måndag 23 februari 2009

När biologin växer upp







Okej, jag tillhör ingen naturvetenskaplig disciplin, men låter inte var och varannan vetenskaplig nyhetsrubrik så här? Sanningarna står inte stadigt längre - om och om flyttas de tillbaka si eller så många miljoner år.

Fortsätter vetenskapen på det här viset kommer de snart att nå positionen hos både förespråkarna av Intelligent Design och de gamla hederliga Kreationisterna: nämligen att liv inte alls utvecklas efter vår myt "från det enkla (encelliga) till det komplexa" utan att det måhända är "en trappa upp" som hela förarbetet görs, hela blueprintet ritas ut.

Fram i skapelsens morgon drällde en hoper sammansatta lösningar - kanhända uttryck för en bakomliggande arketypvärld modell Platon.


Sedan, i Platons domän av "vardande", liksom bara tillkommer ytterligare nyheter i vår värld, som om de vore akter av ren och skär skapandekraft. Zap!

Det är därför vi inte har de där efterlängtade "övergångsförmerna" som skulle bevisa att Darwin hade rätt. Det har aldrig funnits några övergångsformer. Ännu en vetenskaplig myt för att "fylla i tomrummen" - vilket är exakt vad vetenskapens värstingar, positivisterna, själva anklagat religionen för att ha gjort via gudsbegreppet.

(Föga har vetenskapen förstått att religionen - i dess klarsynta form i vilket fall - överhuvudtaget inte befattar sig med deras konstrukt av empiriskt mätbara sub-set av verkligheten, utan med den psykiska verkligheten - en helt annan domän.)

I det extrema läge jag här visualiserar, kommer den f.n. mest mentalt begränsande av våra samtida vetenskaper, biologen, att ha gått ett varv fullt och åter göra gemensam sak med mänsklighetens uråldriga, intuitiva insikter om hur allt hänger ihop.

Kanhända otippat blir då religion och filosofisk idealism parhästar, och och de som leder vägen. Biologin renar sig från sin osmakliga pseudoreligiösa biologism (Richard Dawkins) och återtar sin korrekta plats som en liten hjälpdisciplin i utkanten av diskussionen om Verklighetens natur.

Morgondagens vetenskap kommer att bli exakt vad Nobelpristagaren i fysik, Wolfgang Pauli, efterlyste: en kombination av fysik och psykologi. För uppenbarligen har medvetande och INTELLIGENS med själva kärnan i vår tillvaro att göra. Det är hög tid för biologerna att vakna upp och titta på vad deras kollegor kvantfysikerna för länge sedan insett.

Back to Plato.


_____

Tillägg 090226:

Ovetandes råkar tre dagar senare DN:s rubriksättare ge stöd åt inläggets tes, att biologerna som bindgalna rusar mot skapelsens morgon för att sätta sitt bomärke så nära Begynnelsen de någonsin kan. För det är ju den Allvetandes roll de omedvetet söker överta:

Forskare i Australien har hittat de första exemplen i världen på att djur har utövat sex. Det skedde mycket tidigare än man tidigare har trott.

Som sagt, snart kommer tidsfönstret för all Livets smarthet (här: sex) att vara så komprimerat att man lika gärna kunde kalla alltihopa en enda kreativ akt eller en lansering av en mängd fenomen som redan planlagts i det omanifesta!

För just teorin om ett självlärande universum som sparar sina bästa lösningar i ett långtidsminne till "nästa varv", se vidare flera verk av systemteoretikern
Ervin Laszlo, tvärvetenskaplig, flerfaldig hedersdoktor vid Sorbonne.

Den här lilla saken från 2003 på 130 sidor är faktiskt mer koncis och "to the point" än hans efterföljande Science and the Akashic Field (vilken expanderar på samma tema). Som sig bör, då den tidigare titeln återfinns på ett universitetsförlag:





11 kommentarer:

  1. Jag blir alltid lika fascinerad av människor, exempelvis "Undertextare, före detta dataprogrammerare, och i den här bloggen privatfilosof. Studier av västerländsk och kinesisk astrologi under snart 30 år. Några års universitetsstudier"-typen kan uttala så härligt tvärsäkert om ämnen som det uppenbart inte har en aning om. En del kallar det hybris. Och som astrolog vet du säkert att det är den värsta synden.
    /Daniel

    SvaraRadera
  2. Hybris hade det kanske kunnat vara om inte bloggens programförklaring markerat att den har kollen: "bloggen som den sanningssägande narren".

    Intressant nog väljer kommentatorn tendentiöst att utlämnna just detta! Ack, billiga genmälen är dagsens ordning sedn nätet bjöd på yttrandefrihet för dummies!

    Få i en egokultur som den västerländska klarar att läsa en gliring och alltjämt se den eventuella bilden därbortom... Men det kommer att bli bättre ordning på torpet. Det är i alla fall min förutsägelse.

    :-)

    SvaraRadera
  3. Men vad skönt Siwert!
    Jag var nämligen av uppfattning att det du skrev var på allvar och inte bara ordbajsande för dess egen skull. Haha. Allt är alltså ironi. Genialiskt.
    Jag gillade särskilt det där om att vi inte har några "övergångsformer" som skulle bevisa att Darwin hade rätt. Snyggt att sätta det inom citationstecken och liksom komma undan om någon skulle påpeka att det finns än drälldus av dem.
    /Daniel

    SvaraRadera
  4. Söker hålla en linje i blogginläggen med gammalorientaliska förtecken:

    Det ena utesluter inte det andra.

    Allt var således inte ironi. Gliringar _kan_ samexistera med en bakomliggande bild.

    T.o.m. hur citationstecknen använts tål att tänka två gånger på. Om man inte redan har fullt upp med att fila på doktorsavhandlingen.

    :-)

    SvaraRadera
  5. Att (natur-)vetenskapen har förmågan att revidera sina teser när nya fakta presenteras istället för att bara se allt som bekräftelse på att den religiösa övertygelsen var korrekt gör inte att de är samma sak, eller ens på väg åt samma håll ;)

    SvaraRadera
  6. Sant! Men i den mån vetenskapen når dit att den erkänner Medvetandet som tillvarons grundbult, kanske Jorge Luis Borges underfundighet, "It may be that universal history is the history of a handful of metaphors", kommer att ses inte som litteratur utan som en vetenskaplig insikt av högsta rang.

    Och det är då djuppsykologen James Hillmans varning till vetenskapen för att ta sig själv bokstavligt står förklarad för envar. Vetenskapen som bara en i raden av föreställningar Själen (i sig en föreställning) roar sig med.

    Inom det här perspektivet ryms såväl den linjära myten som kommentatören anknyter till, såväl som föreställningen om det cykliska.

    Det är ur Hillmans tes om empirin som "the literalistic fallacy" man äntligen får nyckeln till Jesus många krypticismer i Bibeln: "Låt de döda begrava sina döda. Men ni (potentiellt uppväckbara), följ mig!"

    Jesus lutade sig mot en idealistisk filosofi, inte olik Platons eller österlandets!

    Och om väst återvänder till sin senantika då sitter föreställningen om Cirkeln inte fel med mig. Allt som var kommer tillbaka, men var gång som nya variationer på tema. (Borges-citatet ur "Labyrinths".)

    SvaraRadera
  7. Siwert: Ta om det där, ett steg i taget. Om du vill bli förstådd.

    SvaraRadera
  8. Ett stående tema på bloggen är Sveriges intellektuella förfall i den meningen att vår långt gångna fackidioti ("specialisering") behöver motverkas av en god dos tvärvetenskaplighet.

    Konfucius kan citeras, då ju kineserna var mästare på hyperförtätad information: 'Om jag ger eleven ett hörn och eleven därifrån inte förmår hitta de övriga, säger jag inte mer'.

    När jag ögnar igenom inlägg + kommenterarer, ser jag inte några logiska luckor.

    Därhelst namn som James Hillman eller begrepp som filosofisk idealism inte ringer någon klocka, gäller Konfucius (och Jesus) dictum: "Ett hörn har blivit givet, sök nu på nätet och ni skall finna."

    :-)

    SvaraRadera
  9. Det finns väl en anledning till att bloggen heter "Ockulta ögat" får man förmoda. Nebulösiteten är kompakt. "Dunkla" tegnérska ordspråk infinner sig osökt.
    /Daniel

    SvaraRadera
  10. Det är lugnt - allt kommer att klarna med det senaste inlägget apropå en färsk forskarrapport:

    http://ockult.blogspot.com/2009/03/psyket-och-magen-inget-nytt-under-solen.html

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.