onsdag 28 januari 2009

Mikrobloggen - nästa mänskliga nederlag

Mikrobloggen. Den teknikfixerade västerlänningen tycks ha gett sig fan på att avveckla sig själv från kartan som tänkande art. Vi är på väg att regrediera till under apornas nivå - apor som för övrigt ny forskning har visat talar riktigt intelligent, via charader.

Först kallades det "snuttifiering" det här att ge upp alla ambitioner att utveckla en tanke i flera dimensioner eller led. Kanske var det i demokratins namn. Vi vet ju att många är klent utrustade, så varför inte anpassa oss till det svagsinta bottensegmentet, de som lätt tappar tråden efter 3 sekunder.

Ge bara massorna ett "clip", eller rättare, drivor av små "clips". Som man matar bebisar. Bebisarna växte upp och trodde det var så här att tänka. Härska genom att söndra.

Sedan grep nyspråkligheten in och rättade till problemet med att folk fick det allt lägre i taket, mentalt. Snuttifiering blev en dygd. Den häftiga one-linern var kung.

Därifrån skulle man kunna betrakta mikrobloggens 140 tecken som en antydan om tillfrisknande, men nu är det ju faktiskt det redan från början infantila bloggformatet som detroniserats.

Momo och tidstjuvarna. Ingen verkar ha märkt när de blev bestulna på sin frihet att tänka och förstå! Det är inte så att folk blivit smartare i IT-eran, de har blivit tusenfalt dummare! För bildning tar tid, och tid vill eller kan ingen kosta på sig.

Hör hur ett språkrör för en medvetenhet i regression låter:

"Ibland kan en riktig blogg kännas lite väl genomtänkt. Bloggaren kan ha funderat i timmar på sitt inlägg."

(Aftonbladet)

Vi har - som italienarna just då fascismen slog igenom i början av 1900-talet - blivit fartkåta. Dumma men snabba i imbecillt inskränkta lekhagar. Gör bara världen tillräckligt liten så verkar allt snabbare och smartare. Det som gäller för mikrochips, gäller också i människans mentala värld. Kvick och med 100% tunnelseende.

De antika kineserna talade i bildspråk, och fulländade "less is more"-filosofin. Men i väst vittnar fixeringen vid mediet som sådant om en civilisation som inte längre har något att säga. Jo, shoppa mer nya produkter tycker en skribent på Expressen, och tillägger på annat ställe att mikrobloggen Twitter ger möjlighet till blixtsnabba utskick.

Kanske måste man vara en reinkarnerad italiensk futurist-fascist från 1900-talets början för att stämma in i kören av tekno-nonsens och marknadsförespråkande. Arma hjärntvättade människa.

Det är istället nu - med signaler från själva Moder Natur på att mänskligheten lider av seriösa systemfel - väst har en liten chans att helt omvärdera alla sina försanthållanden och vrida utvecklingen mot en mer meningsfull tillvaro, med påbjuden KBT för alla som visar tecken på hastighets- och vinstfixering.

Men alla på det här tåget tycks redan dyngraka i vad de tror vara en sober tilltro till vårt systems funktionsduglighet ännu ett århundrade. Citibank försökte just köpa ett lyxigt jetplan för en tjock bunt krispengar USA skjutit till.

Sådana är tecknen i tiden.

Ginnugagap nästa.

_____

Tillägg 090129.

Vetenskaplig varning att teknikifieringen håller på att skapa en lägre mentalitet publiceras inom ett dygn efter ovanstående raljerande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar