onsdag 6 januari 2010

Obamas 2010 enligt det kinesiska ödet

"Vi är i krig, vi befinner oss i krig med al-Qaida."
Barack Obama, januari 2010
För Obamas 2010, låt oss ännu en gång konsultera "floderna Ho och Lo:s rationella talsystem", en medeltida kinesisk vidareutveckling i predeterministisk riktning av den konfucianska klassikern Förvandlingarnas bok.

Detta var i antiken en påbjuden studie i kosmisk lagbundenhet - alla politiker och ämbetsmän förväntades ha insikt i himmelens och jordens väg. Det här var på den tiden mänskligheten ännu inte i stor skala hemfallit åt hybris i inbillningen att de själva härskade över natur och universum, utan ännu hade en intelligent dialog med andevarelser och andra icke-mänskliga intelligenser.

Det visar sig att Barack Obama andra året i ämbetet går rakt in i väggen! Hans årsomen är möjligen det absolut värsta i hela Förvandlingarnas bok, och året kunde inte börjat sämre än med "flygplansincidenten"!2010 betecknas med tecknet KUN. Cecilia Lindqvist inkluderade det här tecknet i sin vackra kaffebordsbok Tecknens rike. Hon beskriver trädet i kvadraten som "inhägnad" eller en människa omgiven av vänner (s. 299).

Så här används inte alls tecknet i Förvandlingarnas bok! Lyckligtvis lägger Lindqvist till betydelsen av någon som är hämmad från alla håll och kanter, kringgärdad, eller i svårigheter. En annan läsart som svarar väl till orakeltextens sentiment är "belägrad".

En mindre vanlig sidobetydelse visar sig intressant i Obamas fall: "sömnig" eller "dåsig" - vilket kan lätt kan utsträckas till den senfärdighet som han nu står inför: terroristen var ju redan känd och ändå saggade den amerikanska säkerhetsapparaten efter!  Det är notabelt att Obama föddes just då "sömngångarplaneten" Saturnus (på sanskrit: shani - "den långsamma") steg i öster! Det är en makthungrig planet man fyller sällan skostorleken!

Kapitel 47, KUN, i Förvandlingarnas bok lyder:

Övergripande domslut:
Belägrad [Omringad, Motgång].
Framgång.
[Det är] stadgan inom den stora människan
som bringar lycka, utan katastrof.
Den ordträngde [möter] ingen tilltro. 

Det är enbart "den stora människan" som klarar att vända ett så här kringränt och belägrat tillstånd till något gott, och som går i land med uppgiften utan att förorsaka "katastrof".

I Ching understryker att det är lönlöst att hålla tal (det Obama var så bra på!) i dessa omständigheter. Prövningens tid kräver fåordiga män som förkroppsligar Nikes gamla slogan, "Just do it!"

Det kinesiska systemet preciserar sedan årets övergripande "typsituation" eller Zeitgeist med ett av "perspektiven" (linjerna) i en symbolisk yin/yang-struktur.
__  __
______
______
__  __
______
__  __

Obama kommer inte att tvingas avgå 2010, vilket hade varit följden av linje fem (den nästhögsta), men det är sannerligen ingen munter scen att vid hexagrammets baslinje eller entré möta följande symboliska scenario:
Talvärde sex (yin) på botten:
Hans skinkor är omringade av trärötter.
Han förvillar sig in i en avskild [eller mörk] dalgång.
Tre år utan att se!

Eftersom Obama just tillkännagivit tillsättandet av en transsexuell man som inte kunde förlika sig med en manlig kropp utan opererade om sig till kvinna, är det värt att påpeka att första raden i det särskilda domslutet är en eufemism. Vad texten egentligen säger är att personen fått en trästicka intryckt i rövhålet, ursäkta franskan!

Texten lånar möjligen delar av allegorin från en tortyrkammare, och utvecklar sedan i vilket fall som helst en situation som omvittnar konsekvensen av bristen på reell manlighet (minns det övergripande villkoret: "den stora människan fixar även trängda lägen").

Tillsättandet av en transsexuell är något av det mest genanta tecken på inkompetens jag någonsin sett från en människa i den här maktpositionen. Jag tänker inte utveckla tanken vidare, var intelligent människa ser det djuppsykologiska språket - och det är inte vad Obama själv och hans politiskt korrekta spinndoktorer tror de åstadkommer. För andra kulturer än den västerländska, som ännu har en djupare insikt i livets spelregler, har Obama just begått självmord med den här signalen. Men det kommer han inte att förstå än på "tre år".


*****

På temat transsexualitet (bloggens läsare känner redan författarens tankar om reinkarnation och uppgiften att acceptera den kropp man karmiskt fått sig tilldelad i varje enskilt liv) fick jag nyligen höra en rörande historia om en transsexuell man som började sällskapa lite fastare med en lesbisk kvinna - bara som kamrater.

Tydligen, utan att någon riktigt fattade vad som hände, "klickade det" till i psykena på båda två och de började fungera normalt igen. Nu lever både i ett sexuellt heteroförhållande och psykopatologin hos dem båda är som bortblåst! 


En sann historia, uppsnappad via en bekant med ett förflutet i den världen!

Intressant nog var mannen, som uppgivet gick år in och år ut i dagdrömmar om en kvinnokropp, född med Solen i den sideriska zodiakens Kräftan - kvinnans eget tecken! För den med ögon att se, och öron att höra! 

Sideriska siktet återkommer jag ofta till att zodiaktecknen i Vattenelementet symboliserar psykopatologiska fantasitillstånd, och till dem hör genderproblematik, vare sig man accepterar teorin om ett byte av kroppstyp mellan två liv som får själen att krisa, eller inte.

Den som är så hågad kan föra över dessa resonemang på Obamas 2010: den kinesiska visdomen beskriver hans sits i år som en som blivit rövknullad och därefter inte längre kan leda med omdöme. Från och med nu kommer han, likt människor i könskris, att i blindo vackla in i en flerårig mental förvirring.

Det är som upplagt för något slags 2012-scenario - löst fattat som jordens undergång!


DN om "underrättelsefiaskot". SvD om detsamma.6 kommentarer:

 1. Vore intressant att se resonemanget i ett större sammanhang tex hur påverkar Metal Drakens år tecknen i Förvandlingarnas bok?

  SvaraRadera
 2. Förändringens fem tillstånd har redan "förbrukats" under konstruktionen av ett predeterminerat årsomen enligt Ho Lo Li Shu-metoden.

  Hexagrammet, lånat från I Ching, fungerar här som "översättningen" av ett system till ett annat. Det skulle vara ett metodologiskt misstag att återigen blanda in de fem tillstånden.

  Ho Lo:s årsomen är bärare av tendenser via ett mer komplext språk, ett levandegörande av "de fem elementens" bökande med varandra (bidragande, övervinnande, etc) via allegorier!

  Samma för den ursprungliga I Ching: dess inte logik har inget alls med de fem tillstånden att göra. Sedan saknas det förstås inte kinesiska filosofer genom tiderna skapat synkretistiska modeller. Kineserna älskade att harmonisera - se förbindelser via minsta gemensamma nämnare mellan för oss vitt skilda ting.

  Fullständigt okänt för mig innan jag köpte Rudolf Ritsemas översättning av I Ching (1995) var en harmonisering av flera modeller under Han-dynastin. I sin "The Original I Ching" redovisar Ritsema den "universella kompass" som resulterade ur mötet i "Vita tigerns sal" år 79. Här länkas både de åtta trigrammen och förändringens fem tillstånd till de fyra väderstrecken, årstiderna och det fyrdelade dygnet.

  Det "klassiska" Kina (motsvarande vår medeltida skolastik) såg flera mäktiga tänkare som ägnade sig att integrera flera tankesystem. Ett namn som vagt kommer för mig nu är Chou Tun-yi (1000-talet).

  SvaraRadera
 3. Förlåt en nyfiken, men som vad har Obama tillsatt den där mannen? Det framgår inte.
  Intressant med spådomar, och det kommande året får visa om det är rätt. Men det börjar ju inte bra för stackars Obama, nej.
  Det där kinesiska har jag inte satt mig in i alls, jag har kollat lite på din engelskspråkiga sida lite, men fattade just inget (förstår att det behövs mer tid och ansträngning än vad jag ville el. kunde lägga ner). Men det är ju kul att få någon liten inblick i det via denna blogg i a f.
  S

  SvaraRadera
 4. Handelsdepartementet tror jag det var. Amanda Simpson var namnet.

  SvaraRadera
 5. Nu har jag läst lite grann om utnämningen, och jag förstår ärligt talat inte riktigt att Obama skulle ha tappat omdömet, blivit förvirrad osv, bara för detta. Man får väl utgå ifrån att Simpson är kvalificerad för uppgiften, alldeles oavsett sin könstillhörighet. Att ha problem med könsidentiteten diskvalificerar väl inte en person från att ha yrkesmässiga kunskaper?
  S

  SvaraRadera
 6. Frågan ledde till en lite längre utläggning, så jag lade den i ett eget inlägg.

  SvaraRadera