolutionen INTERNALISERADE GEMENE MAN den gamla härskarregimen - Saturnus, sagans och mytens "gamle kung". Var och en blev nu en lag för sig själv, en självgående entitet.

I vår moderna värld upplever sig var och en solipsistiskt som en diktator, dirigent eller filmregissör, och kräver lydnad från sin omgivning. "Respect" som de vita negrerna säger utifrån sin inneboende dirigent som söker linda hela världen runt dem själva.

I ett andligt utblottat land som Sverige, har emellertid alla internaliserat samma sociala norm (sossefiering) istället för det sydeuropeiska konceptet individualitet. Och plötsligt har den mytologiska mardrömmen blivit sann: svenskars internaliserade Saturnus - den överhet de dödat och ätit upp, den hierarkiska värdeskala de förkastat och förnekat - äter nu i sin tur upp deras inre fantasis utflöde, precis som mytens Saturnus åt upp sina barn.

De är har blivit likriktade vandrande zombies och allt de producerar är stereotypt fast kanske iso-certifierat dussinmaterial - uppritat efter ett simplistiskt framgångskoncept och psykologiskt fullständigt ointressant. Och därav Alexander Skarsgårds ord härovan.

Yes! Upplysningen och socialismen förenades i Sverige med det katastrofala resultatet att vi inte bara är ateistiska materialister (saknar förmåga att delta i internationell diskurs) utan även förmodligen äger Europas simplaste folkpsykologi!

Ah! Så det är därför svenskarna vänder taggarna mot andra religioner och kulturyttringar och söker förhäva sig som "mer insiktsfulla". Men de vet någonstans att något inom dem kallnat och blivit sterilt.

Men det måste bli värre förr det blir bättre. Än
har historien inte nått det lågvattenmärke där svenskarna åter börjar - som djuppsykologen James Hillman uttryckte saken - "bygga själ". Än bygger svenskarna bara kropp och andra oväsentligheter.

Alex S intervjuad i AB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar