måndag 14 december 2009

"Proto-syntax" i apors språk

Den här vetenskapsnyheten är kul - forskare har kartlagt hur en art apor som behärskar sex läten kan kombinera dessa på olika sätt i serier om 25 eller fler och därmed kommunicera tämligen exakt sådana förhållanden som rör de närmast sörjande. "Tiger kommer!" "Nyliberal/socialist i sikte!"

Det hela påminner inte så lite om den nivå västerlänningen fallit till i dessa tider av one-liners och orkeslöst kvittrande via de nya sociala medierna! Språkvärldar så trånga att det är frågan om vi längre kan dra någon avgörande skiljelinje mellan djur och människa. Faktiskt verkar de här aporna mer avancerade i sin kommunikation än vissa människor jag mött, särskilt de som erfar via politiska teckensystem.

Håller naturen på att - genom människans egna uppfinningar - devolvera arten tillbaka till en mer basal, naturnära typ? Den brainy vite mannen skadade kanske världen mer än han hjälpte den, och naturen reagerar genom att driva fram en regression. Som taoisterna i Kina sade för 2.300 år sedan: Fyll buken din och töm skallen på innehåll.

*****

På samma vetenskapssajt läser jag också om "blazarer" - svarta hål som, samtidigt som de suger i sig materia, spyr ut strålning. (Sist jag hörde något var svarta hål något som ingenting kunde slinka ut ur.)

Vetenskapsmännens språk när de inte ännu inte förstår ett dyft, är att fenomenet "inte är väl förstått". Snygg omskrivning som avslöjar på vilka höga hästar en del människor och hela grenar av det mänskliga projektet satt sig.
:-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar