lördag 25 juni 2011

Hyckleri & vampyrism

Ibland förefaller folk inom medierna dumma som kor - eller också är det för att de anser sina läsare vara det. 

Här erbjuder Aftonbladet - mot plus-betalning - läsaren att ta del av hur andra skor sig på Michael Jacksons död. Välkommen till klubben, AB.Det postkapitalistiska samhället kommer att dröja, och de som jobbar på AB är definitivt inte i matchen för att stimulera mänskligheten till nya tankar om en hållbar framtid. En mänsklighet som inte längre drivs av simpel egoism är möjligen en utopi. Så homo sapiens var bara ännu ett misslyckat experiment av en gud som ännu inte fått till det riktigt... 

Inom kätterska grenar av kristendomen som Kyrkan lyckades nedkämpa (fast det tog ett årtusende, minst) ansågs Djävulen ligga bakom Jorden, det var så att säga en kapad hörna av skapelsen, och inte den äkta varan.

Inte ens filosoferna i Platons efterföljd var nöjda - efter några hundra års diskussion ansåg t.ex. mellanplatonikern Numenius att materien var ond, och om inte hans lära om den första och den andra guden gav upphov till gnostiska heresier av nämnt slag, måste den åtminstone ha gjort sitt till.  [1]

Här framgick skillnaden mellan Platons Det Goda och den danande Demiurgen tydligt och de kristna kättarna började nu spinna ut historien om den arroganta kvasiguden vars arrogans som lustigt nog också är tydligt märkbar hos dagens fanatiska skeptiker och försvarare av naturalismen, denna andra guds - Satan - falska lära om hur tingen är ordnade. 

Det är lätt att förstå hur sådana tankar kan få fäste när man idag blickar ut över den ynkedom som detta fullständigt konsumtionsorienterade samhälle givit upphov till.

*****

AB:s dragplåster för att sälja mer smörja._____

1. Det är troligen Numenius "tredje gud", om vilken kunskapen gått förlorad men som troligen motsvarade Plotinus tredje, "Naturen", som kommer närmast det Jesus (eller textförfattaren) avsåg med "denna världens herre" eller Djävulen.

1 kommentar:

  1. även jag har då och då satt likhetstecken mellan satans kör av röster och den infernaliska motsägelsefulla men alltid mer eller mindre hatiska och fientliga ignoransen som frodas på nät och hos högermedia.

    för att reflektera kring din reflektion om AB.
    folk verkar inte fatta att de redan svalt en ocean av lögner och korrupta perspektiv när de öppnar munnen och låter sina plattityder hagla.

    de flesta är dock av den typen, så när någon säger en sanning rakt av flackar blickar och dövöron slås till...

    SvaraRadera