fredag 6 januari 2012

Allegori över torskens egenintresse

Martin Ezpeleta har skrivit en rent litterär krönika i Aftonbladet. Det handlar om socialdemokratins otrogna väljare och formen är klassisk antik allegori! Häpnadsväckande bildat och bra i denna skräptidning som svämmar över av textreklam om att bli ung miljonär på poker och annat skräp. 

Det är material som vid dagligt intag degraderar psyket så till den grad att Marknaden på bara några år får vad den vill, formlösa degklumpar till fördummad befolkning, i sina egna ögon klasslös och enad i den religion som kallas konsumtion, men ur de styrande högerkrafternas perspektiv föraktfulla spån och nyttiga idioter. 

De blir så enkelspåriga att det räcker att tillverka en enda grundmodell som kan säljas till dem allihop! För de där tillvalen till bilen - fartränder längs karossen, stegräknare och snyggare fälgar... det ska vara idioter som tror de därmed har "personaliserat" sina liv och skapat sig en "profil".

Titta ut och se sanningen Neo upptäckte i Maskinstaden i filmen Matrix: miljoner sovande och utsugna människor, alla i samma sits och alla upptagna av en fantasi om hur individuella de är. Den datoranimerade scenen är filmhistoriens kanske mest skrämmande - för det är sanningen om den borgerliga konsumtionsslaven i västerlandet.

Nej, individualitet går inte att köpa sig till på marknaden, den kommer genom ett mänskligt liv i samvaro med andra. Konsumtionszombien är inte ens en levande varelse längre, utan ett kollapsat svart hål av självbespegling. Högerpartierna visade sig under 2011 sakna varje tillstymmelse till kultur och det beror på att det är Pengar & Konsumtion som står i centrum för deras världsbild. Individerna kan inte annat än bli "tacky"!

Så länge en människa låter sin världsbild bestå av det man ser i tv-reklamen, läser i den borgerliga pressen och i övrigt ägnar sig åt arbete och därefter lätt underhållning har man inte en chans att nå klar tanke.

Jag har ägnat hela mitt liv åt att läsa saker jag INTE är intresserad av. Det är ett nödvändigt ont, men resultatet blir sagda Klarsyn. Tänk om hela befolkningen bestod av verserade kritiskt tänkande individer, vilket skoj land Sverige skulle bli. Pajaser som Reinfeldt skulle skämmas för att ens visa sig i det öppna.

Här, således, en mycket liten dos klassisk bildning från professor Theodor Gaster för den som vill skapa sig ett nytt perspektiv på sin egen tillvaro. Professorn är död och förlaget trycker inte längre upp boken, så jag tog mig för att skanna nio sidor. Det är ett litet poem med kort introduktion och några sidor fotnoter. Det är en över 2.000 år gammal text från de judiska Dödahavsrullarna, författade av ett parti som var oerhört populärt och motsatte sig ockupationsmakten Rom. 

De hatade skräpmat som den tidens McDonalds släpade in i landet -  hellenismens överdrivna utbud av distraherande trams. Tänk, en hel värld att importera distraktioner från, gud vilken hög livskvalitet vi får nu! En mångtusenhövdad del av judenheten utvecklade och levde under 200 år i världens första fungerande kommunism, ett samhälle i det ockuperade samhället.

Människor som levde för varandra för att de hade visionen av ett gott samhälle. Problemet kom när den tidens Marknadskraft (Rom) började suga ut folket för mycket. Då växte en proteströrelse fram som blev allt mer militant. Allting kommersialiserades. 

När t.o.m. Templet reducerades till en handelsplats, berättar en berömd text om hur den andliga tänkaren Jesus fick nog och i ett raseriutbrott välte affärsmännens uppställda bord. Han avrättades efter en summarisk rättegång och förtrycket fortsatte (och hårdnade) tills det judiska upproret mot Rovdjuret på toppen var oundvikligt. Det "judiska kriget" (66-70) misslyckades (vad trodde de - Romarriket var stort!) och Jerusalems tempel, symbolen för nationell samhörighetskänsla, jämnades med marken.

Poemet från den här viktiga historiska eran är också det en allegori. Dessutom är ett motivval nära besläktat med krönikören Martin Ezpeletas. Återigen framställs kvinnan som den karaktärslösa och otrogna, men här är hon uttryckligen Horan som lockar och pockar och stryker den potentiella kunden medhårs för att locka av honom pengarna.

Texten är 2.100 år gammal men fungerar lika bra idag om man i Horan ser Fredrik Reinfeldt och hans av PR-staben specialskrivna (och alltigenom förljugna) ouvertyrer till svenska folket. Vad de flesta svenskar inte tycks se är att det står en Hallick bakom Horan Reinfeldt, Svenskt Näringsliv. Eller också ser de med sina ögon men förstår ändå inte sammanhangen. Svenskarna är ett remarkabelt obegåvat folk, det är nästan så man tror inavel drabbat landet.

Folkets ynka hundringar extra i månaden för att gå till sängs med Horan (en så kallad "loss leader" i amerikansk marknadsföring) avser att hålla det Fredrik Reinfeldts ända sedan 1993 ansett vara "det sovande folket" nöjda och tysta, ungefär som lugnande medicin på det psykiatriska hemmet. Denna lilla utgiftspost, skattesänkningarna, syftar bara att dölja det Stora Brottet högerregeringen ägnat sig åt under fem år. 

Horan är i själva verket Våldtäktsmannen - våldtar Sveriges gemensamma tillgångar och slumpar ut till vänner och bekanta i den högre kasten. Här ligger de stora vinsterna som den lilla medelklasstorsken som gick i säng med Horan aldrig att få del av. Men, men som sagt så många gånger förr kommer han att förstå vad han släppte ifrån sig först den dag han själv behöver förstklassig vård men får utsugen, privatiserade skitvård!

Professor Gaster nyttjar i de här skannade sidorna en vokabulär som inte fanns i svenska skolans engelskaböcker. Men Google har blivit fantastiskt bra och tagit över funktionen hos alla andra online-resurser. Skriv bara "brandishment" och en lättbegriplig förklaring kommer allra överst!

Den som i det här poemet inte exakt känner igen Fredrik Reinfeldts beteende i Horan, kan nog med fördel ägna sig åt något annat än litteratur i det här livet.

  • Klicka på bild 1 & 2 för Introduktion till poemet
  • Poemet är bild 3 & 4
  • Övriga bild är fotnoter som förklarar bl.a. poemets dubbelmeningar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar