lördag 30 oktober 2010

Humanisterna - fångade av Satans glitterEftersom det inte finns något som ens liknar en intelligent filosofisk diskurs i Sverige får var och en på egen hand finna sin väg genom det beckmörker som intensifieras av grupperingar som Humanisterna.

Deras krig tycks vara mot all den samlade mänskliga erfarenhet som föregick den så kallade Upplysningen. De har därmed skaffat sig en i djupet skev och vinklad uppfattning genom att naivt tro på att här pågår någon slags evolution i upplysning och insikt. Vilken jungianskt påverkad djuppsykologi som helst skulle med lite tid och terapi kunna avprogrammera dessa duperade själar. Redan Platon visste att den här typen av människor bara slirar runt, runt, i en evig tillblivelse som aldrig når något avslut. 

Det betyder nu inte att det saknas absoluta svar. Problemet är att det absoluta inte låter sig direkt beses och förstås genom den smala ram av rum och tid som är allt vi har som gränssnitt till livet. Matematiker, som redan lever helt i en abstrakt värld, vet mer men Sverige har en väldokumenterat usel tillväxt på kvalificerat räknekunniga.

De med lite fallenhet sugs blixtsnabbt in i ingenjörs-Sveriges mentalitet där det råder ett outtalat förbud mot att spilla tid på kunskapsfilosofi. "Din matematiska förmåga skall ställas till din arbetsgivares tjänst och tjäna praktiska syften, punkt slut." Sällan har man sett ett så försåtligt tankeförtryck som i Sverige. Det är precis som om Platons Staten har implementerats, men sataniskt bakvänt!

Givet Sveriges status av inbillat upplyst nation, saggar även undertecknad betänkligt. När zoologen Richard Dawkins ännu en gång i historien kastade handsken inför teismen (Satans barn gör som sin Fader, de förnekar bara, de äger inget ljus - upplysning! - i sina egna psyken), tog det mig nästan två år att fatta varför den där databoksförläggaren och före detta it-gurun börjat hojta så mycket om att Gud inte fanns. Han hade helt enkelt hittat en ny produkt att importera och göra sig ett levebröd av!

Nu vet vi alla att det inte gick att tälja guld med verktyget Humanisterna. Och hur de har slingrat sig för att hitta nya ämnen att applicera sin enkla positivistiska världsbild på, den som säger att inget som dina sinnen inte kan registrera kan betraktas som giltiga utsagor.

I grunden är det en så ond grundsyn att den, om folk tog den på allvar, på rekordtid skulle underminera allt vi kallar mänsklig civilisation - inklusive Humanisternas raka stöld av alla mänskliga värderingar vilka homo religiosis - den religiöst sensibla människan - under årtusenden arbetat sig fram till. 

Nu tror sekulära ateister - de har troligen aldrig läst en enda djupstudie i något ämne som rör västerlandets historia före Upplysningen - att de bara kan komma att roffa åt sig frukterna men strunta i den Urgrund från vilken genuin etisk förståelse springer (det eviga varat). Låt oss hoppas att vetenskapen snabbt fortsätter att utradera den ateistiska ståndpunkten. Båda astrofysiker, kvantfysiker och däremellan den NYA grupp som arbetar med Dawkins inpinkade revir, molekylärbiologerna, har rön som gör intelligent design snarare än blind slum (ateism) troligare än någonsin.

På basis av tidigare köpta titlar föreslog mig Amazon boken här ovan. Deras underliggande kategoriseringssystem gav en fullträff, givet hur jag på min astrologiska blogg glatt gödslat med termen Satan! Den är kraftfull för att beskriva den värsta av mänsklighetens tillkortakommanden och som så tydligt märks i ateistens arrogans mot människor av en annan världsbild.

I vår tid beror arrogansen [1] på att ateisten tror han sitter inne på den senaste kunskapen och att den skulle tala mot en intelligens som genomsyrar skapelsen. Men det är således en missuppfattning och ännu ett tecken på just en arrogant själ, en lite lägre stående människa om vi får använda samma attityd som militanta sekulära ateister lägger i dagen.

Jag har knappt hämtat mig från överraskningen av hur skoningslöst och fokuserat brittiska matematikern John C. Lennox slaktade ateisten Richard Dawkins "God Delusion" i sin "God's Undertaker" - två år senare kom i USA boken ovan avbildade bok. Det mest intressanta är att författaren själv är en sekulär jude, men som inte kan tiga still inför all den avgrundslösa dumhet som de Nya ateisterna framför. 

I Sverige har olyckligtvis musikern Björn Ulvaeus (en man med det typiska svenska gillandet av teknik och vetenskap) och några till fallit för frestelsen att tro det bor en världsbild i vetenskapen och en som på något sätt skulle ha ersatt en "äldre" världsbild med religiösa dimensioner. Så är det inte. Hela evolutionstänkandet vilar på en oerhört tunn tråd. Lennox bok berättar mer om den saken.

Amazon presenterar "The Devil's Delusion" (ett direkt svar på Dawkins titel) med dessa ord:
Militant atheism is on the rise. In recent years Richard Dawkins, Sam Harris, Daniel Dennett, and Christopher Hitchens have produced a steady stream of best-selling books denigrating religious belief. These authors are merely the leading edge of a larger movement that includes much of the scientific community.

In response, mathematician David Berlinski, himself a secular Jew, delivers a biting defense of religious thought. The Devil’s Delusion is a brilliant, incisive, and funny book that explores the limits of science and the pretensions of those who insist it is the ultimate touchstone for understanding our world.

Amazons högst rankade läsarrecension, av Fritz Ward, förtjänar sin placering. Den ger en djupare inblick i bokens intellektuella skärpa. Jag beställde just ett av de få inbundna exemplaren som bjöds ut i nyskick och till drägligt pris.

_____

 1. Satan som övermodig eller arrogant förefaller ett sent tillägg till den här arketypen. Det verkar vara först Milton som beskriver Satan på detta sätt, i sin "Paradise Lost". Men redan som den bibliska Jobs vedersakare ser vi hur arrogans fungerar: den förbehåller sig rätten att stå lite ovanför och parasitera på den andra partens energi och enbart ge mothugg eller förneka eller söka dekonstruera dess utsagor.

  Är de franska dekonstruktionisterna också Satans verktyg? Är hela "postmodernismen" i själva verket Satans aktiva nedbrytande av en civilisation för att bereda väg för en annan? Satan är naturligtvis en idiot - negativitet är inte bättre än så - och ser inte sin del i en större plan. Såtillvida är också Satans barn ytterst Guds barn eftersom deras funktion är omistlig för helheten.

  Jag har mött åklagare i samband med en vapenvägran i min ungdom och reagerade redan då på hur svärtade i själen dessa människor var, som dagligen frotterade sig med mänsklighetens sämsta sidor. Uppenbarligen vill Humanisterna solka sig själv eftersom de söker depressionen och missmodet i ateismen. Men de har inte förstått ännu frukterna av att kultivera ett liv i förnekelse.

2 kommentarer:

 1. Bra, bland dina bästa analyser så långt!

  SvaraRadera
 2. Tack för att du såg mellan fingrarna med några klantiga meningsbyggnader. Jag glömde bestämt korrläsa den här lilla utgjutelsen!

  SvaraRadera