fredag 16 januari 2009

Rakt ur det blå

Ett av 2008 års underligare pressmeddelanden var väl då Katolska kyrkan förklarade tron på utomjordingar vara helt förenlig med en kristen grundsyn. (Bara några månader därefter meddelade en pensionerad amerikansk militär att Roswell-incidenten var sann, att militären har bevis för ett utomjordiskt besök.)

Har kyrkan börjat förstå implikationerna av vad som kan vara tvättäkta ord från Jesus egen mun? Vem är egentligen Fadern i logion 15 i Judas Thomas evangelium, hittat i en egyptisk åker i december 1945. (Klicka på bilden för full storlek.)

Thomasevangeliets 15e och 16e logion.


Judas Thomas (Judas tvillingen) förmodas vara en av Jesus yngre bröder, nämnd i de kanoniserade evangelierna, men en annan läsart är att var människa har en "tvilling", sitt eget högre andliga jag (representerat som ens ängel i den tidens judiska föreställningsvärld).

Det här skulle alltså vara delar av den "hemliga lära" - från Jesus "högre natur" - som inte meddelades till kreti och pleti. En påminnelse om att medialitet ("channeling" eller klärvoajans) knappast är ett modernt new age-fenomen.

Att forskarna sedan 20 år äntligen fattat hur gammalt Judas Thomas evangelium är kunde stavas problem för kyrkan som fyllt på med mer och mer spekulativ teologi för vart kyrkomöte genom historien.

För vad när en samling ålderdomliga ordstäv dyker upp från en tid innan Jesus-materialet bäddats in i en uppenbarligen uppdiktad ramberättelse? Den här texten ser ut som en ren minneslista med uttalanden, och där finns inget som helst intresse (ännu) av teologiska betraktelser över meningen med lärarens snöpliga död. Han blev ju korsfäst för högförräderi mot Rom efter att ha kallat sig, eller sades ha kallat sig, kung (messias).


Kombinera det här sensationella fyndet med de senaste 40 årens forskningsframsteg om "källan Q", ett litterärt skikt som Matteus- och Lukas-evangelierna lånar från en äldre, nu förlorad text.

Nu är vi rysligt nära den tid Jesus bör ha levat. Och återigen, källan Q fokuserar inte alls korsfästelsen utan trycker även den på hans undervisning. Material från innan förgudandet satt igång!

Argumenten mot Jesus historiska existens är nu tunnare än de någonsin varit, ja det är faktiskt - har alltid varit - en icke-fråga. Det övernitiska historierevisionister från 1800-talet och framåt rimligen borde ha frågat sig var hur en man som avrättades knappt ett år in i sin publika karriär ändå lyckades få fart på en så kraftfull historisk rörelse (på gott och ont - se logion 16 härovan)...

Är Fader vår en liten ET-liknande figur? Som bokstavligen hämtade upp den uppståndne Jesus på "ett moln"?

____

Inläggets seriositet? Djuppsykologen Carl Jung sade att varje historia är bättre än ingen. För stagnanta psyken är döda själar. Rationalitet är det kanske bästa sättet att ta kål på sig själv, om man inte balanserar förnuft mot vision.

_____

Postskript 090118.

Dryga dygnet efter att inlägget publicerats med vissa tvivel om att "Rakt ur det blå" var en adekvat rubrik, kommer en humoristisk och synkronistisk (djuppsykologisk term) kommentar från våningen ovanför: på söndagsmorgonen kan man i Aftonbladet läsa om ett milsvida siktande av ett "blått sken med eldsvans" i skyarna - DN hade sovmorgon men hakade snart nog på.

Kan det bli mer "rakt ur det blå"?

Hur kul hade det inte varit om Sverige äntligen fått vara med om något mer substantiellt i UFO-väg!? Det är ju det här landet som mest av alla behöver inse att människa + enbart hennes egen intellektuella kapacitet är ett skämt ur övervåningens perspektiv.

3 kommentarer:

 1. Hej Siwert!
  Jag uppskattar dina texter. Håller just på med att läsa Bertil Gärtners bok "Ett nytt evangelium, Thomasevangeliets hemliga Jesuord" från 1960.

  Läser om det här med UFO. Om man tror på en Gud och att Jesus var den "mänskliga" inkarnationen av denne Gud, så har man redan accepterat det som många skulle kalla för "övernaturligt". Jag tror att Jesus fanns, jag tror också att han genomförde mirakel.

  Och om man accepterat den tron så verkar det ju konstigt om man inte skulle acceptera tanken på ett utomjordiskt liv. Men jag tror inte på konspirationsteorier som Roswell. En del saker kan vi inte veta, och kanske inte ska veta.

  Ett filmtips: The Mothman Prophecies.

  Som sagt, uppskattar dina texter även om jag bara har läst en bråkdel av dem.

  Med vänlig hälsning
  Tom

  SvaraRadera
 2. Tack för de uppskattande orden!

  Jag har alltid fängslats av ett av dessa uttalanden i Nya testamentet som de troende accepterar som Jesus ord som helhet (vilket är en miss) och som religionsforskare lika starkt betvivlar alls är Jesus egna.

  Men med nya textfynd (Nag Hammadi, Döda havet) finns ny så mycket material att man kan rekonstruera stämningarna och föreställningarna under Jesu tid bättre än någonsin.

  Jag är utifrån t.ex. Dödahavsklostrets påbjudna disciplinövningar för att skapa fullkomliga medlemmar - "Ljusets barn", nämnda några gånger i NT - beredd att betrakta jesusordet, "Vet ni inte att ni är gudar i vardande?", som historiskt.

  Som den tidens judendom innehöll reinkarnationsläran är det troligt att Jesus här talar om någon slags själens evolutionsprocess som en dag kommer att föra oss bortom den här världen helt och hållet, och jag är därför inte lika tveksam till tanken att det finns saker vi inte bör veta. Det är snarast så att vårt nuvarande "mänskliga" medvetande inte förmår greppa allt mellan himmel och jord.


  "Fråga och du ska få svar, knacka och dörren ska öppnas" är ett annat kryptiskt jesusord man kan undra i vilket sammanhang det yttrades, och vad det betydde då. Jag skulle vilja knyta det samman med Jesus ord om "ögat som kroppens lampa", och det är därför jag nuddade vid begreppet klärvoajans i inlägget.

  Jesus presenteras tydligt som en tankeläsare i Nya testamentet, och i Dödahavsrullarna avslöjas att disciplinen i det lärosätet syftade att framskapa total rena (transparenta) individer, vilket också var ett måste, "för änglar vandrade bland dem".

  Att lägga av "det kroppsliga psyket" (förnuftet) så att ängeln (andesjälen) blev synligt, sådan var esséersamfundets mission, och uppenbarligen också Jesus ("Ni ska få se Guds änglar komma och gå över människosläktet").

  Frågan som dagens kristendom har våldsamma problem med är sannolikheten att Jesus skolades hos esséerna (hans "förlorade år" som inte evangelierna talar om). Tanken är rimlig men undergräver den mesta kyrkliga teologin...

  SvaraRadera
 3. Hej Siwert!
  Jag märker att du är väl kunnig, förtrogen och
  tänkande när det gäller Bibeln. Det är inte jag. Jag är absolut ingen bibelexpert, eller har inga svar bara frågor. För mig så är Bibeln och dess angränsade skrifter texter som man kan ta åt sig. Det märkliga är att mycket har "överlevt" ännu i våra dagar. De människor som levde då hade samma problem och lyckoupplevelser som vi har. Bara det att vi lever i en helt annan tid, som jag inte är säker på att vår tid är bättre.

  Läser just nu, bland annat, den forna ärkebiskopen Bertil Gärtners bok från 1960 om det så kallade Thomas evangeliet (apokryferna:
  grek: gömd, fördold). Dessa fragmentariska texter hittades i Egypten 1897 och vidare 1903 och har sedan dess varit föremål för både arkeologiska och teologiska studier. De har delats in i s.k logion (grek:ord, underförstått Jesu ord).

  Ett exempel på en av texterna:

  Logion 82:
  "Jesus sade:
  Den som är nära mig är nära elden.
  Den som är fjärran från mig är fjärran från riket".

  Fortsätter att läsa dina texter.
  Må bra.
  Tom

  SvaraRadera