torsdag 31 december 2009

Universum som återföder sig självt

Tanken på ett evigt universum som återföder sig självt hittas redan hos de gamla grekerna, för att inte tala om i den indiska filosofin.

De här vetenskapslänkarna är flera år gamla, men det kanske kan roa någon att se att matematikerna nu börjar bli redo att skrota Big Bang till förmån för den "klassiska" modellen.

Kanske själavandring kan bli en legitim fråga snart?

Researchers Look Beyond the Birth of the Universe

What Happened before the Big Bang?

En tidig popularisatör av ett "reinkarnerande" universum är aktingsvärda ungerska systemteoretikern Ervin Laszlo som jag nämnt i något boktips, en man som inte räds att använda intressanta parapsykologiska fynd från Östeuropa i sitt material!

2 kommentarer:

 1. Jag tror du är inne på rätt spår. Eftersom de numera separerat filosofi och vetenskap (fysik) har den moderna vetenskapen en klar nackdel. Vi är nu oerhört bra på teknisk fyskik men totala nybörjare på filosofi. När fysiken och filosofin sammanfaller har de gamla tänkarna, som kombinerade filosofi och fysik i samma ämne, ett klart övertag.

  SvaraRadera
 2. Så sant!

  Men så mycket att läsa och sätta sig in i! Varför lämnade jag ett femtonårigt tomrum i livet då dessa fantastiska frågor bara inte existerade för mig!?

  Nåväl, givet reinkarnationen kommer det att bjudas på en fantastisk världsbild om, säg, hundra år, när fragmentationen du nämner har åtgärdats. Hoppas de goda gärningarna räcker för en återfödelse till en sann högkultur.
  :-)

  SvaraRadera