tisdag 13 mars 2012

Forskarbekräftelse på monstret inom oss


Vetenskapligt fotobevis:
den inre människan efter

tio år med ett smart fån. (källa)

SvD återger det färska forskningsrönet att smarta mobiler faktiskt gör människan mer självcentrerad och i förlängningen asocial. Själv såg jag framtidsscenariot direkt när mobilen dök upp, och har för att inte förstöra min del av den mänskliga Essensen aldrig skaffat nalle.

Observationen Svenskans rapporterar om har jag gjort några gånger på bloggen och än oftare på Stockholms gator. Där går folk med huvudena sänkta mot små handhållna grejer, absorberade i sina solipsistiska universa.

Eftersom folk inte möter varandra med blicken längre ges istället rikliga tillfällen att studera hur dessa sociala krymplingar med fladdrig korrektionskontroll av gångbanan söker behålla fokus på sin egen värld utan att för den skull trampa utanför trottoarkanten. Det ser ut som en art av freaks som anlänt till världen men inte vill vara med. Skadat gods.

Det är här man förstår att regeringen Reinfeldts privatism faktiskt bildar en negativ synergi med högteknologin. Rörelsen i tiden har redan skadat människans innersta väsen och är ett om inte ännu ett globalt civilisationshot så åtminstone ett samhällshot. 

Därav den här bloggens tagg "it-fascism". En bättre formulering hade kanske varit; "härska genom att söndra" - att sporra folk att som fällknivar vika sig inåt i sina egna små världar, utan kontaktytor utåt. Lättstyrda varelser, fallerade och socialt inkompetenta halv-liv. 

Förstå sedan skadan som uppstår om kulturen i linje med Montesquieus klimatlära redan är så pass introvert som den nordiska!

Det behövs flera efterföljande jordeliv för att räta ut själar som blivit så här inkrökta! Se det avslöjande fotot på den inre människans urartning. Säg sedan inte att du inte var varnad.

(Hint. Dagens svenskar kommer i nästa liv att vara skingrade som agnarna för vinden, omplanterade på sydligare breddgrader. Ödet strävar hela tiden efter att bryta upp och normalisera missförhållanden i den andliga världens lägre regioner.)

*****

SvD är verkligen i farten om mobiler! De har också en annan nyhet om människors sorgliga tillstånd när det gäller de här sakerna. Bara hälften lämnar tillbaka en hittad nalle, och massor snokar igenom den funna manicken.

Symboliskt eller arketypiskt är detta inte något mysterium. Kommunikationens gud Hermes eller Merkurius styr också fingerfärdigheten - se nallen som en förlängning av händerna! - och då Hermes också är en tjuv, utlöser handhålla kommunikationsverktyg den sämsta sidan hos oss.

Som sagt: vårda den egna delen i den mänskliga Essensen. Vem vill på den Givna Dagen stå ertappad med att förlorat sin egen själ?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar