tisdag 15 februari 2011

Danskt utlänningshat & andra symptom


Den danska sekularismen har ett pris. Det kostar att hela tiden undvika att bottna i livets mening. En OECD-rapport (AB) avslöjar att danskarna är ett utbränt folk, med sina lillebröder, de lika främlingsfientliga och ateistiska svenskarna inte långt efter.

Kallade två av världens mest sekulariserade länder bekräftar den här undersökningen perfekt vad tidigare studier visat, att människor med någon form av religion (eller andlig filosofi) mår bättre än andra.

Så är det hit vi fallit i hälso- och mätvärdehysteriska Sverige? Att vi ska bli religiösa på ren nyttogrund - för att gynna vår hälsa och därmed nationalekonomin? Det verkar inte bättre. Gräv där du står. "Ingen kan uppstå ur inget", som den antika filosofen Parmenides sade, långt senare kopierad av Shakespeare.

Tunisien och Egypten har påbörjat vägen bort från marknadskapitalism och ytlighet fast ingen kanske ser det än. Men i den mån religiösa grundvärderingar tillåts spela in, finns inom människans samvete den perfekta regleringen mot uppkomsten av sådana as vi ser roffa åt sig på t.ex. den svenska elmarknaden och inom bankväsendet.  

Kanske ingen i livet nu kommer att hinna se den nya världen ta form, men vi reinkarnerar ju. Vår nästa kropp kommer att vara byggd bland annat av de värderingar vi odlade i detta liv. För dem som inte minns med det långa minnet kommer de istället att "känna", att hysa attityder till vissa frågor. Det är en gåta, hur Ordet (logos) övergår i det fysiska substratet med DNA och dess andra förunderliga mekanismer!

Någon fiber i den kroppen kanske kommer att spritta till av glädje när den människan läser i historieböckerna om hur världen bytte den övergripande motivationsgrunden från egoism till individualistisk kollektivism.

Platons kosmiska månader är en realitet. Gestalterna eller skepnaderna passerar revy och Vattumannens tidsålder är den vuxna människans tidsålder. Hon som känner sig själv som både en del av helheten och som unik individ.

ADAM KADMON - den kosmiska "blueprint"-människan
enligt pytagoreiskt influerad kabbalistisk tradition.
Vi är individ och kollektiv samtidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar