tisdag 11 januari 2011

Astrologin och mediernas eftersläp

Aftonbladets Wolfgang Hansson lyfter, äntligen, fram det motiv som astrologin redan utan tillgång till massmördaren Jared Loughners fullständiga födelsedata noterade som det mest sannolika. Med publicerad födelsedag, några dagar senare, blev indikationerna än tydligare.

Ockulta ögats få kvarvarande läsare kan säkert inte ha missat att bloggens makliga fart har att göra med att jag lägger den tid jag kan lägga på bloggande på Sideriska siktet. 

Observationer som ovannämnda, baserade på uppmärksamt studium av några dussin främlingsfientliga horoskop och inte minst höga moderata politiker, har givit resultat jag inte vågade drömma om då jag som ett öppet undersökningsprojekt började kommentera skandalskriverier i medierna utifrån de inblandades horoskop.

Det var med förvåning jag för bara något eller två år sedan upptäckte att Platons ärevördiga former eller idéer faktiskt är astrologi. Filosofiböcker säger nu inte detta rakt ut, vill helst inte nämna det alls. Men platonism är alltså läran om att vi är produkter av en Världssjäl som in-formerar oss utifrån och in. 

Vi står i en föreställning om vårt jordklot varifrån vi tror oss sända forskningsraketer och t.o.m. människor ut i rymden. Så mycket föreställning ryms i den allmänbildade västerlänningen av idag. Men allt detta är inget annat än en föreställning som i detta nu pågår inuti den intelligenta och medvetna Världssjälen. 

Tanken strider förstås mot hela vår naiva verklighetsuppfattning, baserat på mottagna sinnesintryck. Utan att ha läst några verk av Kant finner jag ändå hans brottningsmatch med de grundkategorier, som t.ex. tid och rum, som han placerade mellan oss och tinget i sig som en bona fide version av Platon.

*****

Att Platon satsade på rätt världsbild (den indiska, förmedlad av Pytagoras) och att den samtidiga materialismen, vilka framsteg den än tycks göra, har fått den övergripande bilden om bakfoten, bekräftar på sitt anspråkslösa sätt de små pilotstudier undertecknad bedrivit under två år.

Den som inte sett Sideriska siktet, kan med fördel börja med sidan Temastudier, när försöken att testa astrologins hållbarhet kvantitativt samlats. Bloggens övriga säkert mer än 6.000 sidor (!) får betraktas som det anekdotiska "råmaterial" med vilken jag gradvis fått upp ögonen för vilka ålderdomliga astrologiska teser som varit intressanta att testa den statistiska hållbarheten hos. 

Minns dock att statistisk signifikans också tillhör Platons overkliga värld av mytologiserande och åsiktsyttringar och inte den genuint existerande idévärlden.
 
För mig har astrologin inneburit en ny och djupare respekt för Platon och den tradition han gav upphov till men som västerlänningarna svikit från, säg, 1800-talet och materialismen - och direkt ställt till det för sig.

Varför släpar medierna efter i sin mentalisering? För att de är sekulära och därmed per definition verkar ur en lägre grad av verklighet. Varför inte läsa ur Livets bok direkt?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar