lördag 18 juni 2011

Svenska språkets förfall
Jag vet inte om det är verksamma journalister som släpper in sina åttaåringar för en säker framtid i mediebranschen - jag kunde inte undgå att notera undertexter till Simpsons gjorda (rätt slarvigt) av en viss Alex Schulman i början av sin karriär, typ 00-talets början. 

Men sedan dess har det bara gått nerför med språkförmågan. Det här uppfångar mitt norra öga om tecknade serien Family Guy:

Säsong 2, avsnitt 6

När Peter fejkar sin egna död för att slippa betala en räkning från sjukhuset får han besök av döden själv som kommit för att hämta honom. Men under en vild jakt efter Peter vrickar döden foten och kan inte längre utföra sitt jobb, vilket gör att alla blir odödliga.

Inte illa att fixa tre fel på så lite text. "Egna död" - vad är det för barnspråk? Döden personifierad skrivs förstås med versal. Och jag gissar att det här är en inkompetent översättning från ett engelskt original, för naturligtvis är inte människornas "odödlighet" en logisk följd av att Döden sjukskrivit sig för en vrickad fot! De dödsmärkta får bara en extra respit!


4 kommentarer:

 1. Det där med odödligheten var ju illa - direkt missledande.
  Det övriga tycker jag inte är så farligt, faktiskt förstår man ganska bra vad som menas.

  Ditt inlägg föranleder mig att ställa följande ärligt menade och relativt nyfikna fråga:
  Varför stör du dig på "den dalande språkförmågan"?

  SvaraRadera
 2. "Egna död" används förvisso (i liten utsträckning) men det är barnspråk; "egen död" är stilren svenska. "Egnahemsägare" är etablerat.

  Den dalande språkförmågan sammanhänger med att marknadskapitalismen och informationsteknologin har produktifierat "information" eller text på ett sätt som saknar historiskt motstycke.

  Fler textproducenter behövs och härmed sjunker kvaliteten på text eftersom publiceringsrätten fordom var de talangfullas privilegium. Nettoresultatet av den digitala tidsåldern blir en nedåtgående spiral av allt sämre språkhantering eftersom läsare inte längre kan urskilja de korrekta språkliga formerna, och i förlängningen följer grumligare tänkande.

  Nya yrkesgrupper kommer att tillkomma - specialister med uppgift att förklara vad folket försöker säga sedan den digitala revolutionen "befriat" textproducenter på fosterstadienivå och meningar som, "jag skulle ha velat att saker skötts annorlunda", knappt längre är begripliga i det eviga presens som dummifieringen lockat in människan i.

  Kanske en något tillspetsad dystopi...
  :-)

  SvaraRadera
 3. jaha, men då förstår jag dig. håller med. har sen flera år anpassat mitt sätt att framförallt skriva, men ibland även att prata, efter den förmodade mottagarens eventuella kunskapsnivå... och det är trist. å andra sidan är det ju många som nu för tiden har koll på filmstjärnors senaste fettsugning, och det är ju positivt.

  SvaraRadera
 4. Ja, man måste prioritera. :-)

  SvaraRadera