fredag 24 september 2010

Oskrivna lagar på arbetsmarknaden?Okej, lite privat groll. Sedan en arbetsgivare inom översättarsvängen fått likvida problem är jag jobbsökande. Jag tänker inte säga sedan hur länge. Men jag prövar allt som inte är ett rent hån mot min intelligens och kapacitet. 

Men det var då själva sjutton så tydlig vårt samhälles åldersfascism blir i samma ögonblick man fyller 50! Det är som siffran lever sitt eget liv utan koppling till individens egenskaper och vitalitet.

Härförleden såg jag ett statligt jobb utannonseras. Som förstajobb efter gymnasiet arbetade jag på Skolverket, vilket var helt okej. Så jag bestämde mig för att söka skrivbordsjobbet. 

Fann det lustigt att myndigheten anlitat rekryteringsföretaget Student Consulting - ett statligt verk borde rimligen stå över den s.k. åldersfascismen och välkomna en blandad personal. Arbetsgivare brukar ju nästan snubbla över orden i sin vilja att framhäva all den "jämlikhet" och "jämna fördelning" av alla möjliga slag som de eftersträvar.

Men tydligen inte här. När kommit en bit genom Student Consultings system för att skapa en platssökarprofil tog det stopp. Det fanns som vanligt två fält för telefonnummer, men det här företaget hade tagit det originella steget och gjort mobilnumret till obligatorisk uppgift. 

Förvisso uttryck för en ung och akut historielös mentalitet. Än har väl inte den fasta telefonin försvunnit helt? Jag skulle kalla det här skäligen intelligensbefriad dataprogrammering. Jag, som valt att leva mobilfri, kunde inte ens söka jobbet. 

Sedan när började statliga verk acceptera ägandet av en pryl som ett kriterium för att ens få söka arbetet?

*****

Jag har av filosofiska skäl valt att leva mobilfritt. Det gör mig smått beklämd att se svenskarnas förfall till solipsistiska råttor på stadens gator. Det är inte så många år sedan vi fortfarande nyfiket tittade på varandra då vi var utomhus - en slags själarnas bekräftelse att vi alla tillhörde samma verklighet. 

Men IT-fascismen har nu slagit sönder det verkliga samhället totalt, och alla går med huvudet sänkt över sin nalle, var och en i sin egen privata värld. 

IT-fascisterna, bland vilka jag jobbade några år som dataprogrammerare, njuter av att känna sig som den sekulära världens gudar. Och du är deras undersåte i ditt skapade beroendeförhållande till en manick som dessutom rånar dig på massor av pengar om du inte är helt medveten om vad du fyller prylen med.

Var stark! Våga avstå att ta med mobilen bara en dag och se hur idioterna runt dig ser ut! Ser det inte lite overkligt ut? Som om folk var slavar under någon osynlig centralmakt som tvingar dem att hela tiden fokusera sin diktators och ordergivares förkunnelser någonstans där ute i hyperverkligheten.

Menlösa människor torskar och blir informationsjunkies. Minns du den där 118...nånting-reklamen? Man tror inte det är sant. Vilken idiot väljer att väva in informationssökning via nallen i sitt gruppsociala liv? 

Uppenbarligen en hel del. Jag har mer än fullvuxna bekanta som inte klarar en diskussion individ till individ, utan tar varje tillfälle till time-out och konsultation med nallen över helt meningslösa trivialiteter. Det enda de gör är bryter flödet eftersom sakupplysningen inte på minsta vis var nödvändig för diskussionen! IT har gjort människan sämre, inte bättre.

*****

Jag minns inte vilket statligt verk som hade anlitat Student Consulting, men intressant nog hade rekryteringssajten vid senaste koll gjort explicit det man tidigare bara indirekt kunnat utläsa av företagsnamnet. Nu står det att det är "ung personal" som är deras affärsidé. Vilket naturligtvis är okej. Det finns några som kallar sig "Blatteförmedlingen" också.

Men det är inte okej för arbetsgivare att åldersdiskriminera. Trösten är att det där statliga verket troligen bestod av halvimbeciller som inte ens klarade att tänka igenom sin anställningspolicy och välja korrekta kanaler. 

Från åren som datorprogrammerare lärde jag mig att vrida och vända varje uppgift eller problem och se saken ur flera perspektiv (inte minst användarperspektivet). Men det är mer än vad en anställd medelsvensson klarar. Man stannar vid ett parti eller perspektiv så snart det är möjligt. Tänka kostar pengar. 

Sen kommer buggarna som avslöjar bristande förstånd. Som på Student Consultings rekryteringsformulär.

*****

(Förstånd = stå före, dvs att ges tillräcklig tid att vandra fram och åter i den virtuella verklighet där tänkaren rör sig i sitt kreativa/förberedande skapande.)

11 kommentarer:

 1. Apropå mobiltelefoner.Har litet intresse för denna manick. Har dock en av den billigaste och enklaste modellerna som går att köpa idag.Jag har ju naturligtvis vanlig telefon också.Du kan säkert gissa vilken telefon jag blir uppringd på.Mobilen! Min traditionella gamla telefon står tyst och dammig och glömd.Två vänner + min bror ringer på den. Resten kontaktar mig via mobil.På jobbet har dom aldrig frågat efter annat än mobilnumret.Jag förstår din ide.En onödig pryl som kostar onödiga pengar.Nu får man leva med att det är som det är.OK34,8.

  SvaraRadera
 2. Aha. Så det är därför det numera är så tyst och lugnt härhemma! Jag kan fokusera en betydande filosof en hel kväll i läsfåtöljen utan att någon ringer för att döprata bort en halvtimma eller, gud förbjude, ännu mer!
  :-)

  SvaraRadera
 3. Synd att du inte minns vilken myndighet det var - du kunde ha kontaktat den och frågat varför de ville rekrytera oerfarna valpar och tipsat om "Goveteran" i stället. De har endast folk i mogen ålder. Kanske något för dig att ansluta dig till? ;-)
  S

  SvaraRadera
 4. Jag tror tidens ungdomskult smittat av sig på de få statliga företag som ännu inte sålts ut i linje med den privatiseringsnit som slutligen får ett samhälle att kollapsa fullständigt.

  Men vad jag inte förstår, rent praktiskt, är var de lite äldre ska jobba med...

  Nå, det är synd om dem som står arbetslösa och till följd av landets sekularisering inte har någon sublim filosofi alls att luta sig mot. Att bara vara ett tänkande djur som ängslas över sin brödföda måste vara helvetet på jorden.

  SvaraRadera
 5. Pension vid 50-55 för alla som vill,så kan vi släppa fram ungarna.Massor med yngre står otåligt utanför och trampar för att finansiera en materialistisk livstil.Resor,mobiler,kläder,datorer,krogrundor,kroppar.Framförallt så ska dom ju sörja för återväxten.Det är urbota dumt att ha dom här trösklarna vid jobb och bostäder som vi har.Många äldre har ändå blivit för omoderna för dagens arbetsmarknad och diskrimineras av arbetsgivarna.Att vissa har meriter är ointressant.Står det 50 år,Muhammed,ensamstående småbarnsmamma(luktar vab lång väg)så åker ansökningarna rakt ner i runda arkivet.Vit,max 30 utan barn så är du välkommen.Siwert du kommer att ha gott om tid att blogga.OK34,8.

  SvaraRadera
 6. Jag bara måste skratta ,ditt inlägg är så klockrent.
  jag har inte heller någon privat mobil,räcker med den jag måste ha i jobbet.Den stängs av obevekligen efter hemgång.Men den har vi faktiskt ett fast abonemang till.
  Fast det var det där om pratande människor på stan. Jag är aldrig inne i Stockholm då jag bor så långt bort numera men för ett tag sen var jag inne i ett ärende och slogs av att stan var sig lik trots att det nu är 20 år sen jag var ung och åkte in för att shoppa och festa.Förutom på en punkt,alla jag mötte pratade i telefon,hela tiden.Jag är nästan ensam om att promenera omkring och titta på omgivningen numera.Jag och pensionärerna....:-)

  SvaraRadera
 7. Har en mobil som används i nödfall. Lärde mig nyligen sms:a. Det är inget principskäl bara min livsstil som gör att jag inte behövt mobil. Har inte varit anställd sedan mitten av 90 talet. Avskyr arbete - om det inte är mitt eget.
  Nu är jag pank igen, men det brukar ordna sig. Lyfter inte en krona från staten i bidrag - inte av principskäl, jag har betalt skatt, men vill ha ryggen fri gillar inte när myndigheter kommer med frågor och lägger sig i.
  Låt folk ränna runt som om de hade eld i baken - personligen struntar jag i dom. Låt dom febra i sina karriärer och i sin ständiga upp och på-koppling. Är inte hjärtlös men jag vet att jag inte kan hjälpa människor som är under hypnos.
  Det är nu det gäller: ska vi fortsätta vara löneslavar eller ska vi smida vår egen lycka?
  /Artemis

  SvaraRadera
 8. Sms är bra.Ett kort billigt meddelande var man ska träffas och prata på riktigt.Jag tycker också att en stor del av befolkningen verkar sitta fast i ett hypnotiskt tillstånd.Jag gör mitt bästa för att slippa Ekorrhjulet och jobbar deltid.Då kan man ta sig tid att lyssna till sina tankar och meditera.Läsa sådana här kul bloggar+annat som på olika sätt stimulerar det inre. OK34,8.

  SvaraRadera
 9. OK34,8, såg att du inte har haft TV på många år. Det är ganska ovanligt. Jag känner inte en kotte som är utan TV. (Förutom en som alltid är på luffen.)
  Jag har kvar min men den står alltid urkopplad och tas bara fram ibland.
  Vem vet snart kanske det kommer en back lash då folk fimpar både TV och mobil och flyttar in i kojor i skogen :)
  /Artemis

  SvaraRadera
 10. Koja i skogen? Leta upp dom här gubbarna på youtube.Jean Ludvig Rönnberg,allmänt kallad Ludde i kojan. Ivan Trygg känd som bo i bilenmannen.Låt dej inspireras av två original som inte har TV.OK34,8.

  SvaraRadera
 11. Tack för tipset, ska genast kika på gubbarna.
  Artemis

  SvaraRadera