torsdag 24 november 2011

Jesus, De Fattiga och nya arkeologiska fyndEtt synnerligen signifikant arkeologiskt fynd har gjorts i Dödahavsöknen utanför Jerusalem, i samma grottor i vilka Dödahavsrullarna hittades 1947. Travar med vitblekt linne som ursprungligen används till klädnader och i några fall styckats för att fylla andra funktioner.

Skeptiker har länge sökt härska genom att söndra: inget hänger samman med något. Qumranklostret har inget med rullarna (hittade ett stenkast bort) att göra. Och så vidare. Samma "satanister" söker nu förneka den självklara kopplingen mellan det här samfundet av ökenasketer som flera samtida historiker beskrev, bland annat att de bar vita odekorerade klädnader, precis som de funna linntygen. Den spännande (och rätt långa) artikeln hos LiveScience nämner att det här inte var judarnas favorittyg vid tiden - man använder ylle och föredrog att färga in tyget med klara kulörer. 

Samtidigt var ägarna till textilierna inte fattiga noteras det, inga lappar på klädnaderna. Textilägarnas låga profil är naturligtvis inget mysterium alls, om man bara är förutsättningslös. I Dödahavsrullarna kallar sig gruppen Ebionim, De Fattiga - ingen har lyckats förklara säkert varför de grekiska texterna använder benämningen esséer. Men det är naturligtvis så att en grupp som berömmer sig av sin frugalitet och en andlig strävan (Jesus: "Samla inte era skatter på jorden utan i himlen") knappast skulle gå omkring i sin tids hawaiiskjortor!

Skeptiker är ett satans gäng, psykologiskt störda, för det ska verkligen vara en idiot att inte vilja se sammanhangen. För här har vi nu, om det nu behövdes, ännu en påminnelse om att Bibelns evangelier är verkliga minnen från tiden då Jesus levde, men nedskrivna så långt efter och redigerade och med så pass många små tillägg, att det är svårt att veta exakt vad som är historiskt material och vad som lagts till och enbart fyller en symbolisk funktion.

Men åtminstone jag är beredd att ge slutet av den äldsta texten, Markus evangelium, kredd för att här finns en historisk hågkomst av att någon mindes något om en förvirring när Jesus snabbegravda kropp plötsligt visade sig vara borta.

När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala och Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande kryddor för att gå och smörja honom. Tidigt på morgonen efter sabbaten kom de till graven när solen gick upp. Och de sade till varandra: "Vem skall rulla undan stenen från graven åt oss?" Men så fick de se att stenen var bortrullad, den var mycket stor.

De gick in i graven och såg en ung man i lång vit dräkt sitta där till höger, och de blev förskräckta. Men han sade till dem: "Var inte förskräckta. Ni söker Jesus från Nasaret, han som blev korsfäst. Han har uppstått, han är inte här." (Mk 16:1-6)

Det är knappast en nyhet att peka på den odekorerade vita klädnaden som bärs av den här unge mannen och göra kopplingar till de historiska texterna om vita esséiska klädnader. Men inte heller i Matteus evangelium, där författaren varit yvigare med den muntliga traditionen (eller en förlorad originaltext) och förklarar att en vitklädd ängel under dunder och brak mötte kvinnorna vid graven, inte ens där verkar kunskapen helt borttappad.

För märkligt nog nämner just Dödahavsrullarna att medlemmarna måste vara perfekta (Jesus: "Var ni ock perfekta såsom er Fader i himmelen är det") eftersom "änglar går i deras mitt".

Esséerna eller De Fattiga var de första judekristna. De praktiserade en sensationell kommunism och ägde inget privat (samlade inte sina skatter på jorden). Istället arbetade de med sina psyken och troligen var en del av dem rent klärvoajanta och kunde se änglar.

Att jämföra den tiden med ett konsumtionsinriktat och frossande Sverige av idag är som att jämföra rakryggade människor med grodor i gyttja.


2 kommentarer:

 1. Intressant. 2000 år gammalt tyg - tänk att det kan bevaras. Och det är ju ett indicium på esséernas existens på platsen. Men förlåt en satansanfäktad stackare - jag förstår inte hur dessa tyger kan säga något om evangeligernas sanning och Jesu jordiska existens bara för att Markus talar om en vitklädd figur tygerna är vita...
  Jag har förresten en bok skriven av ett medium där det påstås att gestalten i graven bara var ett påhitt av två av kvinnorna, som falskeligen påstod sig ha sett en strålande ängel där inne - de ville inte vara sämre än Maria Magdalena som verkligen var synsk, och som ska ha sett Jesus andliga gestalt uppenbara sig för henne utanför graven, men som de två osynska kvinnorna alltså inte kunde se.
  Men inte vet jag om det är en sann uppgift...
  S

  SvaraRadera
 2. Jo, jag tänker så här: först fanns bara en berättelse, säg den i Nya testamentet, som troende och skeptiker kan argumentera över historiciteten av. Vartefter arkeologin hittar mer och mer saker kan det hända att den ursprungliga, omtvistade berättelsen får allt mer som talar för sig för att delarna av en tidigare känd helhetsbild hittas.

  Om man som en negativist isolerar den udda, "enbart vitklädda" juden i NT och sedan isolerar vitt linne i grottorna från alla tänkbara sammanhang, har negativisten naturligtvis redan betackat sig för att utföra det historiska uppdraget, som är att söka verifikationer på en omtvistad källa (NT).

  Skeptikern föredrar att leva i "Söndringens mentalitet" (Merkurius) hellre än i den högre förståelsens anda (Jupiter) där man bejakar det halvfulla glaset för att man redan sett vartåt det lutar. (Jesus: Åt den som har ska mer vara givet, kan ses som en kontrastering av den merkuriska kritikern mot den hoppfulla jupiterianen.)

  Så faller mänskligheten i två delar, de som rättar andras stavfel (beklagar några missar i texten, f.ö.) och de som lever i hoppet (Jupiter) om att kunna ingå i eller åtminstone leverera en ny helhetsförståelse.

  Symtomatiskt nog utbröt en bekant i en tvär attack mot rockjournalisten Fredrik Strage häromdan. Allt var fel med honom, inklusive hans positiva inställning till "medvetandeförändrande substanser". Själv äger (och avnjuter) kritikern fina utgåvor av djupt LSD-påverkade Beatles skivor, vilka verkligen vidgade och fördjupade musikens dimensioner. När jag kollar visar sig "den hycklande nykteristen" vara född i Tvillingarna (Solen + Merkurius/kritikern), rakt mittemot Strages fantastiska Sol/Jupiter-Skytt! Vissa bromsar, andra för ämnet framåt! :-) Hur arketypiskt eller klockrent de här två konstellerade sig! Merkurius i härskarläge mot Jupiter i härskarläge och Solen som energikälla för att levandegöra de motsatta principerna.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.