onsdag 9 december 2009

Makten ger folket ett teckenspråk

På Newsmill tillkom efter en tid en finess. För dem utan språk gavs möjligheten att ventilera sina känslor genom att trycka på en av fyra färger! Den röda färgen motsvarade givetvis missnöje och uppretade känslor. Problemet är bara att "millningen" inte tillför någon något. Den ofta dominerande procentsatsen "ilska" lever sitt eget liv helt oberoende av författarna till det utlysta debattämnet. 

Är millaren arg över författarens åsikt i frågan eller är det debattämnet som sådant som upprör? I vilket avseende är millaren t.ex. arg apropå klimatdebatten? Funktionen säger absolut ingenting annat än att en känsla i förhållande till ämnet förekommer.  


Misstanken smyger sig på att millningen var en funktion för att minska mängden glåpord i kommentarspalten, vars tankemässiga kvalitet just bara motsvarade en rött emotikon. (Dessvärre floppade tekniken och Newsmill införde nyligen moderering av läsarkommentarerna.)

Millningen är också ett prima exempel på substanslös pseudointeraktivitet i vår nya nätbaserade "verklighet". En boxboll i hemmet hade tjänat samma syfte som millningsfunktionen. 

Men att folk verkligen trycker på knappen! Dystopi illustrerad.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar