måndag 6 september 2010

Har vi en patologisk statsminister?

Personangreppen haglar inför valet, hör jag på morgonradion. Nå, det finns en skala i allt. Från billiga poäng till utvecklade resonemang. Följande inlägg fungerar eventuellt bara för dem som haft tillfälle att själva se hur Platons Former ynglar av sig i multipla instantieringar och då inte bara formpressade plastmuggar på löpande bandet utan även som levande människor.

Vi har alla en mängd dubbelgångare utspridda över jordklotet och som vi troligen aldrig kommer att möta. Mig hände det en gång på 80-talet i Bromma utanför Stockholm när jag klev på en buss. Chauffören var en absolut identisk kopia av mig själv fast iförd en fånig mustasch.

Jag saknar ord för det ögonblick när våra blickar nuddade och tid och rum utsläcktes. Som när materia kvittas mot antimateria! Nej tack, inga fler sådana möten i livet - det var bara skrämmande! Men efter denna handgripliga demonstration från Livet själv vet jag att ego inte är den korrekta punkten att bygga identitet från. (Se vidare filmen "Veronicas dubbelliv" för en gåtfull handling som tycks bygga på idén om dubbelgångare.)

Jag återkommer strax till ämnet dupletter.

*****

Aftonbladet ställer angelägna frågor: "Förra sommaren stod Fredrik Reinfeldt i Almedalen och försökte låta som en stor europeisk statsman. ....[V]i behöver rannsaka vår egen historia, mässade statsministern och han har naturligtvis rätt. EU är i grund och botten ett fredsprojekt."

Skribenten överblickar Hitler-Tysklands och våra senaste mobbningsoffer, romerna och deras utsatta ställning i Europa och fortsätter: "Statsministern har varit ovillig att ta upp utvisningarna med Nicholas Sarkozy ... och när hans EU-minister Birgitta Ohlsson lyfte frågan om möjliga sanktioner mot Frankrike avfärdade Reinfeldt henne brutalt."

Faktum är att jag långt innan romerna och den otillständiga Tobias Billströms unkna karaktär hamnade i fokus öppnade för att Reinfeldt fruktar svaghet pga någon egen neurotisk läggning.

Han är dock född i Kräftans tecken, symbol för naturens slutna, protektionistiska instinkt vilken var minsta gemensamma nämnare i den astrologiska genomgången av kända politiker och läkare som drev igenom det svenska rashygiensprojektet under 1900-talet. På Sideriska siktet har även i övrigt Vattenelementet visat sig tendera till patologiska tillstånd, icke sällan maskerade bakom rationaliseringar.

Det astrologiska inlägget om Reinfeldt är mer aktuellt nu än någonsin, och jag skulle här vilja vinkla frågan om de reella kvaliteterna hos vår "stora europeiska statsman" på ett annat sätt.

Till stöd återanvänder jag nysslidna söndags bild på SvD:s förstasida, en fullständig obetalbar illustration av dårarnas vaktparad där speciellt statsministern själv fångats i ett psykologiskt tillstånd jag ska orda lite mer om.

(Bildinnehållet något hopträngt)

Ledaren för det här tåget jönsar har, om rätt klockslag sipprat ut i det offentliga, fullständigt sågats av den tretusenåriga kinesiska visheten som nedlagts i den konfucianska klassikern YI CHING. 

Han rubriceras enligt det kinesiska system för karaktärsstudium, HO LO LI SHU, som en YÜ, ett tecken med flera schatteringar. I just detta läge tecknas en obalanserad entusiast, en individ renons på sanna ledaregenskaper (enligt den tidens mått mätt - och då var ledarna verkligen ledare!). 

Tvärtom, den "kroniskt sjuka" individens svårmod kan möjligen skingras om en shaman får driva ut djävlarna som äter på hans själ!

Och denna svårt störda karaktär står alltså högt i förtroende hos svensken vid mätningar. Säger det något om det här landets intellektuella och psykologiska medvetenhet?

Jag råkar ha en före detta vän född under samma omen och så snarlik till utseende och sätt att höja ögonbrynen i kontrollerad, spelad förvåning att det är nästan skrämmande. Även övriga kroppsspråket är snarlikt - särskilt handgester. En ren mytoman började jag inse med åren, en människa som lever en total livslögn, men ändå inte utan goda kvaliteter ... de få gånger han kände sig helt trygg i omgivningen.

Ångesten hos denna person var emellertid så extrem att han byggt upp en slags sekundär personlighet han iklädde sig inför varje socialt sammanhang. Mer än en gång fick jag i skymundan frågan om min polare "var verklig". Jag hade genom åren accepterat bekantens dubbelnatur och silade av vana bort vissa orimligheter. "Se mig i mitt friska öga." Men andra såg det dåliga rollspelet [1] och förundrades.

På fotot ovan syns hans "look-alike" Reinfeldt i ett lättare stadium av självhypnos, just den faktor psykopater tillgriper för involvera sig med och tro på sin "yttre roll" - nödvändigt för att övertyga andra. För titta noga: dummerjönsarnas ledare tittar inte på något annat än en distant fantasiföreställning inuti vilken han själv är den trovärdige ledaren. Det här är ingen stor europeisk statsman, det är en flicka som spelar ett skådespel framför spegeln på flickrummet.

*****

Man ska inte avfärda antikens kulturer när de talade om demonbesatthet. Idag kallar vi det kanhända bara för indoktrinering eller självindoktrinering, men det är likväl aktivt verksamma slöjor, parasiterande åsiktsmoln och föreställningsvärldar, som förmörkar direktkontakten till den inre anden.

Utan denna inre ande är människorna inte intelligenta, bara på sin höjd klipska och kapabla att tala med kluven tunga eller, som antytt, att gå in i en lättare trance så att de faktiskt själva tror på det de säger. Det var t.ex. den tekniken Adolf Hitler behärskade, och varje gång jag hör en i regeringen tala om "Arbetslinjen" hör jag istället nazismens djävulska dubbelmening, "Arbeit macht frei".  

"Den som inte arbetar ska heller inte äta", lurar bakom Reinfeldts återhållna minspel. Ren ondska med andra ord, ren vilja att klyva ett samhälle itu. Härska genom att söndra sades det om gamla tyranner, och här har vi reinkarnationen av en sådan - en själ som ännu inte lärt sig om sitt förflutna.

Att arbete inte är livets mening, har det aldrig rått någon tvekan om, och då och då påminns den kultur- och historielösa svensken i debattartiklar om hur lågt i kurs arbete stod under västerlandets äldre tid. Under tiden före materialismen, då människan ännu tänkte högre och klarare, var livets mening var att förstå livet och gradvis rena själen att t.o.m. höja sig över livet!

Inte ens den goda slaven, illustrerad av Epiktetos, förnekades möjligheten att välja den noblare livsvägen. Meritokrati har betydligt mer som talar för sig än demokrati, vars baksida tydligt illustreras via svenska opinionsmätningar nära inpå valet.

Detta folk av idel medelklass med viss förmåga att konsumera meningslösheter, söker ängsligt identifiera sig rovkapitalistiska svin - som de som drog HQ Bank i botten - hellre än de utsatta, romer eller cancersjuka. Stockholmssyndromet. Och om Djävulen ser ut som en vinnare, vem väljer då inte hellre kortsiktiga vinster fastän det kostar själen?

Vilket rent av motbjudande egennyttigt folk svenskarna har blivit sedan 80-talet och framåt, så själviskt och dömt till reningens eldar i underjorden när den dagen kommer.


Tillägg 100909

Bloggen tar det som en bekräftelse av sin analys att dagens Etta på Aftonbladet innehåller följande rubrik:

:-)


_____ 

 1. Solen/Mars i Vatten, Fiskarna. Merkurius i tät konjunktion med Saturnus i Lufttecknet Vattumannen - konstruerad eller "mallad" kommunikation. Jupiter stigande i öster i Lufttecknet Tvillingarna för en vilja till framgång via "kluvenhet" eller mångsidighet. Månen i Lufttecknet Vågen.

  Uppenbarligen ett extremt fall av "luftslottsbyggande". Och missa inte det potentiella problemet med en himmel dominerad av Vatten och Luft - fantasi och fakta! Mannen var tydligt mytomanisk.

4 kommentarer:

 1. Visst har vi ruttnat moraliskt och andligt på senare år.På den här sidan stod en del saker jag tänker på,men inte har satt ord på. Det kan bli en mandatperiod till med denna psykopat fri från medkänsla och heder. Som svennepöbeln glatt röstar på för lite småslantar att blixtsnabbt förbruka i prylracet. Soptippen är vårt nya offeraltare som bara växer och växer. Han var säkert med Littorin till skökorna,men det har ingen fattat ännu.Uuuuuurrrrrrrrk!!!!

  SvaraRadera
 2. Rätt rutet. Mer sådant patos av klassiskt slag! Man måste gå till grunden med hur mycket man verkligen behöver. Hur mycket som helst, söker intressena bakom dagens ekonomiska system slå i oss.

  Jag provar här Fidel Castros horoskop och frågar om det i själva verket var ett nobelt misslyckande, hans försök att skapa ett land utan slit-och-slängmentalitet.

  SvaraRadera
 3. Aha det är därför...Jag har hela tiden försökt förstå varför han känns så bekant...han finns i massupplaga,
  Din polare, min polare, allas polare Reinfeldt
  /Artimes

  SvaraRadera
 4. Artimes,finns det så många bottenlöst sinnessjuka avgrundsvarelser?

  SvaraRadera