tisdag 6 oktober 2009

Att sälja in metafysik

Jag hittar en kort intervju som snyggt byggs upp med information om individens oklanderliga förflutna i den matematiska delen av flygindustrin, tillägger att han tungt lutar mot Platon och nyplatonikerna och låter sedan ännu en som sett igenom vissa intressenters fäbless för överdriven marknadsföring kommentara Darwin:

IE: Can you give an example of a prominent scientistic belief?

WS: As a major example I would mention the Darwinian theory of evolution, which (contrary to official belief) is not in fact a scientific hypothesis corroborated by empirical facts, but a philosophic tenet masquerading in scientific garb. As one molecular biologist has put it, Darwinism is ultimately "no more and no less than the great cosmogenetic myth of the twentieth century."

http://www.innerexplorations.com/philtext/an.htm

I Sverige, där ingen som helst andlighet finns på det officiella programmet, jobbar den sekulära dimridåspridaren hårt med att plugga smörja som Richard Dawkins, kanske eller kanske inte i vetskapen om att det finns så mycket djupare och mer stimulerande tänkare utomlands. Människor utan agg och med enbart höjd i tankerummet.

Men jag har sedan två år upptäckt att det som i Sverige paraderar som vetenskap - inklusive dess populisatorer - helt saknar sådan filosofisk höjd och finess. Folkbildningen här är ren fördumning! "Ät din potatis och inse att livet inte är mer än så här!" Fattig-Sverige!

Hur mycket roligare är det inte att hitta dessa, ofta amerikanska, röster som har perspektiv på vetenskapens korrekta plats i det större hela, människor glada att hitta kryphålen i det helvete den positivistiska materialismen skapade för människosläktet och som alltjämt regerar i Sverige - fastän den i stora stycken nedmonterats på andra håll (eller, till all lycka, aldrig slog rot). Vi må rankas sjunde bästa land i världen, men det är bara för att vi begränsat vårt medvetande så otroligt att vi kunnat bli hyggligt kompetenta på ett och annat.

Hela sajten www.innerexplorations.com är en enorm resurs för den som är nyfiken på den thomistiska filosofin som vidhåller att intellektet inte tillhör den fysiska kroppen (se föregående inlägg).

Och varifrån Katolska kyrkan fick denna idé är ju allmänt känd: Platon som alltid, något distorderad men även förtydligad av sin elev Aristoteles. Tanken är också identisk med den indiska filosofin. Atman är Brahman. "Du är Det." Det saknas inte historier om kristna mystiker som nästan kättarförklarats efter att i upphöjt medvetande förkunnat sitt eget gudomliga majestät!

_____

Särskilt lovande verkar en online-bok vara som tar upp en tråd från ett av mina tidigare inlägg, biologen Ruper Sheldrakes tanke om "morfisk resonans", och kopplar den till Thomas av Aquinos filosofi: http://www.innerexplorations.com/catchmeta/the.htm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar