fredag 27 mars 2009

Den svenska huvudfotingen

En ny undersökning visar att svensken mår sämre än européer i allmänhet. En röst i SvD-intervjun söker avdramatisera resultatet med hänvisning till den svenska "klagokulturen".

Huvudet på spiken! 1900-talets mest intressanta psykolog var inte Freud utan hans föga förstådde lärjunge Carl Jung. Denne var lugnt en smula före sin samtid när han insåg den nya kvantfysikens implikationer för frågan om människans psyke eller medvetande.



Jung väntar ännu på att massorna ska komma ikapp hans omfångsrika förståelsehorisont - men det kan ta ett tag då mänskligheten just tycks ha försvurit sig till en ännu djupare lodning av materien (via genforskningen).

I slutändan kommer vi dock att upptäcka det Jung sade när han var gammal och inte längre brydde sig om applåder eller bu-rop:

Mänskligheten lever inuti ett objektivt psyke, och det är bara på grund av vår förfallna materialistiska utblick vi fortfarande, 2 000 år efter Jesus, inte förstår vad denne mystiker menade med orden, "Himmelriket finns inom er och utom er".


Samme Jung, mannen som minglade och otvunget diskuterade med sin tids största naturvetenskapsmän, menade på fullt allvar att 30 minuter med en klients horoskop kortade behandlingstiden med två år, eftersom samma tanke om att allt ÄR Psyke informerar även astrologin.

Människan föds in i en värld som på sätt och vis är hennes egen personaliserade kulissvägg. Även planeterna står uppradade på himlen som en påminnelse om att man aldrig kan fly från sig själv!

Barnet föds med en komplett "bruksanvisning" över sitt huvud. Multiplicera sedan denna princip med lika många levande varelser som rör sig på denna jord. Antingen får du hjärnblödning eller också börjar du förstå vad de antika kineserna menade när de sade:


Vad behov har Naturen av tankar och omsorg? I en enda operation realiserar Naturen tjugo människors planerande!

Ett gammalt judiskt ordspråk pekar i samma riktning: "När människans tänker, skrattar Gud." Vi människor är med andra ord knappt mer än råttskitar i ett system vars Intelligens vi aldrig kommer att få ett grepp om.

I min genomgång av det svenska nationalhoroskopet kom jag till samma resultat som forskningsresultatet om det svenska illamåendet. Det ligger implicit i texten, men kan utvecklas som följer:

Svensken är en så übermentaliserande ingenjörstyp som så totalt har överlagrat en outvecklad känslomässig individualitet, att det föga förvånar att skallen går i spinn närhelst det allra minsta kärvar i hans/hennes värld.

Den svenska folksjälen befinner på en treårings egocentriska mognadsnivå, men ovanpå denna andliga krympling har Ödet behagat montera en groteskt förvuxen systematikers huvud. Svensken - huvudfotingen.



Och det gagnar oss föga att vi givit de Stora Tankarna på båten och själva utnämnt oss till chefsarkitekter och systemdesigners. Prova dig själv - gick någonting av den jungianska, den kinesiska eller judiska tankehöjden in alldeles nyss? Eller avfärdade du rapidsnabbt orden som bara så mycket brus att sortera i din intellektualitets kategori D eller E?

Om inget rörde sig - tror du då att det beror på att du står så mycket högre intellektuellt? Att ditt kategoriseringssystem är så överlägset?

Eller kan det bero på att du - ja, även du - lider av den svenska nationalsjälens problem: mental hybris i kombination med andlig och emotionell fattigdom? Det är i det senare läget risken finns att ett folk börjar skapa inadekvata mentala representationer - kort och gott driver iväg i en luftbubbla som inte stämmer med verkligheten.

Och jag tror åtminstone många är beredda att hålla med om att svensken har en något skev självbild. Nyligen hörde jag Mona försvara sin utmärkta engelska. Hur är det möjligt att säga så, tänkte jag. Hur skulle hennes engelska kunna vara bättre än svenskan? Mona är född i nationens eget stjärntecken: Vattumannen, symbolen för den som barrikaderar sig innanför sina mentala konceptioner...


Den som förstår sin situation finner sällan anledning att kverulera - den som inte förstår, producerar ovett. Ofta hävs det över "de andra" - alla de som är skuld till "min jobbiga sits". Hör treåringen verka inuti den i övrigt vuxna kroppen!

Det finns bara en lösning på det svenska problemet. Följ Apollons råd och "Känn dig själv".

____

Tack www.1177.se för lån av huvudfotingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.