lördag 2 oktober 2010

Platons förbiströmmande tid: pseudolivReinfeldts "vision" beskrevs så dråpligt av
AlliansfrittSverige att de flesta inte ville förstå.


En läsare efterfrågade på min andra blogg horoskopet för "Nya Moderaternas födelse". Förvisso. Samtidigt har bloggen redan påvisat att astrologin fungerar, dels via statistiskt intressanta trender och dels genom mer analytiska diskussioner av olika teman. Inte minst att man kan utläsa organisationers huvuddrag - t.ex. omvittnade både Google och SAP ambitionen att likt klassiska imperialister lägga den materiella verkligheten under sig.

Dessutom är moderaternas ideologin en parentes. Vi kommer att vakna upp om några år och inse hur vi blev lurade att rasera en bra grundstruktur. Den här typen av florstunn frontend för rovkapitalismen är inte värd att spilla tankemöda på.

Vad som återstår nu är att fler och fler människor kommer att få KÄNNA i sina liv att all denna privatism skapar sämre kvalitet på varor och tjänster - konkurrensen driver fram besparingar och materialförsämring i högre grad än sant nytänkande. Det är ofattbart att ingen tänkt igenom villkoren för högkvalitativ produktion. Då skulle marknadsliberalismen framstå som ren idioti.

Den hiss som efter 25 år nyligen ersatt den ursprungliga där jag bor är ett rent skämt. En kitschig illusion av "Hi-tech" komplett med parodisk tågröst som ropar ut våningsplanen och ett så slött styrsystem att jag hinner gå en hel trappa innan fanskapet ens hunnit "autostänga" dörrarna och sätta sig i rörelse. Minns en äldre generations robusta hissar med jalusidörrar. De fungerade fortfarande perfekt med minimalt underhåll 40-50 år senare!

Den breda majoriteten av människor får det hela tiden aningen sämre fast de är så duperade att det inte märker det. När en civilisations intelligens sjunker tillräckligt lågt tror man att förändring i sig har ett värde. Platon. Så korkade är de Nya Moderaterna om än inte de bakomliggande krafter som profiterar på en maximalt simpel befolkning. Det är ingen slump att klassisk filosofi saknas i skolundervisningen och att religion smutskastas rätt rejält i Sverige. Tydlig insikt om livets mening skulle innebära slutet på den billiga livsstil vi alla tror att vi värnar.

Men egot, egot… Så många anser sig tillräckligt smarta för att vinna något för egen del på slit-och-slängsamhället som högerregimen förespråkar pga Mammon, dess ordergivare. Några är t.o.m. så korkade att de tänker enbart negativt och gör val utifrån en avsky inför t.ex. en laddad term som "centralstyrning". De är inte ens i kontakt med verkligheten utan sitter fast i sina egna attityder och åsikter. (Hur många kan föreställa sig att vara fri till och med i förhållande till sina egna tankar? Nej, tänkte väl det…)

Moderaterna drivs i stora delar av just en sådan hallucination: spöket socialdemokratin som de nu försöker exorcera ur det svenska samhället. Kom det inte ut en bok vid namn Chockdoktrinen häromåret? Hoppade svensken över den boken? Var svenskarna inte intresserade av att förstå sin del i den globala helheten eller villkoren för deras vällevnad? Det verkar inte så, de valde Nya Moderaterna.

 

8 kommentarer:

 1. Apropå det där med tid och tekniska prylar: Jag kan inte låta bli att delge detta citat av C G Jung - så förunderligt klarsynt, ja nästan profetiskt, m h t att det skrevs redan 1955: "Förbättringar genom framsteg, dvs nya metoder el tekniker är visserligen omedelbart övertygande men på längre sikt tvivelaktiga, och i alla händelser dyrköpta. De förhöjer ingalunda tillfredsställelsen, trivseln och lyckan i stort. Ofta förljuvar de bara tillfälligt tillvaron, som t ex tidsbesparande åtgärder, som på ett obehagligt sätt ökar tempot och ger oss mindre tid än förut".
  Ja är det något som är en bristvara nuförtiden så är det väl just tid! Ändå skulle ju alla dessa tekniska under spara tid och underlätta för oss... var det väl meningen. Det verkar som en paradox - ju mer teknologi desto mer tidsbrist och stress bland människor.
  S

  SvaraRadera
 2. Ett fantastiskt citat av Jung! Kronos, tidens härskare: Jo, tiden löper faktiskt snabbare i slutet av en tidsålder eller civilisation - som när vatten i handfatet accelererar och spiralar ner i avloppsröret.

  Hela civilisationen återspeglar dessa dolda tillvarons lagar och ytterst sätt är Moderaterna och deras dolda "puppet masters", Rovkapitalisterna, också inget annat än Ansikten som synliggör gudarnas eviga lekar.

  Bob Dylan hade en låt där han bara satt still, "Watching the river flow". Samtidigt är det frustrerade att se de drunknande offren i Tidsströmmen verkligen tro att de valt smart!

  Det är väl därför buddhas alltid återvänder ur sin individuella befrielse in i världen. Det är inte så mycket en fråga om att Yin och Yang "kompletterar" varandra som att Yang - Ljuset - lyser i mörkret och upplöser det.

  SvaraRadera
 3. Ja visst rymmer citatet en fantastisk insikt, speciellt eftersom det var en sådan framstegsvänlig och teknikoptimistisk anda som rådde när han skrev det på 50-talet. Hans yttrande inspirerade mig till att skriva en betraktelse över den paradox han beskriver: Den stora paradoxen eller Jung hade rätt. (http://www.poeter.se/viewText.php?textId=402124)

  "Tiden löper snabbare i slutet av en tidålder" - ja nog händer alltmer i ett alltmer hysteriskt tempo jfrt med tidigare århundraden. Men jag hade aldrig hört det påståendet förr.
  S

  SvaraRadera
 4. Detta har en enkel förklaring: när ingenjörskonsten blivit mer precis och metoder blivit mer utvecklade så har man kunnat skära av så mycket av kvalitén som möjligt. På maskintekniska i Linköping så får de enligt utsago lära sig omfattande data gällande materialslitage/tid. Har du aldrig lagt märke till ordet "livstidsgaranti" vidhäftat till annonser för lyx/övre-medelklassvaror? Däremot håller jag helt med dig vad gäller glansiga skal kring skräp, det är osmakligt. Man försöker imitera den stilerna "design" som japanerna framställer, men den är nog snarare ett resultat av japanernas fruktansvärda överarbetande av allt de gör i kombination med estetisk asketicism.

  SvaraRadera
 5. Jo, jag har hört något om industrins skicklighet bakom ridåerna. T.ex. att en och samma glödlampsfabrik (före energilamporna) kunde erbjuda inköparen tre olika versioner av samma, säg 60-wattslampa. Ju mer luft inuti glasbubblan desto snabbare går den sönder.

  Det kan vara en skröna, men uppgiftslämnaren var själv importör av el-artiklar från Sydostasien och jag har aldrig betvivlat berättelsen.

  SvaraRadera
 6. Apropå "Det sovande folket"så kan man också säga det glömska folket.Boken passerade inte helt obemärkt genom den tidens medialandskap.Åtskilliga verkar inte riktigt fatta vad dom röstar på.Det börjar likna USA där massa fattiglappar röstar mot sådant som skulle vara bra för dom själva.Chockdoktrinen har inte heller den tassat förbi.Jag har läst artiklar om boken och dess innehåll i flera tidningar och tycker i stort att det stämmer med en verklighet jag känner igen.Dom flesta svenskar läser inte ledare,debatt och kultursidor.Opålästa och glömskan gör att en sån här pajas kan äntra manegen med nya agendor med några års mellanrum.När han har etablerat"arbetarpartiet"och det börjar nalkas ledarbyte tar en högerledare vid av det slag högern alltid varit.Allt medan pöbeln frossar i kändisskvaller,skönhetstips,mode.sport,resor,skit-TV,köpa nytt och åka till soptippen med gammalt. Jag tycker det känns mer och mer som att sitta längst ner vid bordet med en lättöl och titta på ett allt mer förvirrat råfylleparty.OK34,8.

  SvaraRadera
 7. Jag råkade läsa Råttfylleparty och skrattade. Men det var lika tragiskt roligt som det var skrivet.
  :-)

  SvaraRadera
 8. Etanolförvirrade råttor kanske? OK34,8.

  SvaraRadera