lördag 13 augusti 2011

Maskinerna körde västerlandet i sank
Till skillnad från den endimensionelle "ingenjörssvensken" finns i smältdegeln USA en förunderligt rik mängd infallsvinklar på var företeelse. 

Således går det alldeles utmärkt att vara högintelligent matematiker och arbeta för NASA:s rymdflygprogram och samtidigt vara kristen och kritisk till flera av det moderna och postmoderna samhällets myter. 

Jag tänker i det här fallet på ingenjören och vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith som bloggen vurmade för något år tillbaka.

Wolfgang Smith 1930-...


Smiths författarskap är värt en granskning! I senaste booken, Science & Myth (2010) förefaller han dock renodla ett tema som redan ägnats en hel del plats i tidigare böcker:

In Science and Myth the author shows, in the first place, that science too has its mythology, unrecognized and unacknowledged though the fact be. These scientistic myths, however, turn out to constitute what he terms anti-myths: "a kind that would banish all others, and in so doing, undermine not only religion and morality, but indeed all culture in its higher modes." (Amazon)
Det är bara att jämföra med årets intellektuella magplask från Svenskt Näringsliv, att filosofi inte är "lönsamt", för att förstå allvaret i krisen i vår monetärt styrda kultur...

Att plattmarksteknokrater söker sig till pengarna förvånar inte - den som lär sig att enbart tänka i siffror från barnsben förtvinar som människa och köper senare i livet utan tänka den materialistiska livsstilen vilken kräver ett djupt engagemang för den egna plånboken. Om detta vittnar Fredrik Reinfeldts vanstyre över Sverige och förgiftning av den svenska folksjälen.

När banaliteten når rekordnivåer söker en sådan regering muta folket - de som har jobb vill säga (övriga "får börja anstränga sig") - med löjliga fickpengar i jobbskatteavdrag. Spel för gallerierna alltmedan Reinfeldts dolda kompisklubb delar upp världen mellan sig - han har dolska vänner inom bankväsende och börs (varav vägran att säga varifrån finansieringen av Moderaterna kommer). Inom dessa kretsar regerar nu Djävulen utan att ens försöka gömma sig! (Lars Ohlys klarsyn om bankerna i DN.)

Wolfgang Smith, så matematiker och datormänniska han var, saknade inte som den svenska teknokraten multidimensionalitet i sitt seende, och muttrade misstänksamt att teknokraten faktiskt indikerat Djävulens uppdykande på jorden. Just före Harmageddon - världens undergång - kan man föreställa sig.

När jag beskrev NASDAQ-börsen som ett perfekt uttryck för vad det mytologiska begreppet Satan representerar, kände jag inte till den horribla historia ekonomireportern Torbjörn Isacson nu presenterar - att datorerna tagit kontroll över värdepappershandeln!

Därmed synes Hollywoods dystopi TERMINATOR ha besannats. Maskinerna tog över och förödde världen. Men inte genom krig och aktiv utrotning av människan utan genom att leda en värld som helt dansat efter Penningen ner i avgrunden. Det är som om Adolf Hitlers självdestruktiva ande alltjämt dansar över världen till tonerna av en hysterisk Wagneropera.

Jag tror Harmageddon redan är ett faktum - i idévärlden. Västerlänningen gick ett steg för långt, igen. Nu är det bara att vänta in undergången i fenomenvärlden. Någon kanske inte är medveten om att detta är ett tvåvärldssystem men så är det, och det är ett litet tidsglapp mellan världarna. Fenomenet ligger alltid steget efter idén eller formen.

Jag säger bara, vad betyder nyheten om den svarta planeten, den som suger åt sig nästan allt ljus? (AB) Det är mer än en nyhet, det är naturligtvis också det ett tecken om vad tiden är liden.

*****

PS. När detta skrivs är det faktiskt fullmåne, men med Sol och Måne omkastade i förhållande till NASDAQ-börsens födelsehoroskop! Tänkvärt för den som har friheten att operera med meningsbärande element, vilket satanister (nihilister) naturligtvis är inkapabla till - det strider mot hela deras evangelium om det meningslösa livet i ett meningslöst materiellt universum...

Ytterst är det en falsk världsbilds undergång vi skådar i dessa tider, och då Sverige är världens mest sekulariserade land måste kraschen slå hårdast här. Nu drabbades visserligen Norge av ett första massmord, men jag lovar, människor utan filosofi kommer att bli galna i världen framöver. Därför ligger svenskarna mycket pyrt till, som hade materiell eller upplevelserelaterad konsumtion som sin enda "design for life". Grottans barn kommer att skörda mörker de aldrig vågat drömma om.


1 kommentar:

  1. Det här är mycket intressant. Har också länge funderat över hur programvaror styr börser och handel med allt ifrån råvaror till aktier och värdepapper. Känns mycket olustigt.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.