torsdag 10 februari 2011

Den vitale dr Pratt

Ännu ett guldkorn hittat på nätet. Från en sida som beskrev den amerikanska matematikern och astronomen John P. Pratts förtjusning i spel och gåtor (inser det är ett friskhetstecken även om jag själv inte roas av logiska "mind games") upptäckte jag att han var kristen av typen mormon. 

Preliminär tumme ner, jag har aldrig tyckt om kristendomens exklusivitetsanspråk, som om inte ORDET hörts många gånger och genom många inspirerade människor i olika kulturer.

Men så såg jag att han kommenterat zodiaken i uppskattande ordalag och genast var allt en öppen fråga igen, även om jag hellre än utropa att zodiaken pekade fram mot Kristus (Logos) skulle säga att kristendomens berättelse om människan Jesus var direkt påverkad av astrologiska föreställningar. 

På hans snåriga webb hittade jag den här översiktssidan av matematisk-kalendarisk natur, bl.a. mycket spännande information för den som (likt mig) funderat över vad asketerna i Döda havet ("esséerna") egentligen hade för slags astrologi och astronomi.

Och så kom den, några artiklar ner på sidan: en länk till en okuvligt spirituell och rolig diskussion om huruvida Djävulen har kapat vetenskapen, en artikel som också tjänstgör dubbelt som en elementär påminnelse om vad vetenskap är, och varför "materialism" är en så förrädisk betydelseglidning pga konsekvenserna.

De här raderna från inledningen ger en perfekt känsla av med vilken friskhet han angriper ämne:
To what degree is Satan into science? Does he avoid it altogether because it is indeed built on truth, which he abhors? Or perhaps he is a dabbler, focusing on just one field, such as the origin of life? Or has he infiltrated the entire infrastructure of science, from foundation to pinnacle?
Dr Pratt är ännu ett snille i det gigantiska amerikanska folkhavet. Kontinenten har ju så många att välja från. Jag betvivlar att Sverige har en enda vetenskapsman med samma vitalitet och breda perspektiv varifrån att närma sig sitt specialämne. Vi verkar för det mesta stämma in på Pratts varning för en vetenskapare som råkat i klorna på Satan och luras att kasta hans reduktiva nät över våra egna tankebanor. 

Svenskarna är snöpta redan från början, men inte av något sossefierande skolsystem - som de verkliga satanisterna påstår för att med detta klassiska grepp vända uppmärksamheten bort från den verkliga knäckfrågan, den om vilken gud man egentligen tjänar. Det egna egot eller det harmoniska sammanhangets Gud? 

Många har aldrig ens provat att "meta-inspektera" sitt eget tänkande jag - de är fångar inuti malströmmen av tänkar istället för att bida i den överblickande stillhet som lämnar rum åt mentaliseringen. Jag talar om distinkta små nivåer inom ramen för medvetandet här. Svenskarna vet så väldigt lite om hur de själva fungerar och med vilken typ av "intelligens" de välja att bearbeta sina liv.

Dr Pratt växer uppenbarligen på samma gren som matematikern och rymdflygingenjören Wolfgang Smith som jag gillade förra året och som också antydde att vetenskapen råkat i klorna på Satan! 


2 kommentarer:

 1. "Många har aldrig ens provat att "meta-inspektera" sitt eget tänkande jag - de är fångar inuti malströmmen av tänkar istället för att bida i den överblickande stillhet som lämnar rum åt mentaliseringen."
  ----------------
  På tal om det.
  Har du läst något av Eckhart Tolle?
  En omtumlande upplevelse tycker jag.
  Rune

  SvaraRadera
 2. Nej, men tack för tipset! Varje gång man råkar lyfta på en sten dyker nya spännande förgreningar upp!

  SvaraRadera