söndag 31 januari 2010

Irreducible Mind - nu i billig pocket!Jag har nämnt Irreducible Mind flera gånger! Ett mäktigt 700-sidorsverk (+ 100 sidor litteraturreferenser och index) av en grupp psykiatriker och medvetandefilosofer som visar att medvetandet inte kan vara en funktion av den fysiska hjärnan. 

Precis i slutet av förra året kom den som billig pocket (men utan CD-ROM-skivan med en sällsynt bok från 1913). Nu finns inget skäl att missa den.

Vi är inte som våra svenska läkare och psykologer, Jersild, Ingvar, Crafoord och allt vad de nu heter, lärt oss. Svensken köpte det materialistiska paradigmet med hull och hår, och de lägsta av oss såg chansen att få ventilera diverse personliga problem genom att spotta på religionen under några årtionden. 

Men allt var bara en i raden av mentala hang-ups som tycks utmärka det här landet där en tanke fullständigt söker kontrollera hela populationen och nu är själen tillbaka igen (i någon form). Irreducible Mind visar hur fullständigt ofattbart det mänskliga psyket är genom att tillgå material som psykologin ofta självcensurerar. Här finns märkliga fallbeskrivningar om vilka otroliga kapaciteter människor med multipla personligheter (eller ännu underligare symptom) har. Tankarna går direkt till fall av besatthet.

En pensionerad amerikansk psykolog (och enligt egen utsago med en framgångsrik karriär bakom sig) recenserar den inbundna versionen här på amerikanska Amazon (nytt fönster), men upptäcker sedan att det var fel plats och säger några ord också vid pocketen. Båda texterna är belysande. Den här är för alla akademiker som vill uppdatera sig om medvetande/hjärna-dikotomin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar