fredag 15 januari 2010

Den verkliga soleklipsen (en astrologisk analys)

En lång, 7-sidig experimentell meditation över stjärnhimmelen och den förödande jordbävningen på Haiti. Bara för dem med tekniskt intresse eller fallenhet för att visualisera sammansatta orsakssammanhang!


Några suggestiva filmbilder från AB av solförmörkelsen som kunde ses på vissa håll i världen i samband med fredagens nymåne.

"Solen kommer att förmörkas och månen bli till blod."
Simon Petrus talar i Apostlagärningarna 2:20, kanske
med litterär hänvisning till Joel 2:31.
Mänskligheten har sett dessa fenomen förr!

Vid Stockholms koordinater fanns emellertid ingenting att bese, vilket framgår av horoskopberäkningen för cirka 8.30 här nedan:


Solekliptikan skär stadens östra horisont vid märket "ASC", förkortning för ascendere (latin), "uppstigandet". Givet Pytagoras (500-talet fvt) själavandringslära och det äldsta funna personhoroskopet (från sent 400-tal fvt) kan man kanske räkna med t.o.m. ett förkristet datum för ascendenttecknet som en ockult hänvisning till själen som återvänder från dödsriket, dvs reinkarnerar på jorden i en ny kropp. "Den Uppstigande".

Jämför med sanskritordet avatara, apropå James Camerons nya bjässefilm. Avataren eller "Den Nedstigande" syftar förstås på dem som inte längre är bundna till kretsloppet utan kommer till den här jämmerdalen av egen fri vilja. I allmänhet för att försöka hjälpa den unga mänskligheten framåt.

Horoskopkartan är liten, men tittar man noga ser man att det upp-och-nedvända "U"-märket för norra månnoden en kort stund är knutet exakt till ortens östra horisont och det rättvända "U", södra månnoden, ligger därmed rakt i väster. Noderna är de matematiska punkter där månens omloppsbana runt jorden skär solekliptikan, norra månnoden indikerar månens stigande halvvarv och södra noden när månen på nytt korsar och nu går ner i ett halvvarv under solekliptikan.

Noderna symboliserar respektive drakhuvudet och draksvansen som i indisk tradition blev den glupska demon som äter upp ljuset och vållar förmörkelser. Som synes har solen ännu inte ens stigit på den här breddgraden (planeterna rör sig medsols i cirkeln under ett dygn). Därför finns ingen förmörkelse att se. Nymånen inträffade dessutom i början av Stenbocken (siderisk zodiak) medan en exakt eklips hade krävt en nymåne några grader tidigare, i slutet av Skytten där norra månnoden just nu befinner sig.

Min tanke, helt utan stöd i mångåriga studier av månnoderna, är att vi såg den teoretiskt perfekta eklipsen för några dagar sedan...i jordbävningen på Haiti.

Jag har inte en Rain Mans superkoll på var planeterna står från dag till dag, och pauserade här för att räkna ut ett horoskop för jordbävningsögonblicket.

Det kanske ligger något i indiernas fruktan för drakdemonen...


Venus, jämvikt: 28:50 Skytten
Solen, stora tilldragelser: 28:35 Skytten
Rahu, demonens hunger: 27:00 Skytten
Merkurius, kommunikén: 12:08 Skytten
Månen, folket, återspeglingen, vår värld: 2:28 Skytten

Det här går långt bortom mitt huvud - kanske hade en inkallad antik stjärntydare kunnat säga något auktoritativt. Men drakdemonen ligger faktiskt utsträckt från väster till öster. Dess huvud nu i väst och svansen i öster.

Faktum är att en sådan här karta över tillfälliga passager hade behövt ett födelsehoroskop för jämförelsen, men vem vet när Port-au-Prince (eller Haiti) föddes? Vad som kan sägas är att Solen här ÄTS UPP av den eklipsskapande axeln nästan helt exakt! Det är drakhuvudet som slukar Solen.

Månen har som synes ännu en bit kvar fram till Solen. Men, och detta är astrologi, den har hunnit in i Skytten. Faktum är att den eklips Aftonbladet skriver om är bara ögongodis jämfört med den här himmelen för den 12e och en del av den 13e. Inte bara möts Sol och Måne (som under den exakta nymånen) utan en formidabel mängd planeter delar samma astrologiska tecken och därmed öde. Det som händer här, läcker ut och involverar många, många.

Över Port-au-Princes östra horisont är Tvillingarnas (budbärarens) tecken stigande och detta år bär den på den avhuggna draksvansen. Är detta ett omen i antågande?

Skytten ockuperar det västra väderstrecket, symboliskt är solnedgången dödens inträde. Skytten är som bekant sökandet efter högre värden i livet, religion och filosofi, med mera. (Hos enklare själar blir sjunker sökandet ner på enkla nivåer, och blir till kicksökande eller en gambling-instinkt.)

Det intressanta med den här proppfulla Skytten, som inte med astronomisk precision men väl symboliskt beskriver den äkta eklipsen, är att så många planeter samtidigt disponeras av Skyttens härskare, Jupiter. Detta är romarnas översättning av Zeus, som om inte minnet sviker mig var åsk- och tordönsguden Hadad i Mindre asien. Ytterligare något österut, i Babylon, var han Marduk. I våra trakter känner vi honom som Tor. En som får marken att darra. Tors hammare är förstås Zeus blixt och Hadads våldsamma utbrott i naturen.

Jupiter välsignar nu Port-au-Prince koordinater med sin framåtriktade 120-gradersaspekt (den enda som kan välsigna med den här aspekten enligt indisk lära). Men Jupiter är också den som förlossar det som tidigare varit hårt tillskruvat eller bundet. Och märkligt nog inträffar jordskalvet vid en tidpunkt då Saturnus, som verkar som skruvstäd och skapar spänningar, också kastar sitt öga mot Port-au-Prince (Tvillingascendenten). Spänningsskapande och spänningsförlösande samtidigt!

Naturligtvis är inte detta ett unikt fenomen för Port-au-Prince. Genom jordklotets rotation svepte den här berättelsen över en mängd lokala östra horisonter, lokala små världar. Men i Port-au-Prince smällde det till. Man kan tänka sig en urladdning även nästa dag vid samma tid, då återigen draken lade sig horisontellt från väst till öst. Men då hade emellertid Venus med någon timmas marginal lämnat Skytten, så det är faktiskt ovanstående karta som har maximalt antal planeter disponerade av Jupiter/Tordönet.

Vilken planet är "trigger" i astrologin? Vissa kanske skulle säga Månen. I prognostiskt arbete används ofta den som "minutvisare" efter att man via de långsamma planeterna ringat in en kritisk period för horoskopinnehavaren (här saknar vi Port-au-Princes horoskop och kan bara leka med spelreglerna och den rådande himmelen).

För just det här tillfället skulle jag också vilja föreslå krigshetsaren Mars som under hela hösten 2009 och alltjämt varit retrograd och från jorden tyckts röra sig baklänges genom Kräftans tecken. (Detta förstärker planetens inflytande enligt indisk astrologi.)

Under denna långa vistelse i ett och samma tecken har den plågat de tecken som enligt indisk aspektlära träffats av dess krigshetsande strålar. Naturligtvis skapar den främst turbulens för dess värd, Kräftan. Det här tecknet står för hemmet och trygga hemförhållanden.

Det är kanske en livets ironi att Kräftan också står för sjukdomen cancer och att den borgerliga regeringen förmodligen förlorade kommande valet på att - som det sades i pressen - tvinga ut cancerdöende i jobbsök. Sant eller hårdvinklat, där avslöjade regeringen att den inte förstått någonting av vad som skapar en god konung och landsfader. Ända från de gamla babylonierna, de som skapade astrologin, har uppdraget att ta hand om änkor, faderlösa och de gamla och sjuka varit A och O för kungavärdigheten! Borgarna bevisade sig nu vara samma drägg som alla sekulära egokulturer skapar.

Mars i Kräftan skadar naturligtvis också via opposition Stenbocken mittöver. Den talanglösa och alltigenom byråkratiskt fyrkantiga socialministern Husmark-Pehrsson tillhör förstås en av dem som stod under inflytande från turbulenta Mars. Hon hade själv sitt själsliv i kallsinniga och formalistiska Stenbocken och träffades därför av vreden (Mars) i cancersjukdomens tecken.

Det är värt att notera att Kräftan som symbol representerar just de värnlösa eller sårbara, de som är beroende av Stenbocken för sitt skydd. Men den här Stenbocken skyddar ingen! Härskaren över H-P:s måntecken, Saturnus, angriper nämligen sitt eget tecken via opposition från just Kräftan. Vi lämnar denna tragiskt suboptimala himmel som gör precis fel saker mot fel människor...

Mars i sin avstannade transit också kastat störningar via sina två speciella aspekter (enligt indisk astrologi): Vågen 90° längre fram har träffats, vilket jag noterat i några anekdotiska fall av döda eller skadade eller åtminstone omtumlade Vågen-celebriteter på min andra blogg.

Men för jordbävningen i Port-au-Prince är det notabelt att Mars som enda planet äger ett ont 210-gradersöga att kasta mot andra. Räknat från Kräftan - säkra boförhållanden - träffar detta Vattumannen - folkmassans tecken. Här binds alltså, precis som i den svenska sjukpolitiken, trygghet och hälsa samman med det tecken som betecknar en hel kategori, t.ex. ett helt befolkningssegment. Och det lutar åt olycka eftersom det är Mars som gör jobbet. Ser du vartåt det lutar?

I det här läget börjar man misstänka att Jupiter i Vattumannen (detta år disponerad av spänningsskapande Saturnus för övrigt) inte längre är en självklar lyckobringare. Den bara råkar stå i detta tecken och träffas av olyckan från Mars. Med sin sedvanliga primitivitet skiljer inte Jupiter på gott och ont (gudarna är inte som oss dödliga moralister) utan vad Jupiter mottar, skickar den vidare tusenfalt förstärkt.

Sett ur detta perspektiv är det inte alls någon välsignelse Jupiter sänder i 120 grader fram mot budbäraren Tvillingarna som stiger över Port-au-Prince vid denna tidpunkt. Vi ser ett "infekterat" eller våldsamt frigörande av spänningar - minns att spänningarna indikerades av Saturnus som också kastar en aspekt mot öster.

Givet den sparsmakade indiska aspektläran är det inte alls vardagsmat att två planeter samtidigt aspekterar ascendenten. Och det är ju faktiskt dessutom tre, eftersom det är draken(s båda noder) som gav upphov till hela den här rundvandringen: den "straffade" avhuggna svansen står på tur att stiga i öster.

Jag tror inte det är en slump att Jupiter just denna dag disponerar över så många och viktiga planeter - inklusive den förskräckliga draken som just dessa minuter ligger som det mest prominenta av alla budskap och symboliskt förmörkar Solen (stora händelser av negativt slag). Den synliga solförmörkelsen några dagar senare hade föregåtts av en helt annan förmörkelse som bara antikens spådomspräster (proto-astronomerna) kände till!

För en astrolog är det synd att naturkatastrofer inte kan förutsägas med astrologin. När de händer, tycker man sig - som här - ofta se att varningarna "låg i luften", men utan ett referenshoroskop vet man inte VEM på jorden som blir den som "plockar upp" förbannelsen och manifesterar den, om någon alls.

DN om tidigare svåra jordbävningar.
DN om de enkla förklaringarna till förödelsen vid jordbävningar.

100116: SvD om risken för nya skalv.
100120: DN om nytt "efter"skalv 6.1.

Se även fördjupad granskning: Haitis födelsehoroskop jämfört med tidpunkten för jordbävningen.

2 kommentarer:

 1. Den 1 januari 1804 utropades den självständiga staten Haiti av Jean-Jacques Dessalines, ledare för slavupproret, enligt Wikipedia.
  Jordbävningen väckte frågan hos mig om länders karma. Det finns många fattiga länder i världen, där människor lider. Men Haiti måste ändå vara ett av de absolut värst drabbade.
  S

  SvaraRadera
 2. Karma i teorin är lätt att tala om. Nämner någon konkreta minnen och slutsatser av dessa är det nära till ord som "aluminiumfoliehatt" eller "Gökboet". Likväl tycker jag mig dunkelt förstå varför jag lever det här livet och hur det relaterar till några andra livsöden.

  I ett synnerligen underprivilegierat liv i Amerika för några hundra år sedan spegelvändes ett ännu tidigare liv som arabisk köpman, en slavhandlare. Som illustration till astrologins Jord/Eld-konflikter kan vissa situationer inte förstås mentalt, de måste upplevas in i själva kroppen för att "kvittas". Därför måste en slavhandlare själv bli slav, förr eller senare.

  Givet Haiti mitt i karibiska övärlden kan man fråga sig om inte stora delar av öns nu levande befolkning består av individer som var vita under kolonialismens och slaveriets dagar. De vita som sträcker ut en hjälpande hand i dag är f.d. slavar som i sitt bistånd förlåter och visar att de själva lämnat "loopen".

  Troligen är det verkliga "systemet" så helt obegripligt att alla dialektiska scheman faller som överförenklingar… Frågan om kollektivt karma och om individuellt underordnas det kollektiva (lidande individen inte själv förtjänat) är väl ett helt hopplöst metafysiskt projekt att förlora sig i.

  Typiska saturnier skulle säkert med glädje ägna timmar åt att försöka rita upp ett system för hela världsalltets "urverksmekanism"! :-) Metafysiker är ofta inte mycket annorlunda än vanliga (materialistiska) ingenjörer, vilket horoskopstudier obönhörligt avslöjar.

  Detta understryker verkligen vad ingenjören och filosofen Arthur M. Young menade när han kallar astrologin "a system of First Principles" - det gräver djupare än fenomenvärldens instantieringar.

  SvaraRadera