fredag 2 september 2011

All Alf Svenssons vishet till trots

Alf Svensson kommenterar med rätta  att dagens tokgalna politik kan bero på åldersdiskrimineringen (SvD). Ung och oerfaren fräschör föredras framför dem som faktiskt kan göra jobbet bra!

Som före detta it-tekniker har jag flera gånger tidigare indikerat att vanvett drabbat Sverige, föregångsland i konsten att göra brasved av det levande intelligenta livet och reducera det till små sifferuppgifter som är så mycket enklare att rangordna ("ingenjörsmentalitet"). 

Vad som står på spel är med andra ord genuin intelligens mot urbota dumhet som poserar som rationalitet. Den för Svenskt Näringsliv löjeväckande diskussionen om olönsam humaniora var just en diskussion om den genuina intelligensen (helhetsseende) längre ska ha någon plats i näringslivets Sverige som bara önskar sig små noga kvantifierade produktionsenheter. 

Platon varnade för sådana som Svenskt näringsliv och förordade filosofer för att inta styra av bana. I någon artikel under sommaren påminde någon bildad om att det är just därför vi har "olönsam filosofi" - SN tycktes lyckligt omedvetna om att ens något sådant som "vetenskapsfilosofi" existerar och vad nyttan med den är! (Se t.ex. Wolfgang Smith på denna blogg.)

Sverige håller på bred frond på att förvandlas till ett helvete för Människan men ett paradis för unga it-nissar som utan några som helst perspektiv bygger börsrobotar. Teknokratin håller på att göra slut på det vi tidigare kände som civilisation och tillräckligt många har redan spelat för mycket dataspel för att längre förstå vart de tog vägen...

Exempel? Vad om ytterligheten Anders Behring som t.o.m. övergått till att som en Hollywoods Terminator kalkylera på sig själv som en miniräknare över ett objektifierat ärende - han mår "till 15% bra" !!! Nu börjar vi se barnen som växte upp med datorer och krigsspel. De är...en annan sort. Den svenska regeringen leds av en...civilekonom, en räknedosa.

Det är inte konstigt att de inte ser tidens tecken - de står själva i centrum och manifesterar allt som människan kan göra fel när hon tappar greppet om sin humanitet. De t.o.m. implementerar politik utifrån samma fasansfulla avgrund.

Någonstans på vägen tappar en hel generation sikte på vad de håller på med - hurtbullar som flåsar gatan fram ovbrutet sneglande på sin stegräknare... Människan reducerad till siffror.

*****

Jag vill reprisera nedanstående kommentar till den borgerliga regeringens sk "arbetslinje" eftersom jag själv står på fallrepet till Fas 3 och ser sanningen om detta system från helvetet i vitögat. Jag har t.o.m. själv byggt likartade "urvalssystem" för att diskriminera mellan fräscha övermänniskor och försumliga undermänniskor under mina it-år. Nu själv ett offer. Mea culpa

När Alf Svensson berör åldersdiskrimineringen i det svenska samhället ser han rätt, men trots all sin vishet borde ha tagit ytterligare några steg bakåt och inspekterat vidden av förödelsen...

Så här gick det till när det svenska näringslivet skaffade sig fullgod svensk arbetskraft till underpris:


 1. Ge först unga datanissar fria händer att tänka ut riktigt åldersdiskriminerande och korkade jobbsökportaler på nätet, där man är ute ur leken i samma ögonblick man fyller i att man är mer än 35 år gammal.

  Näringslivet vill nämligen inte ha erfarna människor, de vill ha ung och billig arbetskraft. Att det sen ser ut som själva fan, det resultat de oerfarna åstadkommer - språkvårdens borttynande i svenska tidningar! - sådant har väl aldrig bekymrat ett rovdjur i svart kostym?

 2. Från och med nu är det fullständigt hopplöst för äldre personer att få jobb på den svenska arbetsmarknaden. De tre åren tickar bort ruskigt snabbt. En gång byggde jag tekniska lösningar åt Världsbanken och American Express. Nu är dörrarna stängda till och med till förhållandevis triviala arbeten som registrator!

 3. Med Fas 3 blir samma människor plötsligt intressanta igen, men nu som gratis löneslavar alltmedan vår egen mjukis-führer Fredrik Reinfeldt betalar ut extra pengar till företagen som tar in motsvarande DDR:s politiska fångar i produktionen!

"Arbete gör er fria" var det budskap som mötte judiska "undermänniskor" vid ankomsten till de nazistiska arbetslägren. I Reinfeldts Sverige har det jobbats hårt på att slå in en kil i samhället som nu rämnat i två våningar - se ovan om "de nya arbetarna" och den slavande underklassen via Fas 3. 

Samma direkta lögn anför Reinfeldt som förklaring till Fas 3: den ska hjälpa individen tillbaka till arbetsmarknaden. Men se punkt 1 och 2 ovan... 

Så ser ett sjukt system ut! Som datatekniker skulle jag aldrig ha okejat programmet överhuvudtaget.

*****Se också föregående inlägg som vrider tumskruven ett varv hårdare: Nya Moderaterna kanaliserar den ontologiska ondskan
2 kommentarer:

 1. Du har rätt i det mesta i det här stycket.
  Men har det inte smugit sig in en anglisism i nedanstående mening. För mina svenska öron ser det konstigt ut. Alldeles särskilt som jag aldrig har läst engelska.
  -----------------
  Exempel? Vad om ytterligheten Anders Behring som t.o.m. övergått till att som en Hollywoods Terminator kalkylera på sig själv som en miniräknare över ett objektifierat ärende.
  ---------------
  Det är orden "Vad om" jag tänker på.
  Jag har sett det någon gång för ett par år sedan och det var helt obegripligt för mig. Jag fick tänka en bra stund innan jag fick meningen klar för mig.
  Rune

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar. Det är nog god svenska, jfr. "Vad om detta?"

  SvaraRadera