söndag 25 mars 2012

Pressen och ny-stupiditeten
Tala om pekoral! Med rubriker som ovanstående bevisar regeringsmegafonen Dagens Nyheter att generationsskiftet inom journalistiken är fullbordat. Dummifieringen går nu att skära med kniv, så tjock är den.

I Reinfeldtland är pseudoinformation ett viktigt instrument för att kontrollera folkmassorna. Ett harmlöst mediebrus som ska störa ut verkligheten.

För att ytterligare reducera synranden för svenskarna - "det sovande folket" enligt Reinfeldts bok från 1993 - kompletterar DN "nyheten" med lite pyssel och knåp - en omröstning. Viss sjukdomsinsikt uppvisar stockholmstidningen då den lägger till en fjärde kryssruta: "jag bryr mig inte". 

Dagens Nyheter må vinna branschpriser som bästa webbtidning, framröstad av polarna inom reklambranschen. Men i verkligheten sjunker blaskan som en sten, behängd med politiska krönikörer som Peter Wolodarski för vilken svenskarnas utnyttjande av städslavar bara är en "olycklig klassificering" av människor (se Åsa Linderborgs recension av en viktig bok i AB.)


4 kommentarer:

 1. Om någon trillar av pinn för att man går upp en timme tidigare så lär man väl redan ha en så taskig hälsa att det är lika bra. Sverige världens mest överbeskyddade land lyssnar säkert på detta larm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vore det inte bättre att dessa hjärtinfarkter tillsammans med alla extra självmord, trafik- och arbetsplatsolyckor spreds ut över året, och inte inföll just den vecka då även alla inom sjukvården också är extra trötta och ur gängorna?

   Donk

   Radera
 2. Hej Ögat!! Tack för att du observerar den rådande verkligheten vi lever i, genom dina ockulta och väldigt kultiga, iakttagande, och väl synliga ögon...
  Jag har en fråga till Dig, viseman (nej, jag hittar inte ordet på den svenska lexikonen, men om jag skriver fel, alltså med två ss kommer detta upp -slokande, skrumpen, torr, förtorkad, utblommad, vissnad; krasslig, dålig, usel, ur form, opasslig; (vard.) tråkig, trist,) nej, det handlar nog inte om dig...så säg mig...jag, kanske du och flera andra hårt prövade själar här i trakten försöker förändra den rådande verkligheten genom att iaktta noga det flesta av massmedia uppmärksammade och för övrigt, ganska pinsamma episoder, framför allt i de politiska arenan...men tyvärr, tyvärr den verkar inte funka direkt... så min fråga lyder så här; kan de kvantmekaniska fenomen användas för att påverka somliga höguppsatta skallar...kan vi förvänta oss lite positiv förändring...Svara på min fråga ärade viseman.

  Var hälsad!!
  Humliga humlan

  SvaraRadera
 3. Om kvantmekaniken läste jag fem böcker för några år sedan och kände mig väldigt klipsk. Nu har jag glömt allt igen och kan tyvärr inte svara på din intrikata fråga.

  För en hel evighet sedan körde meditationsrörelsen TM en stor annonskampanj som utlovade att alla världens krig skulle självdö den dag 10% av mänskligheten börjat meditera.

  Det är den frågan du ställer, tror jag och jag har memorerat en rad ur den kinesiska Förvandlingarnas bok (cirka 500 fvt): "Den kloka människan är så kursfast [hêng] att _världen_ omformas." (I Ching, kapital 32, kommentartraditionerna) Här talas det om människor som är katalysatorer, sådana som övervinner världens gilla gång genom det de har inom sig. Ett eftersträvansvärt ideal!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.