onsdag 5 januari 2011

Alfred Hitchcock och Fåglarna
I Hitchcocks 60-tals thriller får människorna djuren mot sig. Fåglarna belägrar en hel trakt, observerar tyst människorna, och går till sist till anfall.

Vad ska man då tro om de två områden i USA och nu också i Sverige där fåglarna faller döda till marken?

Är detta vår tids melodi - djurrikets självmordsbombare, som utan en tanke på sitt ego offrar sig för den goda saken? 

Vilken god sak? 

Att agera VARSEL för människan om att världen nått en gräns.

Vilken gräns? 

Hur skulle en sekularist som tror på marknadsekonomi och att slipa ner biosfären till hälleberget kunna veta något om det?

Särskilt inte om hon låter sig representeras av Eva Dahlgren, som i onsdagens morgonradio likställer sitt sökande efter en känslomässig bas för en gudstro med slipade tänkares arbete i 2.000 år att på logisk grund tydliggöra den osedde Gudens existens genom de spår som syns i vår värld.

Inte en fågel faller till marken utan att Gud är medveten om det - och avser något med det. 

Det handlar om fågeltydor. Sådant vet varenda civilisation värd namnet.

Var inte rädda för dem som kan döda kroppen men inte kan döda själen. Frukta istället honom som kan förgöra både själ och kropp i helvetet.

Säljs inte två sparvar för en kopparslant? Men ingen av dem faller till marken utan att er fader vet om det. Och på er är till och med hårstråna räknade.

Matteusevangeliet 11:28-30


Om fallna svenska fåglar/själar: Expr, AB, DN, SvD

[Tillägg] Om ett tredje fall i USA av fågeldöd (Expr):

Vad som fick fåglarna att flyga in i kraftledningen är ett mysterium.
– De kan ha varit sjuka eller blivit skrämda. De åker inte in i en kraftledning bara så där, säger forskaren Dan Cristo...


_____
Anmärkning. Nya testamentets extremt komposita natur återspeglas, tror jag, i citatet ovan. Jag har skilt utsagorna från varandra eftersom de troligen är sammansatta av en redaktör som tyckte sig se någon förbindande röd tråd.

Se Thomasevangeliet för hur de samlingar med Jesuscitat bör ha sett ut som cirkulerade i den tidiga kristendomen. Redan där har skilda yttranden börjat grupperas.

"Jesus har aldrig existerat" är inte ett alternativ i realistisk diskussion om de händelser för 2.000 år sedan som förändrade världshistorien på det ockulta planet - hela den värld som väntar skeptikerna när de blir vuxna nog att kliva upp ur sin lilla "på empiri grundade" sandlåda.


6 kommentarer:

 1. Det är märkligt att inte fler tolkar det som järtecken. Hade döda fåglar fallit från skyn för 100 år sedan hade så gott som alla tolkat det som järtecken. Ett tydligt tecken på hur sekulariserad vår civilisation blivit, på gott och ont.

  SvaraRadera
 2. Den som söker naturalistiska förklaringar kommer till sist naturligtvis att hitta sådana. Och missa ännu en pusselbit i den gestalt Naturen söker förmedla.

  C.G. Jungs tanke om UFO som Naturens "psykoida" manifestationer var genialisk och, tror jag, korrekt.

  SvaraRadera
 3. Kan inte du förklara på ett pedagogiskt sätt vad du tror vore en lämplig tolkning? När jag läste om fåglarna gick jag direkt in hit, tänkte att du nog skrivit ett inlägg om dem:) Jag är övertygad om att du har mycket att bidra med men min åsikt är att du måste nå ut och det gör du inte på den här bloggen med dina abstraktioner. Men det kanske du inte vill heller? Ibland tror jag att du inget hellre vill, men så är det svårt att förstå varför du virar in allt i så långa vindlande meningar och så stort förakt för den vanliga medelmänniskan vars liv kanske skulle berikas och vars medvetande sannolikt skulle skakas om av lite stimulerande tankearbete. Jag tror du kan bidra - men du behöver bli mer ödmjukt pedagogisk, och kanske hitta lite altruism nånstans där inne i all din frustration. Allt gott för det nya året, fortsätter läsa med spänning! AK

  SvaraRadera
 4. Det finns saker som inte kan presenteras på det svenska pedagogiska sättet. Särskilt inte så gåtfulla saker som naturens varsel. Men jag tror du övergav dekrypteringen lite väl lättvindigt. Texten innehåller - i raka ord - min enkla tolkning. Människan föröder jorden - och djuren faller platt till marken som martyrer (vittnesbörd) om att mänskligheten nu gått över gränsen. Så svårt var det väl inte?

  För övrigt säger Gud enligt de gamla indiska vishetstexterna att, "Det kryptiska Ordet är Mig kärt" (källa: Walther Eidlitz - Guds Lek, Natur & Kultur 1976). Vi får leva med att det finns olika etapper som bara kan erövras genom slit. Man tänker och skriver som man är född. Är man missnöjd med det, strävar man mot nästa delmål.

  PS. Denna blogg kommer att fortsätta gå på relativ tomgång. Den tid för bloggande jag har läggs mest på att kommunicera via horoskoptolkningar på Sideriska siktet - ännu ett uttryck för "krypterad" kommunikation!

  SvaraRadera
 5. Hej Siewert och tack för svar! jo jag är med på tanken om att det krävs en del ansträngning för att få åtnjuta någon form av förståelse/insikt, men de som inte ens accepterat detta som en förutsättning, kan man inte bistå dem? Eller oss, kanske jag ska säga. Jag känner mig hemma i mycket av det du skriver, men kan inte tycka att det är esoteriken i sig som är det primära. En bredare och mer månfacetterad verklighet än den naturalistiskt materiella borde vara tillgänglig även för dem som har sparsamt med förberedelser och förutsättningar för att greppa den, det kommer ju alla till del som jag ser det.

  Fortsätt du som förut, jag kommer att läsa, men heja på mer om du åtminstone emellanåt vill rikta dig till de av oss som är nyfikna men inte inställda på hårt arbete i förstone. hälsn AK

  SvaraRadera
 6. Allt du säger är helt sant. Samtidigt bloggar jag inte med några ambitioner att spela lärare eller pedagog, utan skriver för att jag tycker det är kul att leka med tankar och ord-symboler. "Lära sig", sånt gör man i skolan.

  SvaraRadera