fredag 10 april 2009

Den ahistoriska nutidsmänniskan

Säger säljaren som skolat om sig till hypnotisör och fixar folks fobier på en halvtimma:

"Hypnos börjar allt mer betraktas som något accepterat inom psykologi och coaching."

Aftonbladet


Ja, så kan det förefalla om man inte har en aning om att hypnos var just vad som satte igång hela psykologin som vi nu känner den!

"Psykologins fader" Sigmund Freud arbetade med hypnos flera år i början av sin karriär - han hade fascinerat
studerat fransmannen Charcots experiment. (Och låt oss inte glömma schweizaren Franz Anton Mesmer dessförinnan!)

Freud var inte heller i övrigt på något sätt
pionjär. Han var mer en sammanställare av tankar och teorier spridda bland psykologer från en generation före honom...

Faktiskt var psykologin under 1800-talets andra hälft näranog synonym med utforskandet av människans mystiska djup via hypnos. Den tidens "nyandliga" fenomen som spiritismen sporrade till intellektuella ansträngningar att förstå mer om människans inre. Skillnaden mot våra dagars sorgliga rationalister typ Humanisterna, och deras obegripliga fruktan för "det övernaturliga", kunde inte vara större!

Men med industrialismen, massproduktionen av prylar och 1900-talets dragning mot biologi, trängdes hypnosen ut ur bilden. Och där är vi ännu enligt mainstream-vetenskapen: tänkande maskiner utan själ - en människobild som stinker 1800-talsmaterialism. Så daterad redan då!

Djuppsykologen James Hillman ägnar en av sina tre essäer i The Myth of Analysis (1972) åt en högintressant genomgång av psykologins i huvudsak germanska 17- och 1800-talsrötter och nuddar vid hypnosen. De övriga - fenomenala - essäerna gör detta till en absorberande psykologiklassiker.




Jag har också i andra inlägg nämnt Kelly & Kellys (m.fl.) Irreducible Mind (2007), en akademisk lunta på ett kilo som inte går av för hackor. Egentligen avsedd för psykologistudenter.

Här behandlas bl.a. en del av de dramatiska hypnosexperiment som var legio innan den materialistiska medicinen gjorde anspråk på att äga själen och, falskeligen, reducerade den till produkten av biokemi.

_____

Aftonbladet publicerade samma artikel i mars i år, och jag ompublicerar inlägget då den ahistoriska formuleringen är kvar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.