torsdag 22 januari 2009

Allt går på räls, Carola!

Hundåret

Carolas 25-årsjubileum som artist 2008, året som inte blev som tänkt.


"Felet var att jag inte checkade av tillräckligt med chefen ”upstairs” innan, säger Carola", enligt Aftonbladet som hittat sin nyhet i tidningen Filter.

Utöver kungafamiljen är Carola nästan den enda svensk med tillräcklig lyskraft för att ett födelseklockslag (för de astrologiskt intresserade) ska ha letat sig ut på nätet. Men detta möjliggör ställandet av det högintressanta och symbolladdade kinesiska Ho Lo Li Shu-horoskopet!1

Enligt kineserna hade hon i sanning ett vidrigt 2008. Till att börja med är båda hennes födelsesymboler kritiska, den ena handlar om en ungdomlig vilja att glänsa likt en stjärna (men en "imitatio Christi"-läsning är också möjlig).

Och det kompletterande ominat (för den född på gränsen mellan två timmar) talar om en bristande intellektuell urskillningsförmåga, en tendens att rusa efter "skräpmat" (20.1 resp. 27.3).

Direkt kan sägas att det finns betydligt värre omen än dessa i systemet, även om två milda förmaningar från den kinesiska ödeskalendern, adderade, ger en förstärkning...


Denna grundläggande disposition kan man ju i efterhand kalla för att inte ha "stämt av med Gud". Men enligt födelsesymboliken var det en olycka som bara väntade på att hända...

Vad sades då om olycksårets inbyggda potential?

Enligt födelseomen 20.1 var 2008 året för ett ihärdande, men på "ett fält utan villebråd". (Omen 32.4) Detta omen är nästan självförklarande. Eurovisionsschlagern var utjagad, inga troféer/byten kvar att nedlägga där.

Enligt 27.3 var året ännu värre (minns att hon vittnade om Tito Beltrans våldtäkt av barnflickan i början av detta år):

"Fågeln bränner sitt rede. Vandraren [främlingen, utlänningen] skrattar först, men skriker sedan tårfyllt ut. Oxen saknas på tröskplatsen. En olycka!" (Omen 56.6)


Mycket lokal kinesisk symbolik där, men det mesta är intuitivt begripligt. Den fågel som bränner sitt eget rede förlorar sin hemmaplan. Vandraren, vilket också kan översättas "utlänning", låter misstänkt likt Tito-fallet, och antyder att Carola själv eller någon i hennes omgivning är en som varit "gäst på nåder", men här tappar sin tillfälliga position. Säg den lycka som består...

Oxen som saknas på tröskplatsen, är en kod som kräver historiska kunskaper om den tid då systemet först textsattes. Sinologen Hellmut Wilhelm förklarade att allt detta är en förtäckt allusion till en stroppig boskapsägande nomad vid namn Hai.

Hai förgrep sig sexuellt på en kvinna närstående till den lokale härskaren som bjudit in honom på en bankett. Straffet var att beslagta Hais hela boskapshjord, vilket stavades undergång för honom personligen. Det här är makalöst snarlikt Tito-fallet!

Men livet är paradoxalt: samtidigt som Carola vittnar mot främlingen/utlänningen Tito, blir det samtidigt året då allt hon tidigare ägt togs ifrån henne och hon själv fryses ut som en främling!

Vad hade Carola hört om hon i bön, meditation eller nattlig dröm lyssnat på "chefen en trappa upp"? En varning för att delta i den lokala furstens bankett, att jaga på det utjagade fältet?

Är det så att den som lyssnar bortom sitt inbilska ego ska finna att vi har ett öde som faktiskt redan är bestämt åt oss, och att vi sitter på första parkett genom hela livsresan?

Vi, utomjordingarna, är andevarelser här för att uppleva och lära. Men vi är djupast inne inte är barn av den här världen. Problemet, säger den österländska filosofin, börjar med identifikationen med våra kroppar och liv.

Således: Jorden som plantskola för "fallna själar". Upptäckten av detta förhållande (långt bortom de "empiriska vetenskapernas" domän) öppnar upp för helt nya möjligheter och "karriärval"!

Det sägs uppskattningsvis finnas några tusen själar på jorden just nu som är fria, som kommer och går ur sina fysiska kroppar bäst de vill (se vidare den fascinerande radiostationsägaren Robert Monroe och hans "problem" med att komma till rätta med spontana ut ur kroppen-upplevelser).

"Vet ni inte att ni är blivande gudar?", sade doktorn och mysterieläraren Jesus för 2.000 år sedan. Väl talat.


"Det var menat så"

Till Carola, om ditt öga mot all förmodan skulle falla på dessa rader i denna obskyra blogg: Som synes är allt okej! Inget har gått snett. Vägen innehöll helt enkelt bara den här episoden på den här sträckan för dem som började rulla sin del av filmen vid just den här speciella tidpunkten.

(Mycket, men inte allt, hänger förstås på att korrekt födelsetid letat sig ut på nätet. Även om den skulle vara felaktig är 2008 års symbolik likväl remarkabelt deskriptiv, och ett bra underlag för att tänka till lite kring.)

Martin Luther läste sin Bibel noga och fann att den predikade predestination. Det hade även kyrkofadern Augustinus dessförinnan noterat. Människans fria vilja är nys, hon är trälbunden till följd av "synden". (Kan man kanske förenklat beskriva "synden" som "allt annat uteslutande egocentrism"?)

Den här showen är redan skriptad och klar när vi föds. Det kom också psykologen James Hillman fram till på äldre dagar ("Själens kod"). Inget av detta är förstås kristendom, det är hur livet självt tycks konstruerat.

Mer än tusen år före Jesus födelse satt sumeriska och sedan babyloniska stjärnskådare uppe, natt efter natt, och byggde på ett av mänsklighetens äldsta system för att beskriva de lagbundenheter man tyckt sig se i tillvaron. Astrologin. Också borta i Kina sökte anden kunskap via människans medvetande, och nådde den genom en helt annan modell.

Uppgiften, insåg även de gamla grekerna (stoikerna), är att bara vara den man är, så mycket man mäktar och så bra man någonsin kan. Den som är kallad till ett kvantsprång eller ett paradigmskifte, skiftar. Den som inte är kallad, fortsätter att spela rollen av stillastående.

Jesus beskriver tillvarons signatur som "rörelse och vila" i Thomasevangeliet, exakt samma ord som används i den kinesiska yin & yang-filosofin. Allt samverkar till det bästa, och sakta gallras de mogna själarna ut ur systemet. Den Nobelprisbelönade kvantfysikern Niels Bohr förstod, och valde yin & yang-emblemet till sitt signum. Rörelse och vila.

Faktum är att även de enklaste kulturer i större eller mindre omfattning känner igen sig i den här berättelsen, som innefattar själavandring. Alla, utom den sekulära människan som hängt upp hela sitt liv på sitt ego och hur att bäst drapera det med glittriga tillbehör.

Hur pass väl sekularismen fungerat borde väl Europa och 1900-talet ha visat: två världskrig, Förintelsen av 6 miljoner judar och mängder av andra "icke önskvärda" i en kliniskt ren laboratoriecivilisation.

Och sedan, när den sekulära människan äntligen inbillade sig att hon var homefree och lärt sig de historiska lärdomarna som fanns att lära sig, börjar själva Moder Natur anklaga henne för att leva i en luftbubbla av overklighet och rovdrift, samtidigt som hennes marknadsekonomiska system sviker henne!

Carola, ditt hundår var ingenting mot vad västerlänningen står inför när hennes avgudar börjar störta till marken... Frågan är om civilisationen i väst kommer att lyckas uppfinna sig på nytt, och då mer i linje med de nobla värden de bästa filosofierna och religionerna genom tiderna talat om...


_____

1. Ho Lo Li Shu = floderna Ho och Lo:s rationella talvärden, ett system från Mingdynastin.

Se vidare www.hall-of-man.com (öppnar i nytt fönster).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar