lördag 26 september 2009

DNA underkänner västs historieskrivningMax Müller (1823-1900), orientalist

Tyske indologen Max Müller sörjde på sin ålders höst hur hans teori om vita ariers invandring i Indien under det 2a årtusendet före vår tid politiserades av otäcka rasistiska strömningar. Men man måste säga att han gjort ett bra förarbete i sin aningslösa västchauvinism!

Indierna själva har de senaste årtiondena protesterat mot den historieskrivning de pådyvlats av den "vite mannen", men i väst har hörts nedsättande kommentarer kring den nya indiska historierevisionismen som påminner om det översitteri vår världsdel har djupt i ryggmärgen.

Nu har jag visserligen varit rödskinn i ett tidigare liv (!)1 och är därför inte helt neutral (eller nöjd med att ha hamnat i denna tid där taket är så lågt och den store anden så frånvarande!), men sant är att den vite mannen inte gjort världen mycket gott sedan han kom i sitt rätta element med "Upplysningen". Det var då han började med att angripa sin egen och andras gudar för att därefter introducera en ny religion som kallades Förnuft.

Den här säregna tankestilen lät honom uppfinna Maskiner på löpande band, vilka föranledde de värsta utrotningar av människor för människans egen hand jordklotet skådat. Och - snabbspolning fram till vår tid - på bara dryga århundradet en värld så misshandlad av den västerländska rovmänniskan att den nu står på gränsen till stora ekologiska systemkollapser.

Och så, med den berömda poetiska rättvisan,
kommer så ännu ett litet dråpslag (fler är att vänta) i form av forskningsresultat som via dna visar att den ariska invandringen - denna européiska våta dröm om den vita kaukasierns överlägsenhet, råhet och styrka - bara var en fabel. Indisk historierevisionism hade rätt. Historiker håller god min och betraktar det här som ett framsteg. Människan är fantastisk när det gäller att dissociera sig från det faktum att hon ibland bara är så fel, hela hon.

Här om de nya dna-fynden.


_____

1. Frågan om hur det sub-set av ett antal tidigare liv som vidareförädlas i ett enskilt liv "roterar" under veckan, året eller i än större cykler hinner jag inte meditera över i detta liv. Ämnet är gigantiskt. Men jag noterar att dagen ser Månen i visionära Skytten under attack från Mars i opposita Tvillingarna - en livfull och stridbar transit som får min "inre indian" att närma sig medvetandetröskeln och påverka tänkandet! Se även förra inlägget av idag som uttryck för samma tillfälliga underström i Världssjälen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar