onsdag 13 januari 2010

Idiotifieringen via twitter (igen!)

Det är en naturlag att tankehöjden sjunker var gång IT-baserade medier står i fokus. New York-baserade SvD-krönikören Martin Gelin uttalar sig om en påstådd fadäs från Reinfeldts kommunikationsminister.

I Gelins krönika visar sig det stora ordet "kontraproduktivt" konstellerat med frågan om att ha "kul". Vidare citerar han bloggaren Mary X Jensens "spontana flöde av tankar", som efter skribentens medvetandeludd blir till tjusningen med den "ofärdiga tanken".

När senast hörde man spontanitet nedvärderas på detta sätt? Vilken underliggande värdeskala! Är det samme Gelin som fick Natur & Kulturs stipendium förra året? Tuffa tider för svensk intellektualitet.

På en enda punkt har skribenten rätt: Hur mycket skada orsakar inte underdimensionerade kommunikationsfönster som twitter och sms dem som hänger sig åt de här vittnesbörden om teknokratins framryckning på högkulturens bekostnad.

Gelin, så från New York han bedriver sin kommunikation, röjer spåren av svenskt jantetänkande. Det är intelligenta människans skenbara ofärdighet via twitter han njuter, man drar inte korrekt slutsats: Gelin själv bara verkar jämlik med "de intelligenta" på grund av twitters inbyggda begränsning!

Gelin borde istället ägna lite tankemöda åt frågan vilka som vinner på att ta ifrån massorna möjligheten till att sätta samma sina tankar innan de börjar prata. Han är ofattbart naiv när han tror han kommit en bild av "de intelligenta" på spåren via twitter. Det är bara en textyta han sitter och yrar över. Till skillnad från det här inläggets analys av hans yrande. :-)

Kommunikatören Unsgaards okunskap om sociala medier visar bara att han inte kapitulerat för idiotifieringen på högst 140 tecken. Genom att starta twitterdrevet bevisar Gelin att också han förlorat kontakten med det förmedvetnas spontanitet - andemänniskans primära kognition som  omedelbart genomskådar undermåligheten i mycken infrastruktur.

Skrämmande att det finns politiska bedömare på den här nivån av "g", människor som inte ens utsätter sina "spontana" reaktioner för en grundläggande kritik. Jag har tänkt tanken tidigare, men skyll samtidens kommunikationsfönster för den regressionen av människosläktets allmänna nivå av visdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar