onsdag 8 juni 2011

Låt oss tala om primitivistens "vision"

Först, courtesy of Aftonbladet, en läsarkommentar som visar hur illa det låter i huvudet på människor som klarar att se när det uppstått ett övergripande systemfel i samhället:

pppnordquist

I Sverige ska man inte behöva ta ansvar alls. Har man inget jobb ska staten betala, skiter man i att betala räkningar och får en enorm skuld ska man skuldsaneras alltså staten betala, är man lite deprimerad så ska man bli sjukpensionär, när kommer det egna ansvaret?

Varför ska få lata sig så de andra får slava och betala in skatt som ska gå till fuskare och bedragare? Jag tycker det bara är bra att det blivit hårdare tag och att man fått tag på tusentals fuskare! Visst kommer en del som inte fuskar få det lite svårt ett tag men der är det väl värt? Idag 09:43

Låt oss kontrastera den här duktige slaven med några tankar från en höggradigt intelligent kvinna som i slutet av 1800-talet arbetade för kvinnors frigörelse och rösträtt, Annie Besant. Här kommenterar hon darwinismen.

The late Professor Thomas Huxley, declared...that you had to recognise that man, a fragment of the cosmos, set himself against the law of the cosmos; that he advanced by self-surrender, and not by the survival of the fittest; that he developed by self-sacrifice, and not by the trampling of the strong upon the weak, which was the law of growth in the lower kingdoms of nature.

Annie Besant, Teosofiska samfundet.

Men vad i hela friden är det då för politik Nya Moderaterna för, med idéer att utsätta långtidsarbetslösa (offer för ett system) för sådan "okomfort" genom förnedringssystemet Fas 3 att de ska drivas till att ta arbete på vilka förödmjukande villkor som helst och till hur dåliga löner som helst? Jag hör på morgonen att regeringen Reinfeldt betalar ut mer pengar för varje plats på den förnedrande Fas 3-verksamheten än vad det skulle kosta att sätta dem i en riktig utbildning!

Minns också vad Husmark-Pehrson råkade säga, vilket blev slutet på hennes politiska karriär: Reinfeldts sjukvårdsreform - att rycka mattan under de sjuka för att "motivera" dem att bli friska (underförstått: de fejkar sjukdom) - var en sätt att bekosta belöningarna till de "dugliga" och arbetsföra.

Över en natt började det lägsta packet av svenskarna titta på sjuka och arbetslösa som judeuslingar - se inledande citat!

I värsta fall förstår inte ens Reinfeldt vilken mark han beträder, vilken människosyn han luftat i sina visioner om en politik som söker avveckla sig själv och ge marknadsmekanismerna - "den dugligastes överlevnad" - maximalt spelrum. Att släppa den principen fri leder alltid till en snabb fördumning av befolkningen, och snart är samhällshaveriet å färde. Tänk efter lite.

Till och med Darwins store talesman själv, Huxley, hade inte en så primitiv syn på hur mänskligheten kollektivt lyckats höja sig till ädelmod jämför med "den brutala naturen"!

Där Reinfeldt vill förödmjuka människor genom sin arbetslinjes alla tokiga och ogrundade antaganden, dem han tror är "det sovande folket", där menade den brittiska intelligentian i 1900-talets början då evolutionsläran var het att människans vann sitt adelsmärke just genom alla beredskap att ställa upp för varandra.

Hur föll det här landet ner i sådan egoism? Vi ligger långt under existensberättigandet för ett folk på jordens yta, och var finns politikerna som kan påminna om detta och snabbt terminera Nya Moderaternas blinda framfart?

Sovande folk, jo jo. Regeringen borde lyssna in med Arbetsförmedlingen hur lätt det är att komma jobbintervju vid 50. I den här röran tappade också svenska rekryterare förmågan att tänka intelligent och övergick till att hantera jobbsökande likt räknenissar, dessa mindre begåvade som inte klarar att utvärdera komplex information utan måste bryta ner allt till lättbegripliga siffror: "Registrator i tre år är bättre än två år, men vad gör en systemutvecklare bland de här ansökningarna? Bort den!" (Exemplet är mitt eget).

När bisarra måttstockar styr spelar det ingen roll vilka arbeten man söker, under, på eller ambitiöst något bortom ens kompetensnivå. Och i slutet på denna rekryteringsbranschens kollaps står mästrande Reinfeldt med bestraffningen, obetalt Fas 3-nonsens.

Fas 3 som lösningen för en marknadsekonomi som på flera sätt havererat.

Det är så man kommer att minnas Reinfeldt och hans samhällsvision, som en ynkligt orealistisk tok som råkade få folket med sig en kort tid.

Anne Besants långa artikel om själavandringens nödvändighet är intelligent. Läs den! Även idioten i det inledande citatet och Reinfeldt kämpar för att vidga sitt sinne, liv efter liv efter liv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar