onsdag 30 september 2009

Sinnessjukdom som applikation

Om jag förstår saken rätt är Google Wave en implementering av det som förr kallades "polsk riksdag", dvs sammanbrottet för alla ordnade former av kommunikation. Alla kan hi-jacka varandras utsagor redan innan talaren kommit till punkt. Ju snabbare man talar i munnen på någon annan (indikerande att man fattat grejen), desto mer ego-boost.

Här tror jag bestämt det är dags att dra ner ridån för västerlänningen som vi kände henne. Vad gör tsunamis nere i Stilla havet? Det är inte där Syndafloden som nollställer sakernas tillstånd bäst behövs...

Google Wave är ett klassiskt exempel på it-fascism, framdriven av en generation tänkare som saknar all reell intelligens och som fastnat i datorvärldens prestandadimension. Ordet "vishet" skulle den här degenererade underarten inte förstå ens efter utförlig beskrivning eftersom det denoterar kognitiv kapacitet på helt annan höjd än den linjära, binära råtthjärna som nu driver väst mot dess snara slut är verksam på.

*****

Lästips: Aldous Huxley - "The Perennial Philosophy" (1945).

Så här låter verklig intelligens. Bästa presentationen av skillnaden mellan simpel logik och medvetandets högre kognitiva kapacitet jag någonsin läst. Alla datorvärldens allt snabbare kommunikationssystem är patetiska försök att imitera "the real thing". Vi blir aldrig gudar på den vägen, även om det är det motivet som från det undermedvetna driver den psykopatologiska teknokraten.

5 kommentarer:

 1. Jag förstår inte riktigt, är enda grejen att man ser texten redan när det skrivs så är det väl inte nytt på nått sätt? Det har väl funnits i åtminstone pidgin och icq (?) ett bra tag..

  SvaraRadera
 2. Är du ironisk eller bara korkad?

  SvaraRadera
 3. RE1: Det är omnämnandet av multipla redigerare som jag likställer med polsk riksdag.

  ***

  RE2: Som så vanligt med rätlinjiga hjärnor reduceras frågan till ett antingen/eller. Detta systemfel i det västerländska tänkandet adresserar Huxley i sin klassiska bok.

  SvaraRadera
 4. Alla som har försökt argumentera med tio anonymusar i en bloggtråd, vilka alla dansar runt med *ungefär*, men inte riktigt samma argument och alla replikerar med "fan, du svarade inte på min fråga!" eller "Varför påstår du att jag tycker X? idiot!" inser hur tveksamt Wave är. Men naturligtvis kommer den att bli poppis - folk gillar allt som suddar ut ansvaret för det man säger i hastigt mod.

  SvaraRadera
 5. Ungefär min poäng, M.

  Det behövs en ny upplaga av Huxley, för han påminde om att det finns två världar, en "flödesvärld" och en "tidlös värld".

  Om man glömmer den tidlösa världen tappar man också förmågan att utvärdera vad som händer "mitt i strömmen"...

  Var det något som saknades inom it-branschen, insåg jag under fem år som utvecklare, var det ett filosofiskt perspektiv på tekniken.

  SvaraRadera