torsdag 10 september 2009

Rödluvan i kinesisk version, eller...?

Forskare häpnar över att folksagorna är betydligt äldre än man tidigare trott. Givet att västerlandet trott de är den enda kulturen med begåvning (samma inbilskhet som alla andra kulturer också gör sig skyldiga till) lär det nog bli fler överraskningar i framtiden.

Men upptäckten att samma sagor finns över hela världen i lätt avvikande frågor aktualiserar ju djuppsykologen Carl Jungs gamla re-lansering av Platons "former" eller "idéer" som "arketyper". Av begripliga anledningar var västerlandet inte moget Jung under 1900-talet.

Givet att Jung postulerade existensen av "det objektiva psyket", dvs vad man i senantiken kallade Världssjälen, är det knappast någon risk att heller dagens forskare ska fördjupa sina funderingar och söka svaren i ett mer tidlöst djup istället för längsmed den ytliga utbredningen på jordytan och genom tiden. Inte än.

Kanske är hela den snubblande och famlande forskningen också bara en arketyp som hänger i något galleri i evigheten, hos en annan art som inte räknar tid eftersom de redan löst oödlighetens gåta....

1 kommentar:

  1. Jag läste artikeln och kan inte påstå att jag fick intrycket att forskare häpnar. Dessutom drar du den märkliga slutsatsen att det de häpnar över är att folksagor är äldre än förväntat. Det är ju inte alls vad artikeln säger. Den fokuserar på Rödluvan, och upptäckten att sagans ursprung troligtvis inte är Frankrike på 1600-talet utan någon gång på 600-talet före Kristus. Du läser verkligen vetenskapliga rapporter som fan läser bibeln:)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.