tisdag 2 mars 2010

Lagerroth skriver väl!

En utmärkt och lättfattlig artikel om självorganiserande system av författaren och tvärvetenskaparen Erland Lagerroth på Newsmill som klargjorde tankarna hos Nobelpristagaren Ilya Prigogine. Men att Newsmills millningsfunktion för det intellektuella proletariatet ger den himlastormande siffran 71% för "uttrkad" (sic) bara understryker vart landet är på väg...

Försåvitt det inte är någon enstaka låg sälle som monomant klickar om och om, hellre än att jobba på att greppa den spännande gestalten i Prigogines teori.

Varför är svenskens läsförståelse så katastrofalt låg?

Kanske för att han, som i den kända zen-berättelsen, är så överfylld av föreställningar om sina egna föreställningars förträfflighet (tekoppen t.o.m. rinner över!) att han blir oförmögen att ta till sig text från det att hans inre Censor flaggar för att den inkommande texten skiljer sig från hans inre mentala betingning.

Från det ögonblicket vet svensken inte längre vad det är han läser. Platons varning för att okritiskt köpa sofisternas undervisning ("Protagoras") har hos förnuftssvensken slagit slint och tecken syns på att något gått snett i pottkantsträningen. Här finns en analt relaterad paranoia för att få in smuts i systemet som kontraproduktivt låser svinet (för det är vad som resulterar ur psykopatologin) i dess förmåga att se _om_ en pärla kommer dess väg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar